שתף קטע נבחר

מתכונים לאירוח קליל

פותחים שולחן סקנדינבי: הטמפרטורות הנמוכות והחורף שעוד רגע יגיח ממחבואו, הם סיבה מספיק טובה עבור רותי קינן לפתוח שולחן עם כריכים בסגנון סקנדינבי. בתפריט: כריך עם הרינג בחרדל וסלט מלפפונים בשמיר

יצא לי לפני כמה שבועות לבלות שלושה ימים בקופנהגן, עיר שהיא אולי היפוכו הגמור של כור מחצבתי תל אביבי - קרירה, מצוחצחת ולגמרי צפונית.

 

למרבה הפלא, לא לקח לי הרבה זמן להתחבר לשקט האלגנטי, לקצב הנינוח ולאווירה הנון שלנטית מלאת הנועם. ובעיקר לאוכל - נדיב, אבל בלי להגזים. אוכל טבעי, אבל נטול יומרות. ואיכותי בלי פשרות. כן, ושכחתי להזכיר - יקר להחריד.

 

להפתעתי התברר לי, שהטרנד הסקנדינבי הוא לאחרונה ה-IN THING החם ביותר בתחום הלייף סטייל באנגליה בפרט, ובארצות המערב בכלל. קוראים לזה הייג (HYGGE), שבשפות הסקנדינביות הוא המונח המתייחס לתחושה של שביעות רצון. ההייג מתבטא בחיבור אמיץ לטבע ולטבעי, בסלידה מהקצב המודרני הקדחתני והתמסרות לתענוגות החיים השקטים והפשוטים.

ארוחה סקנדינבית (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ארוחה סקנדינבית(צילום: ירון ברנר)
 

אחד התחומים שבהם ה"הייג" בא לידי ביטוי במיטבו הוא באירוח - שולחן עתיר ממדים הוא בגדר חובה, גם כשהוא תופס את מקומן של הספה והכורסאות, בדירות קטנות. על השולחן הזה מוגשת התקרובת, המתבססת על מרכיבים טריים ופשוטים ככל האפשר, על כלים מעוצבים בקווים נקיים ובגוונים טבעיים ורגועים.

 

וזה כמובן מסתדר נפלא עם הסמרברד (או סמרגסבורד, תלוי באיזו מהשפות הסקנדינביות משתמשים), הלא הם הסנדוויצ'ים הפתוחים המפורסמים, שהשפים הצעירים של ממלכת דנמרק נהנים להעניק להם פרשנויות נפלאות משלהם.

 

במשך שלושה ימים אכלנו ולא שבענו מהם (כלומר, הם לא נמאסו עלינו, למרות שדווקא השביעו מאוד). ביקרנו במסעדות של שפים יצירתיים יוצאי המוסד בעל המוניטין העולמי נומה (המסעדה הנחשבת ביותר היום בעולם, למי שלא שמע), אכלנו במסעדות מסורתיות יותר ואפילו בשוק. בכל מקום גילינו מנות נהדרות, שמאפשרות להרכיב ארוחה משביעה אך לא מכבידה (גם על הכיס).

 

הסמרברד המסורתי הוא גם דרך קלילה לאירוח משוחרר ובלתי מכופתר, הכולל בעיקר מאכלים קרים. במסעדות, למשל, ממליצים על שני סנדוויצ'ים פתוחים (גדולים ועתירי תכולה) לאדם כארוחה מלאה, אחד כפתיח לפני מנה חמה. הבסיס לכל סנדוויץ' כזה הוא הלחם הסקנדינבי - כהה, דחוס ולח (לחם סימון, לחם נלסון ולחם פומפרניקל עושים את העבודה מצוין אצלנו). עליו מניחים נתחי דגים כמו הרינג במגוון צורות, שמסורתית פותח תמיד את מצעד הכריכים, ואחריו סלמון מעושן או כבוש, פירות ים, צלופח ודגים אחרים.

 

בעקבותיהם מגיעים כריכים עם סלט עוף, סלט תפוחי אדמה ובשרים קרים. הדגש הוא על טריות המרכיבים והיצירתיות, בעיקר של השפים הצעירים, מתבטאת בהגשה ובצירופים לא שגרתיים של המרכיבים.

 

אני מודה, שכל ניסיון לאמץ כאן בארץ את ההייג הנינוח והמנומס התנפץ אחרי דקות ספורות של המתנה בתור עצבני במיוחד בסופר שבו, למרבה ההפתעה, הצטיידתי בקלות רבה בכל מה שנחוץ כדי לפתוח שולחן סמרברד כהלכתו: לחם כהה ועסיסי (בחבילות ארוזות), הרינג כבוש ומלוח, סלמון מעושן, פורל מעושן, חמאה דנית, גבינת שמנת, שמנת חמוצה, מלפפונים טריים וכבושים, סלק טרי ומאודה, נבטים טריים לקישוט.

 

עם מינימום של השקעה, פתחנו שולחן במיטב המסורת הסקנדינבית. הרכבנו סנדוויצ'ים מרהיבים (וטעימים לעילה) והגשנו גם כמה סלטים פשוטים ולחם - למי שרוצה להרכיב בעצמו. עם וודקה כדי להחליק את כל המרכיבים פנימה, ועם הטמפרטורות שסוף סוף מתחילות לצנוח, אפשר בסיכומו של דבר להגיע לסוג של הייג, או סתם היי.

 

הרינג בחרדל בסגנון סקנדינבי

אפשר לערום על פרוסת לחם ולקשט בנבטים או בירקות טריים, או להגיש לצד ערימה של לחמים וקרקרים, להכנה עצמית. מי שמעדיף - מוזמן להחליף את ההרינג בסלמון כבוש.

 

המצרכים:

400 גר' דגי הרינג כבושים בחומץ

1 בצל

1/2 כוס מיונז

1 כף חרדל גרגרים

1/2 מכל שמנת חמוצה

מיץ מ-1 לימון

מלח, פלפל

4 ביצים קשות, חתוכות לשישיות

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הדגים לפרוסות באלכסון, ומסדרים על מגש או צלחת הגשה. פורסים את הבצל לפרוסות דקות ומפזרים על הדגים.
  2. מערבבים את המיונז עם החרדל, השמנת, מיץ הלימון, מלח ופלפל. יוצקים את הרוטב על נתחי הדג והבצל.
  3. מסדרים את פלחי הביצים מסביב לדגים, ומגישים.

 

סלט מלפפונים בשמיר

הסלט הזה הוא תוספת נהדרת וטרייה לכל כריך פתוח או לאירוח קליל.

 

המצרכים:

750 גר' מלפפונים טריים

1 כפית מלח

1 בצל קטן

3 כפות חומץ בן יין לבן

1 כף סוכר

1 כף שמיר קצוץ דק

 

אופן ההכנה:

  1. פורסים את המלפפונים לפרוסות דקות. מעבירים לקערה, זורים את המלח ומשהים כשעה. שוטפים את המלפפונים ומנקזים היטב את המים.
  2. פורסים את הבצל לפרוסות דקיקות. מוסיפים למלפפונים.
  3. מערבבים את החומץ עם הסוכר והשמיר, ויוצקים על הסלט.
  4. מערבבים ומצננים מספר שעות לפני ההגשה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
למזג אוויר קריר. כריך סקנדינבי עם הרינג בחרדל
צילום: ירון ברנר
מומלצים