שתף קטע נבחר

לא עוצרת בכתום: 2 מתכונים למרק דלעת

מגוונים את הרפרטואר: האמריקאים חוגגים איתה את רוב החגים, ואצלנו היא מסמלת את פתיחת עונת המרקים - רותי קינן נותנת כבוד לדלעת עם שני מרקים טעימים ליום סגרירי

השבועות האחרונים עוברים עלינו, גם בלי שנרצה, בסימן אמריקה: קודם הגיע טראמפ, אחר כך חג ההודיה ובצמוד לו שגעון הבלאק פריידיי. וכל הזמן הזה מככבים על השולחן האמריקאי מאכלים המבוססים על דלעת - מליל כל הקדושים שחל בסוף אוקטובר, ועד לחג המולד בסוף דצמבר.

 

זה לא שאנחנו צריכים את אמריקה כדי להיזכר בדלעת. היא רושמת נוכחות מרשימה למדי במקרר שלנו כל השנה, והופכת לקבועה לגמרי עם פרוץ עונת המרקים. ומאחר שהעונה הזאת מתכתבת כל שנה, ולא רק בשנת בחירות, עם לוח החגים האמריקני, אנחנו שמחים להציץ לצלחות שלהם ולגוון את הרפרטואר.

טעימה כל השנה. דלעת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טעימה כל השנה. דלעת(צילום: shutterstock)

רוב מרקי הדלעת שלנו מתחילים בבישול של קוביות הירק ומסתיימים בקרם חלקלק וקטיפתי - המרקם, שהוא תרומתה הבלעדית של הדלעת לכל מרק. אל אלה מצטרפים בכל פעם מרכיבים אחרים, שנועדו להדגיש את תכונות הטעם או הצבע של הירק הכתום כל כך: מיץ תפוזים להדגשת המתיקות, גזר ובטטה להעצמת הגוון או חלב קוקוס, לתוספת מגע אקזוטי.

 

הדלעת, למרבה השמחה, גם מאמצת בחדווה כמעט כל תבלין: מקינמון והל ועד פפריקה ואגוז מוסקט, שלא לדבר על עשבי תיבול כמו כוסברה, פטרוזיליה, עירית או מרווה והירוק שלהם משלים גם את החגיגה לעיניים.

 

הפעם שידכנו לדלעת חוץ מכרישה, שהוא הנציג ממשפחת הבצלים שאנחנו מעדיפים בכל מרק, כורכום טרי כדי להדגיש עוד יותר את תכונותיו הבריאותיות של הירק. הכתום של הדלעת מסגיר מיד את שפע הויטמין A שהיא מכילה, אבל יש בה גם כמות מכובדת של אשלגן והיא מספקת רק 26 קלוריות ב-100 גרם. כשצירפנו לה כשחקן חיזוק שורש כורכום טרי קיבלנו, מלבד גוון יותר צהוב וטעם אופייני, גם פצצה של נוגדי חמצון וויטמין C.

 

כדי למתן קצת את המתיקות הטבעית של הדלעת (אצלנו, למרבה הפלא, אפילו הילדים מעדיפים חמוץ על מתוק במרק), הוספנו מיץ לימון ומעט קליפה מגוררת מהעץ שבחצר. יצא טעים ובריא.

 

הנה המתכון, בתוספת מתכון למרק בסיסי שעליו תוכלו להתאמן בתוספות משלכם (שמתאים מאוד גם לדיאטת "אחרי החגים ולפני חנוכה").

 

מרק דלעת וכורכום טרי

הכורכום מדגיש את הגוון הצהוב, מוסיף ערך תזונתי גבוה ותורם לטעם. אפשר להמיר את השורש הטרי בכפית אבקת כורכום יבש.

 

המצרכים (ל-6 מנות):

1 כרישה (החלק הלבן בלבד) פרוסה

2 כפות שמן זית

2 ס"מ שורש כורכום טרי, מגורר

1 ק"ג דלעת, חתוכה לקוביות גדולות

1 ליטר ציר עוף, ציר ירקות או מים

מלח, פלפל

מיץ מ-1/2 לימון ירוק

לקישוט-

קליפה מגוררת מ-1/2 לימון

עלי מרווה

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את השמן בסיר בינוני. מוסיפים את הכרישה, ומטגנים על להבה נמוכה עד שמתרכך. מוסיפים את הכורכום המגורר ומבשלים עוד דקה.
  2. מוסיפים את הדלעת ואת הציר או המים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד שהדלעת רכה מאוד, כ-20 דקות.
  3. מסירים מהלהבה, מצננים מעט ומעבדים למחית חלקה בממחה או במעבד מזון. מחזירים לסיר.
  4. מגררים את הקליפה מהלימון וסוחטים אותו. מוסיפים את המיץ למרק, ומחממים עד לרתיחה. מתקנים את התיבול ויוצקים לקעריות.
  5. מפזרים מעל כל מנה מעט קליפת לימון מגוררת ועלה מרווה.

 

מרק קרם דלעת

מרק דלעת בסיסי, דיאטטי, בעל מרקם קטיפתי וטעם ניטרלי שמקבל באהבה כל תוספת: מתבלינים ועשבי תיבול ועד מיץ תפוזים או סלק, יוגורט, חלב או חלב קוקוס. אם רוצים להעשיר אותו - אפשר להוסיף שמנת או קרם קוקוס, אבל ממש לא חייבים. לתוספת פריכות אפשר לזרות על המרק המוכן גרגרי דלעת קלויים.

 

המצרכים (ל-6 מנות):

1 ק"ג דלעת, קלופה וחתוכה לקוביות גדולות

1/2 ליטר ציר ירקות או מים

1 גבעול טימין

1 עלה דפנה

2 גבעולי פטרוזיליה

מלח, פלפל

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את הדלעת, מסלקים את הסיבים והגרעינים, שוטפים וחותכים לקוביות גדולות. מניחים בסיר בינוני. קושרים את הטימין, עלה הדפנה והפטרוזיליה לצרור ומוסיפים לסיר. מכסים במים ומבשלים, על להבה בינונית, עד שהדלעת רכה מאוד, כ-20 דקות.
  2. מצננים מעט, מסלקים את צרור עשבי התיבול ומעבדים את הדלעת ומעט מהנוזלים למחית חלקה במעבד מזון או בממחה.
  3. מחזירים לסיר ומוסיפים את המרק (או המים). מביאים לרתיחה, מתבלים במלח ובפלפל ומסירים מהאש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
תמיד טעים. מרק דלעת
צילום: ירון ברנר
מומלצים