שתף קטע נבחר

מדד העוני של 'לתת': שליש מהישראלים עניים

כ-35% מהילדים בישראל חיים בעוני, כך טוענת עמותת לתת המפרסמת את מדד העוני האלטרנטיבי. למרות הנתונים הקשים, חלה ירידה בשיעורי העוני בהשוואה לדו"ח של שנת 2015. לתת: "שר הרווחה פועל משיקולים פופוליסטיים ולא עומד בהתחייבויות". השר כץ: "אנו מפקפקים בנתוני העמותה, שנועדו בעיקר ליחסי ציבור להגדלת התרומות למימון משכורות מנופחות של ראשיה"

כ-35% מכל הילדים בישראל, 1,024,000 ילדים חיים בעוני. כך עולה מדו"ח "מדד העוני" לשנת 2016, שפיתחה עמותת "לתת", ומתבסס על המחסור ביחס לצרכים חיוניים לקיום בסיסי של כל אזרח. החודש צפוי להתפרסם "דו"ח העוני והפערים החברתיים", שמנפק מדי שנה המוסד לביטוח לאומי, וקובע באופן רשמי מהו מספר העניים בישראל.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

לדו"ח העוני המלא של לתת לשנת 2016

לדו"ח העוני של עמותת לתת לשנת 2015

לדוח העוני של הביטוח הלאומי שפורסם אשתקד

דו"ח: "הממשלה אימצה רק חצי מהמלצות דו"ח העוני"

 

על פי מדד העמותה, שפותח עבורה על ידי חברת המחקר הפרטית ERI ומתפרסם זו השנה השלישית, 29% מהאוכלוסייה בישראל (ילדים ובגירים) - 2,436,000 נפשות - חיים בעוני. המשמעות היא שכ-1.4 מיליון בגירים, כלומר רבע מסך הבגירים בישראל - הם עניים.

 

מדובר בירידה לעומת הנתונים של מדד העוני האלטרנטיבי לשנת 2015, אז עמד מספר הבגירים החיים בעוני על 1.626 מיליון, ומספר הנפשות הכולל עמד על 2.624 מיליון. מבחינת מספר הילדים החיים בעוני, גם בשנה שעברה מספרם עמד על כמיליון (998 אלף).

 

מתוך דו"ח מדד העוני של ארגון "לתת" ()
מתוך דו"ח מדד העוני של ארגון "לתת"

מדד העוני האלטרנטיבי של העמותה יוצג בכנס שמתקיים היום (ב') במכללה האקדמית תל-אביב יפו. המדד מציג שיעורי עוני גבוהים מזה של דו"ח הביטוח הלאומי, ובשונה ממנו בוחן את מידת המחסור של אזרח בחמישה תחומים המשקפים צרכים חיוניים לקיום בכבוד: דיור, השכלה, בריאות, ביטחון תזונתי והיכולת לעמוד ביוקר המחיה.

 

לשם השוואה, דו"ח העוני הרשמי של הביטוח הלאומי שפורסם לפני שנה, והתייחס לשנת 2014, קבע כי 22% מאזרחי ישראל הם עניים: 1,709,300 נפשות, מתוכם 444,900 משפחות ו-776,500 ילדים.

 

דו"ח לתת שכולל את "מדד העוני הרב ממדי", מתבסס על שני סקרים שערכה העמותה: סקר עמדות של הציבור הרחב אשר נערך בקרב 501 נשאלים, וסקר בקרב 657 נשאלים אשר נתמכים על ידי עמותות סיוע שונות. הסקר שנערך בקרב האוכלוסייה הכללית קובע אם אדם נתון במצב של היעדר עוני, עוני או עוני חמור, בהתאם למידת המחסור בה הוא נתון בכל אחד מהממדים. הסקר השני, שנערך בקרב אזרחים אשר נתמכים בעמותות, מלמד על מצבם של הישראלים החיים בעוני – כך טוענים בלתת.

 

מתוך דו"ח מדד העוני של ארגון "לתת" ()
מתוך דו"ח מדד העוני של ארגון "לתת"

לפי סקר עמדות הציבור הרחב, הנשאלים מעניקים ציון "נכשל" לראש הממשלה, שר האוצר ושר הרווחה, על טיפולם בבעיית העוני. בסולם של 10-1 שר הרווחה חיים כץ "זוכה" לציון 3.9, שר האוצר משה כחלון עם הציון 4.4 ואילו ראש הממשלה בנימין נתניהו מקבל את הציון הנמוך ביותר- 2.9.

 

מתוך דו"ח מדד העוני של ארגון "לתת" ()
מתוך דו"ח מדד העוני של ארגון "לתת"

75% מהציבור: העוני והפערים החברתיים - הנושא הדחוף ביותר

ממדד עמותת לתת עולה, כי 36% מהאימהות היחידניות חיות בעוני. זאת בעוד שכ-87% מהאימהות החד הוריות עובדות, בהשוואה ל-72% מהאוכלוסייה הכללית. למרות זאת, הן עדיין מהוות אוכלוסייה בסיכון גבוה למחיה בעוני.

 

האימהות החד הוריות נאלצות לבצע מגוון ויתורים בעקבות המצוקה הכלכלית. כך למשל כמחצית מהן דיווחו כי נאלצו לוותר על טיפולי שיניים בעקבות המצוקה הכלכלית, מצב זה התרחש בקרב 36% מהאוכלוסייה הכללית. כ-30% מהאמהות החד הוריות מצהירות כי לא היה להן מספיק כסף לאכול ארוחות מאוזנות בשנה האחרונה, בעוד 20.4% מהאוכלוסייה הכללית הצהירו על כך.

 

מהסקרים שערכה העמותה עולה שמצבם של העניים ביותר אשר נתמכים על ידי עמותות מחריף. כ- 63% מנתמכי הסיוע עובדים או שאינם בגיל העבודה, אך עדיין חיים בעוני, מדובר בעלייה של כ-11% לעומת השנה שעברה.

 

מתוך דו"ח מדד העוני של ארגון "לתת" ()
מתוך דו"ח מדד העוני של ארגון "לתת"

על פי הסקרים המרכיב העיקרי בתזונתם של כ-68% מהילדים הנתמכים בעמותות שנבדקו הוא לחם וממרח (27%) ו/או פחמימות (כ-41%) - עלייה של כ-10%. על פי הנתונים כמחצית מנתמכי הסיוע השתייכו למעמד הביניים טרם ההידרדרות לעוני, עלייה של כ-10%.

 

מסקר העמדות שערכה העמותה עולה שכ-81% מהנשאלים סבורים כי אדם עלול להידרדר לעוני תוך שנה, כתוצאה מפיטורין, מחלה או משבר. כ-75% מהציבור מציב את בעיית העוני והפערים החברתיים כנושא הדחוף ביותר בו הממשלה צריכה לטפל (במקום הראשון והשני), עלייה של כ-12% לעומת סקר, שערכה העמותה בשנה שעברה.

 

עוד עולה מהדו"ח: כ-66% מהנתמכים בעמותות שנבדקו שקועים בחובות, כמעט פי שניים מהאוכלוסייה הכללית (35.1%). ל-54% מהילדים הנתמכים אין ציוד בסיסי וספרי לימוד נדרשים, עלייה של כ-11% מסקר השנה שעברה. כ-70% מהנתמכים דיווחו כי הם ויתרו על תיקון ליקויים חמורים בביתם, בהשוואה לכ-35% באוכלוסייה הכללית.

 

מתוך דו"ח מדד העוני של ארגון "לתת" ()
מתוך דו"ח מדד העוני של ארגון "לתת"

על פי המדד, 14% מהציבור נמצאים במחסור במדד הדיור ואילו כ-40% מהציבור נמצאים במחסור במדד ההשכלה. עוד עולה שכ-8% מהציבור נמצאים במחסור במדד הבריאות וכ-17% נמצאים במחסור (לרבות מחסור קל) במדד הביטחון התזונתי. לפי הנתונים כ-26% מהאזרחים נמצאים במחסור במדד יוקר המחיה.

 

 

"הממשלה עדיין מסרבת לקחת אחריות"

יו"ר לתת, ז'יל דרמון, ומנכ"ל הארגון, ערן וינטרוב, מסרו כי מדד העמותה "מצביע, זו השנה השלישית ברציפות, כי ממדי העוני בישראל גבוהים הרבה יותר מאשר אלו המפורסמים על ידי שיטת הבדיקה של המוסד לביטוח לאומי, אשר מותחת 'קו עוני' וירטואלי תוך הסתמכות על פרמטר ההכנסה בלבד". לדבריהם, "הממשלה עדיין מסרבת לקחת אחריות וחוששת לאמץ את מסקנות הוועדה למלחמה בעוני כתכנית פעולה ולהציב יעדים לצמצום העוני".

 

כמו כן, השניים תקפו בחריפות את שר העבודה והרווחה, חיים כץ: "בשנתיים האחרונות אנחנו מתמודדים גם עם שר רווחה כוחני שפועל משיקולים פופוליסטיים ולא עומד בהתחייבויות שנתן להקצות 100 מיליון שקלים בתקציב 2017-2018 להקמת מיזם לאומי לביטחון תזונתי.

 

"אבל אנחנו נחושים להמשיך להיאבק, עד שנצליח לגרום לממשלה לממש את תפקידה, לקחת אחריות וליישם מדיניות שתסיר את החסמים לחילוץ מעוני ותצמצם את ממדי התופעה ההרסנית והמסוכנת ביותר בחברה הישראלית".

 

מלשכתו של שר העבודה והרווחה, חיים כץ, נמסר בתגובה: "בשנת 2016 ייעדנו 224,274,777 מיליון שקלים לטובת ביטחון תזונתי.

 

"שר העבודה והרווחה מתווה מדיניות חדשה לחלוקת מזון בצורה מכבדת. בכוונתו למגר את תופעת התורים המבישים למזון ובשבועות הקרובים נצא עם מיזם לאומי לביטחון תזונתי, שיעניק בשלב הראשוני מענה לכ-10,400 משפחות, שתקבלנה כרטיס חודשי נטען בסכום של 375 שקל לרכישה ברשתות השיווק, בעלות שנתית של כ-40 מיליון שקל.

 

"כוחניות וציניות גסה על חשבון הנזקקים מצאנו בהתנהלותה של עמותת לתת, שעכבה את החלתו של מיזם כרטיסי המזון כבר בחגי תשרי התשע''ז. באופן כללי, אנו מפקפקים בנתונים שמציגה העמותה, שנועדו בעיקר לשם יחסי ציבור להגדלת התרומות למימון המשכורות המנופחות של ראשיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים