שתף קטע נבחר

מערך הדיור הציבורי: מילון מושגים - חלק ב'

למה זכאים נכים רתוקים לכיסא בגלגלים בדיור ציבורי, מה התהליך שצריך לבצע אם תנאי הצפיפות בדירות חמורים וכיצד ניתן לתקן ליקויים? מדריך

בשיתוף חברת עמידר

 

ברחבי מדינת ישראל ישנן למעלה מ-60 אלף דירות המהוות את מלאי הדיור הציבורי (המכונה גם מלאי השיכון הציבורי). בשבוע שעבר הצגנו בפניכם את החלק הראשון של מורה הנבוכים אשר מנה מושגים בסיסיים בנוגע למערך הדיור הציבורי, וכעת הגענו לחלק ב'. נזכיר כי מדובר בדירות המושכרות לאוכלוסייה פחות מבוססת מבחינה סוציו-אקונומית (חברתית-כלכלית), העומדת בתנאי הזכאות שמכתיב משרד הבינוי והשיכון.

 

 

דיור ציבורי לנכים

חסרי דירה הרתוקים ליכסא גלגלים או מקבלים קצבאות נכות מהמוסד לביטוח לאומי, זכאים לשכור דירה בדיור הציבורי, בהתאם לתנאי הזכאות. חסרי הדירה המשתייכים לאחת מהאוכלוסיות הבאות: אנשים הרתוקים לכיסא גלגלים; מקבלי קצבת נכות כללית; ומקבלי קצבת נכות לנפגעי עבודה.

 

ישנן זכויות נוספות לנכים הזכאים לדיור ציבורי: זכאות לדיור ציבורי בבתים צמודי קרקע לאנשים הרתוקים לכיסא גלגלים; סיוע בהתאמת תנאי דיור לאנשים המוגבלים בניידות (מימון מלא לדיירי הדיור הציבורי); החלפת דירה בדיור הציבורי מסיבות בריאותיות; דירות נכסי רכישה לנכים; והישארות בדירה של הדיור הציבורי במקרה של גירושין (מתן עדיפות לבן זוג עם מוגבלות).

 

קבלת דירה בדיור הציבורי

תהליך לקבלת דירה בדיור הציבורי מורכב משלבים אלה: הוצאת תעודת זכאות לדיור ציבורי; הגשת בקשה לדיור ציבורי; המתנה לדירה בדיור הציבורי; וקבלת דירה בדיור הציבורי. תוקף הזכאות הוא שנתיים, כל עוד לא הפכו הזכאים לבעלי דירה או בעלי חלק בדירה.

 

בשלב ההמתנה ניתנת עדיפות בסדר הקדימויות עבור זכאים שיש להם בעיה בריאותית המחייבת קבלת דירה בקומה נמוכה או קומת קרקע (בהתאם לחוות דעת של ועדה רפואית); וכן מקבלי קצבאות נכות מהמוסד לביטוח לאומי.

 

צפיפות דיור בדיור הציבורי

תנאי צפיפות בדירות של הדיור הציבורי מקנים זכאות להחלפת הדירה. הזכאות מותנית בכך שהמשפחה גרה בדירה לפחות מיום 1 בינואר 1999. מדובר, בין היתר, במשפחות המונות עד 8 נפשות, כאשר הזכאות נקבעת על פי מספר החדרים שבדירת המגורים (מחלקים את מספר הנפשות במספר החדרים שבדירה).

 

במשפחה המונה 9 נפשות ויותר, הזכאות יכולה להיקבע גם על פי שטח הדירה (במקום חישוב על פי מספר החדרים), ובכל מקרה המשפחה זכאית להחלפת דירה אם שטחה קטן מ-88 מ"ר. גם משפחה בת 7 נפשות, המתגוררת בדירה של עד שלושה חדרים ששטחה עד 72 מ"ר ברוטו, זכאית להחלפת דירה.

מתחם דיור ציבורי בבית שאן (צילום: עמידר) (צילום: עמידר)
מתחם דיור ציבורי בבית שאן(צילום: עמידר)

 

קבלת דירה תקינה בדיור הציבורי

דייר בדיור הציבורי זכאי לקבל דירה במצב תקין, שלא חסרים בה פריטים ושכל הפריטים הקיימים בה נמצאים במצב סביר. לפני החתימה על חוזה שכירות חדש, תאפשר החברה המאכלסת לשוכר הדירה לבדוק את הדירה ולראות אם חסרים בה פריטים או שקיים פגם באחד או ביותר מהפריטים, כך שאי אפשר לעשות בהם שימוש סביר.

 

מדובר בפריטים כגון דלת כניסה; דלתות פנימיות, למעט דלת מטבח ולמעט מנעולים בדלתות שאינן לשירותים ולמקלחת; חלונות (כולל זגוגיות); תריסים (רק אם היו בדירה); סורגים בקומת קרקע (בדירות קשישים בלבד); צנרת מים חמים וקרים וביוב; דוד חימום חשמל או דוד שמש; אסלה, כיורים, מכל הדחה, סיפון; הכנה למכונת כביסה (כולל חיבור מים, פתח ניקוז וחשמל); ועוד.

 

תיקון ליקויים בדיור הציבורי

דייר המתגורר בדיור ציבורי זכאי לתיקון הליקויים בדירתו על ידי החברה המאכלסת, אולם חשוב לדעת שעליו להשתתף באחוז מסוים מעלות תיקון הליקויים. החברה המאכלסת חייבת להשיב לפנייה לתיקון הליקויים בתוך 30 יום, להתחיל בטיפול בליקוי לא יאוחר מ-60 ימים מיום הפנייה, ולסיים בזמן סביר.

 

צריך לזכור: לא יתוקנו פריטים שהליקוי בהם בוצע בזדון על ידי הדייר, שנגרם משימוש לא סביר או מביצוע שינוי, הוספה או תיקון על ידי הדייר, בלי שקיבל מראש ובכתב אישור מהחברה לביצועו. אפשר לתקן, בין השאר צנרת מים קרים וחמים, צנרת ביוב (לא כולל סתימות), דוד חימום (חשמל או שמש, כולל קולטים), לוח חשמל, דלת כניסה, חלון חיצוני, מרצפות פגומות, אריחים בקירות או ברצפת חדרי רחצה ושירותים פגומים או חסרים ועוד.

 

דיור ציבורי במקרה של גירושין

במקרה של פרידה בין בני זוג המתגוררים בדירה של הדיור הציבורי, אחד מהם יוכל להמשיך להחזיק בדירה. מי זכאי להישאר בה? בן/בת הזוג שבהתאם להחלטה שיפוטית רוב הילדים נמצאים בהחזקתו. אם לבני הזוג אין ילדים, המקרה יועבר להחלטת ועדה מיוחדת.

 

בן זוג הזכאי לדיור ציבורי בשל מוגבלות, והדירה מתאימה למוגבלותו, יהיה רשאי להישאר בדירה בכל מקרה, גם אם רוב הילדים אינם בהחזקתו. לבן הזוג השני, אם רוב הילדים בהחזקתו, או אם אין לבני הזוג ילדים, תינתן עדיפות עליונה בתור הממתינים לקבלת דיור ציבורי, אם היה זכאי בעצמו לדירה ציבורית לפי הכללים.

 

אם בן הזוג אינו זכאי בעצמו לדירה ציבורית לפי הכללים, הוא יהיה זכאי לסיוע כספי בשכר דירה בשיעור הניתן לממתינים לדיור ציבורי, למשך שנה ממועד עזיבתו את הדירה הציבורית. לאחר מכן, הוא יהיה זכאי לתשלום בשיעור של 75% מסכום הסיוע למשך שנה נוספת.

 

בן זוג שבחזקתו ילד רתוק לכיסא גלגלים או למיטה (עם אישור ממשרד הבריאות), והדירה מתאימה למוגבלותו של הילד, יהיה זכאי להישאר בדירה, גם אם רוב הילדים אינם בחזקתו. לבן הזוג השני (אם רוב הילדים בחזקתו) תינתן עדיפות עליונה בתור הממתינים לקבלת דיור ציבורי, בתנאי שהיה זכאי בעצמו לדירה ציבורית.

 

הכתבה בשיתוף חברת עמידר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים