שתף קטע נבחר

לא להאמין: כך נראית האישה שסבלה 10 שנים מרעידות בידיים

אחרי 10 שנים של רעידות שמנעו ממנה לעשות את מה שהיא הכי אוהבת, עברה חיה מנדלבאום, בעלת קונדיטוריה ותיקה בקריות, ניתוח מוח מתקדם שלא מצריך חתך בראש. השבוע היא חזרה לביה"ח לחלק סופגניות שאפתה במו ידיה. "נס גדול היה פה", היא אמרה לאנשי הצוות, "קיבלתי את החיים שלי בחזרה"

חזרה לאפות בידיים יציבות: חיה מנדלבאום, שסבלה מרעד קשה ובלתי נשלט בידה הימנית עקב פגיעה מוחית, עברה בחודש מרס האחרון טיפול חדשני שהעלים לגמרי את התופעה, וחזרה השבוע לבית החולים רמב"ם, שם חילקה סופגניות מעשה ידיה - היציבות לחלוטין.

 

 

במשך עשר שנים לא יכלה חיה מנדלבאום (64), קונדיטורית ובעלת קונדיטוריית "שקד" הידועה בקריות, לעסוק באפייה. היא סבלה מרעד בלתי נשלט שהלך והתגבר ביד ימין, ומנע ממנה לעשות את מה שאהבה.

 

קראו גם:

אבחנו בעצמכם: 15 מצבים רפואיים שתוכלו לגלות בכף היד

מחקר: קפאין מפחית רעד ונוקשות בחולי פרקינסון

הפיתוח שיאפשר לחולי פרקינסון לכתוב ללא רעידות

 

בתום אינספור התייעצויות וטיפולים, היא הגיעה לפני תשעה חודשים לרמב"ם כדי לעבור טיפול ייחודי בבעיה: ניתוח מוח ללא סכין מנתחים וללא פתיחת גולגולת, אלא תוך שימוש באולטרסאונד ממוקד, בהנחיית MRI. בתוך פרק זמן קצר מתחילת הטיפול, יצאה מנדלבאום מחדר הטיפולים על רגליה, כשידה כבר לא רועדת.

 

לאחר 10 שנים, חזרה סוף סוף לעשות את מה שהיא אוהבת. מנדלבאום בקונדיטוריה (צילום: איתמר השש דניאל) (צילום: איתמר השש דניאל)
לאחר 10 שנים, חזרה סוף סוף לעשות את מה שהיא אוהבת. מנדלבאום בקונדיטוריה(צילום: איתמר השש דניאל)

 

השבוע היא הגיעה לביקור ברמב"ם, הפעם כדי לפגוש את אנשי הצוות שטיפלו בה, ולחלק להם סופגניות לכבוד החנוכה. ביד בוטחת ויציבה היא העבירה מגש של סופגניות בין הנוירוכירורגים, הנוירולוגים, הנוירופסיכולוגים, הטכנאיות והאחיות, אשר שמחו לראות אותה אחרי כל החודשים הללו.

 

"באתי להראות לכם איזה נס של חנוכה אני", אמרה לצוות שטיפל בה בחיוך, "נס גדול היה פה ואני קיבלתי את החיים שלי בחזרה".

 

הקרניים מחסלות את מוקד הרעד במוח

טיפול ניתוחי תוך מוחי לפרקינסון ורעד באמצעות קרני אולטרסאונד ממוקדות מבוקרות MRI (המכונה FUS), בוצע לראשונה בישראל, ברמב"ם, לפני כשלוש שנים. מאז בוצעו ברמב"ם למעלה מ-50 טיפולים מוצלחים באמצעות הטכנולוגיה הזו, כאשר רמב"ם הפך לאחד מבתי החולים בעלי הניסיון הרב ביותר בביצוע הטיפול בעולם, ואף מוביל מחקר בתחום.

 

"אני נס חנוכה". מנדלבאום, הצוות והסופגניות (צילום: איתמר השש דניאל) (צילום: איתמר השש דניאל)
"אני נס חנוכה". מנדלבאום, הצוות והסופגניות(צילום: איתמר השש דניאל)

 

מדובר בטכנולוגיה חדשנית שפיתחה החברה הישראלית "אינסייטק", טכנולוגיה שהופכת את קרינת האולטרסאונד לכלי יעיל ומדויק שמחליף את סכין הניתוחים, ומאפשרת למנתח להיכנס אל תוך מוחו של המטופל בלי הרדמה, חתכים או ניסור הגולגולת. לצוות הטיפול שותפים מחלקת נוירו-כירורגיה בראשות פרופ' מנשה זערור, יחידת הפרקינסון, בראשותה של ד"ר אילנה שלזינגר מהמחלקה לנוירולוגיה, ויחידת הנוירו-רדיולוגיה בניהולה של פרופ' דורית גולדשר.

 

מנתחי המוח יודעים מזה שנים, שמחלות כמו פרקינסון, רעד ראשוני וכאב נוירופאתי, ניתנות לטיפול ע"י צריבת או כריתת אזורים זעירים במוח שהמחלה גורמת להם לתפקוד יתר. פרקינסון היא מחלה שפוגעת במיליוני אנשים בעולם מדי שנה, אך מחלת "הרעד הראשוני" נפוצה ממנה פי 20 וגורמת לירידה משמעותית באיכות החיים של החולים בה.

 

הטיפול מתבצע כך: החולה שוכב ללא תנועה בתוך ה-MRI, בעוד הנוירוכירורג המנתח יושב מטרים ספורים ממנו, מעבר לחלון זכוכית, ומפעיל באמצעות עכבר מחשב את הקסדה שמשגרת גלי אולטרסאונד לתוך המוח, לאחר שהוא מזהה באמצעות ה-MRI את הנקודה המדויקת שצריכה לעבור את הטיפול. כל אותו זמן החולה מצוי במצב של ערות מלאה, והוא נשאל מדי כמה דקות איך הוא מרגיש, כדי לברר אם חלה הטבה ברעד וכדי לוודא שאינו סובל מתופעות לוואי.

 

המנתח מגביר בכל פעם את עצמת הקרניים (החימום), ובהפסקות בין הפעולות ניגשים נוירולוגים אל מיטת המטופל, כדי לבדוק את איכות השיפור במחלה. כבר אחרי עשר דקות של טיפול ניתן לראות שחולה שלא היה מסוגל לצייר קו ישר בלי רעידות – מצליח להשתלט על תנועות העיפרון. אחרי כמה סדרות של שיגור גלי אולטרסאונד הטיפול מסתיים ויד החולה נותרת כעת יציבה וללא רעד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתמר השש דניאל
ביד בוטחת ויציבה. מנדלבאום
צילום: איתמר השש דניאל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים