שתף קטע נבחר

בלי רגשות אשם: 9 רעיונות לנשנושים בריאים וטעימים

הצורך לנשנש, בעיקר בערב, מוכר לכולנו. העייפות והרצון להתפנק אחרי יום ארוך הופכים אותנו לבור ללא תחתית של חטיפים משמינים ומזיקים לבריאות. אז במקום לפתוח את המגירה ולהוציא עוד ממתק מן המוכן, מה דעתכם להכין אותו בעצמכם? זה הרבה יותר בריא, הרבה יותר קל ממה שאתם חושבים ובעיקר - ממש ממש טעים

אולי זאת העייפות, אולי ירידת המתח של סוף היום ואולי סיבה אחרת, אבל לרבים מאיתנו מוכר הרגע הזה, שמגיע כל ערב סביב השעה 21:00, הרגע שבו נולד לו החשק לנשנש משהו. זה גם בדיוק הרגע שבו אנחנו עושים פעמינו לכיוון המטבח, לבדוק מה התחדש בארון הממתקים ומגירת החטיפים. 

 

הבעיה היא, כידוע, שהחטיפים והממתקים הקנויים מפוצצים בקלוריות, שומן טראנס, מלח, סוכר, חומרים משמרים ועוד ועוד חומרים שהגוף שלנו לא אוהב ושעלולים לגרום לנו נזקים חמורים בהם השמנת יתר, סוכרת ומחלות לב וכלי דם).

 

לפניכם כמה הצעות לנשנושים בריאים ומזינים שכדאי לנסות לאכול, אפילו מדי פעם, במקום החטיפים הקנויים מהסופר. הם בטוח יותר בריאים לכם ויגרמו לכם ללכת לישון עם הרגשה קצת יותר טובה בגוף, ואולי תתפלאו, הם גם עשויים להיות טעימים לא פחות ואפילו יותר מהממתקים הרגילים עם האריזות המרשרשות.

 

במקום חטיפים מלוחים: צ'יפס שורשים

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חותכים תפוח אדמה, בטטה, סלק וגזר למקלות דקים.  

מייבשים היטב את הירקות החתוכים. 

מערבבים את הירקות עם 3 כפות שמן זית ותיבול כרצונכם (מלח, פלפל, אבקת שום, פפריקה).  

מניחים את הירקות בתבנית אפייה בשכבה אחת ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.  

לאחר 15-10 דקות הופכים את הירקות וממשיכים בחימום עד להזהבה.

 

במקום חטיפים מתוקים: צ'יפס תפוחים

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פורסים דק 3 תפוחים (ירוקים או אדומים) בסכין או מנדולינה.  

שמים בקערה נפרדת 3 כפות אבקת סוכר וכף אחת של קינמון.  

מניחים נייר אפייה על תבנית ומפזרים חצי מכמות האבקת סוכר והקינמון. 

על התערובת מניחים את פרוסות התפוחים ומעליהן מפזרים את יתרת הסוכר והקינמון.  

אופים בחום נמוך של 120 מעלות כשעה וחצי ומצננים.

 

במקום פיצוחים: חטיף חומוס

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

משרים גרגירי חומוס במים במשך 3 שעות (או קונים קופסת שימורים של גרגירי חומוס - פחות מומלץ).  

מסננים את החומוס מהנוזלים ושמים בקערה.  

מצפים את החומוס ב-2-1 כפות שמן ובתבלינים (מלח, פפריקה מתוקה/חריפה, כמון או כל תבלין אחר שמתחשק).  

מכניסים לתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 200-180 מעלות ומערבבים מדי פעם עד שהגרגירים משחימים, בערך 20 דקות.

 

 ** כדאי להשרות מראש כמות גדולה של חומוס, לחלק למנות ולהקפיא. כך אפשר בקלות להפשיר מנה אחת כל פעם.

 

במקום גלידת שמנת: מקפא יוגורט ופירות

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מקפיאים כוס וחצי – 2 כוסות של פרי (בננות, תותים, מלון, מנגו, כל פרי שאוהבים בעצם). 

מרסקים במעבד מזון עד שמקבלים מרקם של סורבה.  

מערבבים את הפרי המרוסק עם גביע של יוגורט. יש לאכול מיד.

 

במקום עוגיות: כדורי תמרים ואגוזים

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מעבדים במעבד מזון חבילה של תמרים מגולענים (500 גרם) עם כוס אגוזי מלך ו-3 כפות טחינה.

יוצרים מהתערובת כדורים ומצפים אותם בקוקוס או שומשום.

מניחים במנג'טים ושומרים במקרר או במקפיא.

 

במקום עוגת תפוחים: תפוח אפוי

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שוטפים תפוח גרנד סמית' ומוציאים את הליבה יחד עם הגרעינים.

מניחים את התפוח בתבנית וממלאים את מרכז התפוח בכפית צימוקים ו -2 אגוזי מלך קצוצים.

מערבבים כפית סוכר חום, רבע כפית קינמון ו-2 כפות מים ושופכים מעל התפוח.

מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים עד להזהבה (הזמן משתנה בהתאם לגודל התפוח - ככל שהתפוח יהיה יותר זמן בתנור כך הוא יהיה רך יותר).

 

 

במקום ירקות מוחמצים: פלטת ירקות משודרגת

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חותכים קולרבי, שומר, גזר וסלק חי למקלות דקים.

מסדרים על צלחת הגשה וסוחטים לימון ומעט מלח.

לצד הירקות ניתן להכין מטבלים שונים כמו טחינה ירוקה או גבינה לבנה עם בצל מטוגן.

 

במקום פופקורן: קלחי תירס בתנור

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מקלפים קלחי תירס ושוטפים.

מניחים את התירס על ריבוע נייר כסף (שיהיה גדול מספיק בכדי לעטוף את התירס).

מרססים את התירס בשמן זית ומתבלים במעט מלח, פלפל ושום כתוש (או בכל תבלין אחר שרוצים).

עוטפים את התירס ומניחים בצד לחצי שעה, מומלץ להפוך את התירס מדי פעם בכדי שהתבלינים יעטפו אותו.

יוצרים חריץ בנייר הכסף ליציאת האדים ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות כ –50-40 דקות. יש להפוך את התירס במהלך האפייה.

 

במקום קורנפלקס עם חלב: גרנולה ביתית עם יוגורט

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בקערה: 3 כוסות שיבולת שועל שלמה (לא אינסטנט), כוס שבבי שקדים, 3/4 כוס גרעיני חמנייה, 3/4 כוס גרעיני דלעת וחצי כוס אגוזי פקאן.

בקערה נפרדת מערבבים רבע כוס שמן עם חצי כוס סילאן או מייפל טבעי.

שופכים את התערובת הרטובה על התערובת היבשה, תוך הקפדה על ציפוי מלא של כל התערובת היבשה.

משטחים את התערובת על תבנית אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-170 מעלות ל-30-25 דקות עד שהגרנולה זהובה. מוציאים את הגרנולה מהתנור ונותנים לה להתקרר.

מוסיפים 3/4 כוס חמוציות מיובשות ללא תוספת סוכר ו-3/4 כוס בננות מיובשות.

 

 ** במתכון זה ניתן לשחק עם הכמויות ליצירת הגרנולה שאתם הכי אוהבים.

 

ואם בכל זאת בוחרים באופציה הזמינה

אם בכל זאת בחרתם לנשנש חטיף קנוי, תמיד כדאי להעדיף חטיפים שמגיעים באריזות קטנות (למשל - במבה קטנה של 30 גרם על פני במבה גדולה של 80-60 גרם, או חטיף שוקולד אישי על פני טבלת שוקולד). כך יהיה קל יותר לשלוט בכמויות הנאכלות ולהימנע מאכילת יתר של ממתקים. כדאי גם להשוות בסופר בין המוצרים ולבחור את החטיף המכיל פחות פחמימות, פחות שומן רווי או טראנס, פחות נתרן ויותר חלבון.

 

הערה חשובה לסיום: נכון שמומלץ להימנע מחטיפים תעשייתיים כי הם אינם תורמים לנו כלום מבחינה תזונתית ואף מזיקים לבריאותנו. אבל בפועל, מסיבות רבות ומגוונות, עבור רבים מאיתנו להפסיק איתם לחלוטין זה עדיין לא ממש מציאותי. לכן, לפני שאוכלים, נסו להימנע מפעולות אוטומטיות ולהקשיב למה שהגוף שלכם רוצה. לפעמים, במקום חטיף שמנשנשים מתוך הרגל, הוא פשוט יגיד לכם שמה שבא לו זה כוס מים ושינה טובה.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית בחברת מותר לי – דיאטנית לליווי אישי בתהליך ירידה במשקל.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נשנושים לא משמינים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים