שתף קטע נבחר

מחקר: "טפשת הריון" באמת קיימת ונמשכת שנתיים

נשים הרות מתלוננות על שכחה ורגשנות יתר בזמן ההריון ומייחסות זאת ל"טפשת הריון". מדענים שסרקו מוחות של נשים בהריון, מצאו ירידה בנפח המוח שיכולה להסביר את התופעה, ועשויה להימשך גם שנתיים אחרי ההריון

הנשים קוראות לזה "טפשת הריון", ועכשיו נמצאה הסיבה: מדענים גילו כי בזמן ההריון קיים איבוד של רקמת המוח, תופעה שאמורה לסייע לאם להיקשר לתינוק ולהתכונן לדרישות האמהות. ממצאי המחקר פורסמו בגליון החדש של כתב העת Nature Neuroscience.

 

ההריון מתבטא בשינויים משמעותיים ברמות הורמוני המין, הגוררים גם שינויים גופניים בגוף. במהלך תשעת החודשים, חוות הנשים בהריון עלייה של האסטרוגן, המגיע לרמות גבוהות יותר מאלה שיתרחשו בשאר חייהן. נשים רבות מתלוננות על בלבול ושכחה במהלך ההריון. עד כה לא היה ברור האם התופעה השכיחה הזו היא בעקבות השינויים ההורמונליים על המוח, או בשל שינויים ברקמת המוח עצמה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

במחקר החדש עקבו חוקרי אוניברסיטת ליידן שבהולנד אחר 25 אמהות שזה להן ההריון הראשון, 19 אבות טריים, 17 גברים ללא ילדים ו-20 נשים שלא הרו מעולם. כל הנבדקים עברו סריקות מוחיות במכשיר ה-MRI, המפיק תמונה תלת מימדית של המוח, ללא קרינה או סכנה לנבדק. הנשים ההרות נבדקו לפני ההריון, אחרי הלידה ושנתיים לאחר מכן. במקביל נבדקו גם הגברים, והנשים שלא הרו מעולם.

 

החוקרים מצאו הפחתה משמעותית בנפח החומר האפור במוחן של הנשים שהרו לראשונה, בהשוואה לשאר הנבדקים. החומר האפור במוח מכיל בעיקר גופי תאי עצב. הירידה בחומר האפור נמצאה באזורים מוחיים הקשורים באינטראקציות חברתיות ורגשות. עם זאת, לא נמצא כל שינוי בחומר הלבן במוח, האחראי על העברת המידע בין תאי העצב.

 

במקביל, צפו האמהות בתמונות של תינוקן, ובתמונות של תינוקות אחרים, בעוד פעילותו החשמלית של המוח הוקלטה. החוקרים מצאו פעילות יתר באותם אזורים מוחיים בהם חלה ירידה בנפח החומר האפור, כשהאמהות צפו בתמונות של ילדן, בעוד שלא תועדה פעילות יתר כשהאמהות צפו בתמונות של תינוקות אחרים.

 

עוד על הריון:

- זה המשקל שאת צריכה להעלות בהריון

- לידה שלישית - מה ששכחו לספר

- צפו: מה ששכחו לספר לך על הריון

 

לדעת החוקרים, השינויים המוחיים שנמצאו אצל הנשים ההרות, דומים לשינויים המתרחשים בגיל ההתבגרות. שינויים אלה מאפשרים להם לזהות את צרכיו של הילד, ולהיקשר אליו יותר. עוד הראה המחקר כי מוחן של כל הנשים ההרות הגיב באותו אופן, בין אם ההריון היה תוצאה של הפריית מבחנה, או שהיה מהפריה טבעית.

 

"נשים רבות מתלוננות על כך שההריון גורם להן לירידה בזיכרון, לפיזור ולחוסר ריכוז", אומר פרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' בסורוקה. "יש לזכור שכל הפיזיולוגיה בהריון משתנה, והיא כוללת שינויים הורמונליים, שינויים בתפוקת הלב שעולה כבר מהשבוע השישי להריון בחמישים אחוז, קושי פיזי כיוון שלא קל לסחוב משקל עודף של עובר, רחם, מי שפיר ושליה.

 

"הרבה מהשינויים ניתן להסביר גם על ידי עייפות שעלולה להוביל לחוסר ריכוז. המסר שלנו הוא שלפעמים צריך להוריד קצת הילוך. פרגנו לעצמכן מדי פעם זמן איכות, הקפידו לישון היטב, זכרו לנשום עמוק ולנוח מדי פעם. מבחינה מחקרית, וודאי שלא נאמרה המילה האחרונה בנושא, ויש להניח שמחקרים נוספים יבחנו את הקשר בין המוח למהלך ההריון והאמהות".

 

הריון על פי המאיירת Line Severinsen:

 

 






פורסם לראשונה 21/12/2016 10:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שינויים מוחיים במהלך ההריון
צילום: shutterstock
מומלצים