שתף קטע נבחר

השרים אישרו את תוכנית הדיור לעולי אתיופיה

ועדת השרים לשילוב יוצאי אתיופיה אישרה את הצעת המחליטים של שר הבינוי. כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, מדובר בתוכנית חומש שנועדה לספק הקלות גדולות יותר בתחום הדיור לקהילה האתיופית מאלה הנהוגות כיום, באמצעות הלוואות מדינה מוגדלות וקידום מיזמי התחדשות עירונית

כפי שפורסם לראשונה ב-ynet , התוכנית לשילוב יוצאי אתיופיה בתחומי ההלוואות לדיור וההתחדשות העירונית יוצאת לדרך. הבוקר (ד') אישרה ועדת השרים לשילוב יוצאי אתיופיה, בראשות ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את הצעת המחליטים שהגיש שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, בדבר מתן הלוואות לדיור ותמיכה בתחום התחדשות עירונית בקרב יוצאי העדה האתיופית בישראל.

 

תוכנית הדיור של גלנט לעולי אתיופיה

 

במסגרת תוכנית החומש לשנים 2017-2021 שהציג משרד הבינוי והשיכון, יזכו יוצאי אתיופיה להטבות משמעותיות בתחום ההלוואות לרכישת דירה ראשונה בכל רחבי הארץ, ובתחום ההתחדשות העירונית בחמש שכונות בערים נתניה, רחובות, וראשון לציון.

יוצאי אתיופיה יזכו להטבות משמעותיות. אילוסטרציה (צילום: גיל לרנר) (צילום: גיל לרנר)
יוצאי אתיופיה יזכו להטבות משמעותיות. אילוסטרציה(צילום: גיל לרנר)

שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, יוזם ההצעה (צילום: איתמר סיידא) (צילום: איתמר סיידא)
שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, יוזם ההצעה(צילום: איתמר סיידא)

את התוכנית סייע לגבש צוות בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר. במשרד הבינוי והשיכון מסבירים כי לנוכח לקחים מתוכניות שקודמו בשנים האחרונות, ולאחר ניתוח החסמים שמנעו מיוצאי העדה האתיופית לרכוש דירה (תוך ניצול ההטבות שהוצעו בעבר), גובשה התוכנית בשיתוף מלא עם בני העדה ועם משרדי ראש הממשלה, האוצר והעלייה והקליטה.

 

בתוכנית חלו שינויים קלים מאז קידומה ביולי השנה, ובמסגרתה כעת 800 משפחות יוצאי אתיופיה יהיו זכאיות להלוואת מדינה מוגדלת לדיור בסך של 600 אלף שקל לתקופה של 25 שנה בתנאי ריבית מיוחדים. כך, בעשר השנים הראשונות תוחזר ההלוואה ללא ריבית, וב-15 השנים הבאות בריבית של 2% בלבד. היקף הסיוע הממשלתי הניתן במסגרת תוכנית זו, יאפשר לזכאים לרכוש דירה ראשונה בעזרת הון עצמי נמוך יותר מכפי שנדרש עד כה.

 

בשונה מנהלי העבר, הזכאים לתוכנית יהיו זוגות בכל רחבי הארץ, שאחד מהם לכל הפחות הוא יוצא אתיופיה, ללא הגבלת גיל. לצורך מימוש התוכנית יוקצו כ-120 מיליון שקל מדי שנה. בחודשים הקרובים ימנה מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון ועדת מעקב מקצועית מייעצת לעניין, כאשר לפחות 50% מחברי הוועדה יהיו יוצאי הקהילה, שיש להם תרומה מקצועית רלוונטית.

 

התחדשות עירונית בחמש שכונות ותיקות

במסגרת התוכנית יתמוך משרד השיכון גם בקידום תהליכי התחדשות עירונית בשכונות קריית משה ברחובות, רמת אליהו בראשון לציון והשכונות דורה, נאות שקד וקריית נורדאו בנתניה. זאת מאחר שלדברי המשרד, לשכונות אלה "ישימות גבוהה למימוש תהליכי התחדשות עירונית בהיקף נרחב ושיעור גבוה של יוצאי אתיופיה".

 

תהליכי ההתחדשות העירונית יכללו קידום תוכניות הקמת מינהלות בשכונות וליווי חברתי, סיוע במתן יעוץ משפטי והכוונה למיצוי זכויות בעלי הדירות, וסיוע בהשלמת מימון או בהקצאת קרקע משלימה במקומות בהם אין כדאיות כלכלית.

 


ראש הממשלה אמר בפתח ישיבת ועדת השרים: "כשהקמנו את הוועדה, הבטחנו להתמקד, בין השאר, בנושא השיכון שמאוד מעסיק את קהילת עולי אתיופיה. היום אנחנו מביאים תוכנית שהיא בשורה גדולה - תוכנית למתן הלוואות בתנאים מועדפים לזוגות צעירים כדי לסייע להם לרכוש דירה, ותוכנית של התחדשות עירונית בחמש שכונות שיש בהן שיעור גדול של עולי אתיופיה. אנחנו עושים שני דברים: גם בונים דירות חדשות וגם מחדשים דירות ותיקות, שכונות ותיקות וזו תוספת של אלפי יחידות דיור".

 

השר גלנט הוסיף: "מדינת ישראל קלטה גלי עלייה רבים לאורך השנים, אשר תוך זמן קצר הצליחו להמריא ולהגיע לעצמאות כלכלית ולרווחה. האוכלוסייה האתיופית לא הצליחה להשתלב באופן מלא, גם לאחר 40 שנה, וזהו כישלון שלנו כחברה. היעד הוא לדאוג לכך שכל בני הקהילה יקבלו את המגיע להם ככל אזרח במדינת ישראל. לשם כך, עלינו לאפשר להם קידום בתחילת הדרך, בייחוד בתחום הדיור, שיניב פרי בהמשך".

 

מנכ"ל משרד ראש הממשלה התייחס להחלטות הוועדה: "היום השלמנו שנה וחצי של עבודה חוצת משרדים, שתיגע בחייהם של יוצאי אתיופיה שאינם עולים חדשים, באופן שיביא לצמצום פערים משמעותי בכל תחומי החיים. זו תוכנית משולבת בהשקעה ממשלתית תקציבית עצומה וראויה".

 

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, אשל ארמוני, ציין: "כמי שהיה מעורב אישית בהעלאת יהודי אתיופיה לארץ, אני סבור שלמדינת ישראל החובה לפעול נמרצות לשילובם של יוצאי אתיופיה בישראל. היום אישרה ועדת השרים מהלך חשוב שיתפרס על פני השנים הקרובות ויקדם באופן משמעותי את בני העדה בתחום קבלת המשכנתאות ופרויקטים של התחדשות עירונית".

 

לדברי חברת הכנסת לשעבר, עו"ד פנינה תמנו שטה, שקידמה את התוכנית בשלוש השנים האחרונות מול משרד השיכון, "החלטת הממשלה להתחלת תהליכי בינוי פינוי של שכונות, שהפכו עם הזמן סוג של מובלעת ליוצאי אתיופיה, חשובה מאין כמותה".

 

עו"ד פנינה תמנו שטה (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
עו"ד פנינה תמנו שטה(צילום: בני דויטש)

היא הוסיפה כי "דווקא בעת הזו ההחלטה משמעותית, כי יש שכונות שלמות ומוזנחות שהמדינה שכחה שהן חלק מהחברה הישראלית ולא החצר האחורית שלה. האתגרים בשכונות אלה רק הולכים וגדלים. אינטגרציה בדיור היא חלק חשוב לשילוב מיטבי, ואין ספק שהעובדה שבלא מעט שכונות נגזר על יוצאי אתיופיה לגור בבידוד ובבידול גורמת לריחוק, לבעיות ואפליה חמורה של רשויות והמדינה שבאים לידי ביטוי במגוון תחומי החיים".

 

עוד ציינה כי "עצם ההחלטה היא אמירה חשובה של המדינה, ואני מקווה שמשרד האוצר יעמוד בהבטחתו עד להשלמת התהליך גם אם מדובר בהתחלה של תהליך ארוך".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ינאי אלפסי
שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט
צילום: ינאי אלפסי
מומלצים