שתף קטע נבחר

סוכרת: המגמות החדשות לטיפול והתמודדות עם המחלה

בשנים האחרונות קיימת התקדמות מרשימה בחקר הסוכרת ופריצות דרך טיפוליות רבות. איך השתנו הטיפולים לעומת השנים הקודמות - ואיך מחקרים גנטיים עשויים לעזור בהבנת מנגנון המחלה?

בשיתוף אסטרהזניקה

 

בשנים האחרונות אנו עדים להתקדמות מרשימה בחקר הסוכרת וכן פריצות דרך המסייעות לטפל במחלה מהיבטים שונים ולחולי סוכרת שונים. מרבית מחולי סוכרת סוג 2 סובלים גם ממשקל עודף, חלקם גם מיתר לחץ דם, כולסטרול גבוה ומחלות רקע נוספות.

 

הטיפול במחלה וההבנה שכל חולה נבדל מרעהו הביאה למגמות מעניינות בטיפול ואף בהבנת מקור המחלה. מנגד, מספרי החולים ברחבי העולם עולים וגיל החולים הולך ויורד.

 

חלק ניכר מכך נובע מאורח החיים המערבי שאצל קהלים רבים מהציבור עדיין מתבטא בתזונה לקויה, חוסר בפעילות ספורטיבית ומעט מדי מודעות להשלכות הבריאותיות.

 

קיראו עוד על התמודדות עם מחלת הסוכרת

 

רגע לפני סוף השנה האזרחית, זהו זמן טוב לציין חלק מהמגמות הנוכחיות בהתמודדות עם המחלה ואלו שעוד ילוו אותנו בשנים הקרובות:

 

טיפול משולב

הטיפול בקומבינציות הפך לשגור מאד בשנה האחרונה. מגמה זו היא חלק משינוי תפיסתי של המחלה. ההבנה היום היא שאין חולה אחד של סוכרת הדומה לאחר. ולכן, טיפולים חדשים נוספים ושילובים בין תרופות שונות מצטרפים למגוון ההולך וגדל של אפשרויות הטיפול של הרופא.

 

המגוון הרחב מייצר מצב של התאמה כמעט אישית לכל מטופל בנפרד. בעבר המתודה הטיפולית הייתה להתחיל בטיפול אחד ואם הוא נכשל עוברים לטיפול השני.

 

סוכרת, היא מחלה פרוגרסיבית והידרדרות במחלה לאורך זמן עלולה להביא לפגיעה באיברי מטרה רבים. אבחון מוקדם וטיפול יעיל כבר בהתחלה יכול לצמצם את הנזק המצטבר. לא פחות חשוב מכך, נמצא שאצל סוכרתיים שהגיעו לאיזון בשלב מוקדם ומהיר המחלה התייצבה והמדדים נשמרו מאוזנים לאורך זמן יותר מאשר אלו שמחלתם הייתה סוערת תקופה ממושכת.

 

בעבר הרחוק ההיצע הטיפולי היה קטן כאשר ארסנל התרופות התמקד בעיקר רק בטיפול בהורדת הסוכרת. היות והמחלה רב מערכתית נוצרה ההבנה שנדרש טיפול בכמה פקטורים במקביל.

 

גם הפחתה בערכי הסוכר בדם וגם טיפול בגורמי הסיכון הנלווים לה. מרבית הטיפולים החדשים יעילים בהפחתת ערכי הגלוקוז והם גם מסייעים להפחתה במשקל שלעתים נגרמה מטיפולי האינסולין עצמם.

 

ירידה במשקל כבסיס לאיזון הסוכרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ירידה במשקל כבסיס לאיזון הסוכרת(צילום: shutterstock)

 

הקומבינציה של כמה טיפולים בכדור או בזריקה אחת מהווה יתרון גדול לסוכרתיים. טיפול משולב קל יותר ליטול, ובכך גם להתמיד ולהצליח בטיפול.

 

השילוב בין כמה חומרים פעילים יכול לסייע בכמה חזיתות, חומר פעיל אחד יכול להשפיע על הפחתת רמת הסוכר בדם והאחר להשפיע לטובה על אחד או יותר ממדדי המחלה האחרים. מחקרים מראים שטיפול משולב (Combination Therapy) מניב תוצאות טובות שנשמרות לאורך זמן רב יותר.

 

הבסיס לטיפול בקומבינציות נשען בד"כ על אחת התרופות הוותיקות ביותר בטיפול בסוכרת והיא המטפורמין שנחשבת בטוחה לשימוש כבר כמה עשורים. מטפורמין היא התחנה הטיפולית הראשונה של כל סוכרתי חדש.

 

ניתן למצוא היום למשל קומבינציות של מטפורמין עם תרופות מקבוצת מעכבי DPP4, או עם קבוצת הטיפול ממשפחת הגליטזונים (TZD) ועם טיפולי סולפונילאוריאה שונים. לאחרונה הצטרפה גם הקומבינציה של מטפורמין עם קבוצת הטיפול החדשה SGLT2, בעלת מנגנון המפנה את הסוכר העודף דרך השתן.

 

אחד היתרונות החשובים של קבוצה זו הינו שהן לא רק יעילות להפחתת ערכי הסוכר, אלא אף תורמות לירידה במשקל (בממוצע 3 ק"ג) והפחתה במדדי לחץ הדם. יתרונות אלו מהווים סיבה לתת את הטיפול של ה-SGLT2 כבר בשלבים מוקדמים של המחלה.

 

השילוב בכדור אחד עם מטפורמין קיים גם במנגנון 'שחרור מושהה', מה שעשוי להקל על חולים הסובלים מתופעות לוואי של מערכת העיכול השכיחים בשימוש במטפורמין הקלאסי.

 

מעבר לטבליות פומיות (נטילה דרך הפה), קיימים טיפולים באמצעות זריקות תת עוריות כקומבינציות. לדוגמא, אינסולין בשילוב אנאלוגים להורמון GLP-1 בזריקה אחת. גם בתחום הזריקות התת עוריות נראה בשנים הקרובות עוד ועוד שילובים. היצע מגוון של שילובים יאפשר למצוא את הטיפול האופטימלי לכל חולה סוכרתי בהתאם לנתוניו האינדיבידואלים.

 

טיפולים שהוכיחו יעילות ארוכת טווח

סוכרת היא מחלה שיש לנהל. מדובר במסע ארוך לשנים רבות. מעבר להתמדה בטיפול שהיא אתגר בפני עצמו, נדרשת שמירה על תזונה מתאימה ופעילות גופנית וכמובן חשוב לשמור על איזון רציף של החולה לאורך זמן.

 

מכאן שיש חשיבות להתאים לסוכרתי טיפול יעיל שמשפיע במהירות וגם כזה שהוכיח בהצלחה את יעילותו לאורך זמן.

 

בשנים האחרונות נכנסו לשימוש זריקות שאינן אינסולין, מסוג הורמון ה-GLP-1. הטיפולים מסוג GLP-1 משפיעים על הפחתת ערכי הסוכר בדם וכן בהפחתה של מס' קילוגרמים ממשקלו של כל מטופל.

 

הורמון ה-GLP-1 נמצא כמגביר תחושת שובע וכן מאט את קצב התרוקנות הקיבה קצב העיכול, כך שהמטופל אוכל פחות וכתוצאה מכך הוא יורד במשקל.

 

חלק מהטיפולים נמדדים גם בהצלחתם לשמור על איזון המטופל לתקופות ממושכות, ולאחרונה פורסם מחקר על אחד מטיפולי הקבוצה שהוכיח שמירה על תוצאות גבוהות למשך 7 שנים לפחות.

 

טיפולים בעלי השפעה מיטיבה לאורך זמן משמעותיים לחולים. חלקם חוששים מאינסולין ומעדיפים לדחות טיפול זה כמה שניתן, ושמירה לאורך זמן על איזון מאפשרת שקט וביטחון מפני הידרדרות או סיבוכי המחלה.

 

טיפול מותאם אישית ופיצוח הגנטיקה של הסוכרת

ההיצע הרחב ההולך וגובר של טיפולים בעלי מנגנוני פעולה שונים מאפשרים להתאים טיפול תרופתי ספציפי לכל חולה וחולה לפי הצרכים המאד מדויקים שלו ומדדי מחלתו.

 

אנחנו נמצאים בעידן טיפולי חדש בסוכרת הנקרא, 'פרסונל תרפי', או רפואה מותאמת אישית. בעידן של רפואה מותאמת אישית בתחום האונקולוגיה, גם בסוכרת בתחום זה עושה צעד משמעותי קדימה.

 

האתגרים המחקריים כאן רבים, אך הם כבר נמצאים על שולחן העובדה. הבנת הגנטיקה, המטבוליזם, ואפיונים שונים הקשורים למחלה עשויים להוות את פריצת הדרך הבאה. בעוד שההשפעות של אורח החיים למחלה כבר ברורות, נעשית התקדמות גם בהבנת הגנטיקה של המחלה.

 

במחקר שפורסם לאחרונה, במגזין המדעי Nature ניסו לזהות את המוטציות הגנטיות אשר מעידות או גורמות להתפרצותה של הסוכרת באמצעות ניתוח ה-DNA של יותר ממאה אלף בני אדם מרחבי העולם.

 

במחקר נמצא, כי שינויים בגן PAX4 מעלים את הסיכון להתפרצות המחלה, ויותר מכך, לגן זה יש אינספור מוטציות גנטיות שונות מאדם לאדם. אך הוכח, כי שינוי באותו גן מעלה משמעותית את הסיכון להתפרצות המחלה.

 

הבנת המבנה הגנטי הזה עשוי לאפשר פיתוח של טיפולים מכוונים ספציפית לאותן מוטציות גנטיות. המחקר מוכיח עד כמה מורכבת מחלת הסוכרת, וגם עד כמה עוד ארוכה הדרך לעצירת התפשטותה בעולם. מנגד הבנת המחלה גם באמצעות ה-DNA האנושי עשויה לסייע במתן כלים טובים להתמודדות עם מניעתה והטיפול בה.

 

פרופ' חוליו ויינשטין הוא מנהל היחידה לטיפול בסוכרת במרכז רפואי ע"ש א. וולפסון ורופא בכיר ב-DMC


 

בשיתוף אסטרהזניקה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיטות טיפול חדשות לסוכרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים