שתף קטע נבחר

כל מה שרציתם לדעת על מאדים

למה כוכב הלכת השכן הוא אדום? מדוע כבר לא זורמים בו מים ולאיזה גובה מתנשא ההר הגבוה ביותר במערכת השמש – שנמצא על המאדים. "מדע בין כוכבים" – פרק רביעי

 

 
מאדים הוא כוכב לכת במערכת השמש, הרביעי במרחקו מהשמש. המרחק הממוצע שלו מהשמש הוא: 228,000,000 ק"מ. הוא משלים את הקפת השמש אחת ל-687 יום בקירוב, וסיבוב סביב עצמו - אחת ל-24 שעות, 37 דקות, יחסית לרקע הכוכבים. למאדים שני ירחים קטנים, קרובים מאוד וחסרי צורה סדירה; שמותיהם פובוס ודיימוס.

 

הפרקים הקודמים

כדור הארץ

השמש

הירח

 

האטמוספירה של מאדים דלילה מאוד, ורובה פחמן דו-חמצני (CO2). הלחץ האטמוספירי בגובה פני הקרקע הוא פחות מאלפית האטמוספירה. הטמפרטורה הממוצעת בגובה פני הקרקע היא 63º- צלזיוס, ולעתים רחוקות עולה על 0º צלזיוס. הכמות הזעומה של אדי מים באטמוספירה יוצרת לעתים עננים קלושים, ועל פני מאדים משתוללות סופות אבק ענקיות. אלה, וכן התכולה הגבוהה של ברזל בסלעי מאדים, מעניקים לו את צבעו האדום המובהק, שנתן לו את שמו העברי (וגם הלועזי, בעקיפין, משום שמרס הוא אל המלחמה ושפיכות הדמים במיתולוגיה הרומית).

 

מאדים הוא הדומה ביותר לכדור הארץ מבין כוכבי הלכת, מבחינות רבות (בין השאר, נטיית ציר הסיבוב שלו), ולפיכך הועלו ספקולציות רבות על הימצאות חיים בו. בין השאר, האסטרונום פרסיוול לוול פירש את תצפיתו של ג'ובני סקיאפרלי בדבר רשת של קווים המכסה את פניו (זו התגלתה ברבות הימים כטעות אופטית) כמערכת של תעלות מים מלאכותיות, שנועדה לספק מים מכיפות הקוטב (אלה התגלו ברבות הימים כעשויות פחמן דו-חמצני קפוא) לצורכי תושביו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים