שתף קטע נבחר

כשהחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה - איך מתגברים על זה

עמידות החיידקים בפני אנטיביוטיקה מהווה בעיה בכל מקום בעולם שרק הולכת ומתעצמת. לפני שאתם מבקשים מהרופא שלכם מרשם לאנטיביוטיקה, כדאי לשאול כמה שאלות ולברר אם זה הפתרון הטוב ביותר עבורכם

היום אנחנו כמעט ולא רואים מקרים של מוות מדלקת ריאות, ממלריה או משחפת. מחלות שבעבר היו כגזר דין מוות מטופלות כיום בקלות יחסית באמצעות קסם האנטיביוטיקה ונוגדי המלריה, קסם שאנחנו לוקחים כמובן מאליו. אלא ששימוש יתר בתרופות הללו עלול להזיק. למשל, אם משתמשים בהן ללא צורך לטיפול בהצטננות או הוספתם באופן מניעתי לאוכל של הבקר כמקדמי גדילה, הגוף שלנו פועל כמעין מסננת התורמת להתנגדות מיקרוביאלית. כלומר, האנטיביוטיקה הורגת את כל החיידקים החלשים ורק החיידקים החזקים שורדים. חיידקים שכעת רכשו את הכישורים להילחם באנטיביוטיקה הזו בעתיד, מה שהופך אותה לחסרת תועלת.

 

כבר עכשיו עמידות החיידקים בפני האנטיביוטיקה רווחת בכל מקום ובכל יבשת ומהווה בעיה של ממש. דו"ח שפורסם על ידי ה- OECD העריך כי ה"סופר-חיידקים" הללו כבר אחראים למוות של לפחות 700 אלף איש בשנה, מספר שיעלה לעשרה מיליון עד שנת 2050, אם נמשיך לפעול בקלות דעת. משמעות הדבר היא שמחלות העבר, אותן אלו שכבר עשרות שנים לא נחשבו כמסוכנות, עלולות בעתיד הקרוב לחסל מיליוני בני אדם.

שימוש יתר באנטיביוטיקה עלול להזיק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימוש יתר באנטיביוטיקה עלול להזיק(צילום: shutterstock)
 

אותו דו"ח של ה-OECD בדק מה תהיינה ההשלכות האפשריות אם לא נתמודד כראוי עם האסון הממשמש ובא. לא רק שסך האנשים שימותו בעקבות עמידות לאנטיביוטיקה יעלה על אלו שמתים כיום מסרטן, הערכות שמרניות מדברות עלות כלכלית של 100 טריליון דולרים, עלות שלא כוללת עלויות עקיפות כגון ההשפעות השליליות על משפחות וקהילות עם אנשים חולים, חולים שיישארו חולים לתקופה ארוכה יותר, גם אם ישרדו.

 

אולי יעניין אותך גם:

- מחקר: אנטיביוטיקה לילדים - סיכוי מוגבר לסוכרת בבגרות

- לא רק עם אנטיביוטיקה: כל הסיבות לקחת פרוביוטיקה

- מדריך: מתי צריך לטפל באנטיביוטיקה - ומתי לא

 

האחריות עלינו

ה-OECD הציע עשרה אמצעי התערבות אפשריים. הראשון שבהם הוא קמפיין מודעות ציבורית גלובלי ומסיבי. הסיבה לכך היא שהטיפול בעמידות לאנטיביוטיקה לא נמצא בידיים של חקלאים, קובעי מדיניות, חוקרים ובתי חולים בלבד. החלק הארי של האחריות לבריאותנו מוטל עלינו, הציבור. אנחנו אלה שדורשים מהרופאים שלנו תרופות שאיננו צריכים ולא שואלים על מצב הבשר בצלחת שלנו.

 

אנחנו צריכים להתחיל להתעניין בעובדה שיש היום מעט מאוד תמריצים כספיים ליצירת תרופות חדשות ולשיפור הקיימות. אנחנו חייבים להתייחס יותר ברצינות לחיסונים, מכיוון שהם מורידים את הסיכוי לזיהום ומצמצמים את השימוש באנטי-מיקרוביאלים. את ההתמודדות עם עמידות החיידקים לאנטיביוטיקה אנחנו יכולים להתחיל על ידי ניהול דיאלוג פתוח עם אנשי המקצוע בתחום הבריאות שלנו ולשאול למשל: "אני באמת זקוק/ה לתרופה הזאת?". אנטיביוטיקה לא מטפלת בזיהומים ויראליים (כמו הצטננות ושפעת). היא יכולה לטפל בזיהומים חיידקיים בלבד ולכן כדאי לוודא שאנחנו לוקחים אותם לטיפול בזיהומים המתאימים.

 

שימוש מושכל באנטיביוטיקה

אנטיביוטיקה לא מטפלת בכל דבר. לפעמים כל מה שצריך זה זמן, מנוחה ולשתות הרבה. אם אתם מקבלים מרשם לתרופה, ודאו תמיד לסיים את כל התרופה שקיבלתם, גם אם אתם מתחילים להרגיש יותר טוב. לעולם אל תעבירו את התרופות שלכם למישהו אחר ואף פעם אל תשמרו אותן למחלה עתידית.

 

שמירה על היגיינת ידיים טובה וקבלת החיסונים המומלצים יכולות למנוע הידבקות בזיהומים חיידקיים, ובכך למנוע את הצורך באנטיביוטיקה. אם אתם רוצים לקחת חלק פעיל יותר במאבק נגד עמידות לאנטיביוטיקה, אתם יכולים לכתוב לנציגי ציבור ומקבלי ההחלטות ולקרוא להם לפעול נגד שימוש יתר באנטיביוטיקה, בעיקר במגזר החקלאי, ולתמוך בפיתוח תרופות חדשות לשימוש בני אדם ובעלי חיים.

 

עלינו לעזור לבנות קואליציה עולמית, כפי שאומר דו"ח ה-OECD: "עמידות אנטי-מיקרוביאלית אינה בעיה שיכולה להיפתר על ידי מדינה אחת בלבד, או אפילו על ידי אזור גלובלי אחד. אנחנו חיים בעולם מקושר שבו אנשים, בעלי חיים ומזון מטיילים בגלובוס, והמיקרובים מטיילים איתם". נכנסנו לצרה הזו יחד, ורק יחד נוכל להיחלץ ממנה.

 

הכותבת היא מרצה בכירה במרכז האקדמי לב ומומחית במדיניות בריאות ומערכות בריאות

 

כך תורידו את החיידקים מהידיים בשטיפה. צפו:

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אנטיביוטיקה לא מטפלת בכל דבר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים