שתף קטע נבחר

האם אפשר לקבל החזר כספי על שקיות?

י' ביקש לקנות סלים רב פעמיים אך היה מחסור במלאי בסניף. הוא קיבל שובר לקנייה הבאה, אך נאלץ לרכוש 16 שקיות ניילון. לאחר שארז את קניותיו נותרו לו 3 שקיות מיותרות, אותן רצה להשיב לקופאית כדי לקבל כספו בחזרה ולמנוע צריכת יתר - היא סירבה. מה אומר החוק?

אי אפשר להחזיר שקיות: י' ערך קניות בסניף של אחת מרשתות הסופרמרקט. בהגיעו לקופה, ביקש לקנות סלים רב פעמיים - אך בסניף אמרו שיש מחסור במלאי. הוא קיבל שובר לקנייה הבאה, אבל על הדרך נאלץ לרכוש שקיות ניילון. לאחר שארז את קניותיו נותרו לו 3 שקיות מיותרות, אותן ביקש להחזיר, אך נתקל בסירוב.

 

חוק השקיות: כך ייראה הסופר החדש

מקס סטוק גבתה על שקיות והתחרטה

חוק השקיות: בלגן הסלים הרב פעמיים

 

שקיות בסופר. מצרך לכל דבר (צילום: מירב קריסטל) ()
שקיות בסופר. מצרך לכל דבר (צילום: מירב קריסטל)

 

אם אני לא יכול להחזיר - במה מועיל החוק?

"זה קרה ביום שלישי כשערכתי קניות", סיפר י' ל-ynet. "כשהגעתי לקופה, נאמר לי ששקיות הבד האמורות להינתן בחינם במסגרת חוק השקיות, אזלו מן המלאי ועל כן באפשרותי לרכוש שקיות ניילון ולאסוף את שקיות הבד המגיעות לי במועד מאוחר יותר לכשיתחדש המלאי עד 45 יום ממועד הקנייה. לא הבנתי כיצד ייתכן שהחוק שנכנס לתוקף לפני 3 ימים וכבר אזלו הסלים הרב פעמיים? הרי דבר החוק היה ידוע לכל כבר זמן רב".

 

בלית ברירה, י' ארז את קניותיו בשקיות ניילון (פלסטיק). הוא העריך שיצטרך 16 שקיות. "ראיתי שנשארו לי 3 שקיות מיותרות ורציתי להחזירן לקופאית, אבל נמסר לי שאין אפשרות לעשות זאת לאחר הקנייה. ככה שגם אילצו אותי לרכוש שקיות ניילון וגם לא יכולתי להחזיר את מה שאינני צריך - אז מה באמת מועיל החוק הנ"ל חוץ מלשלם עוד כסף לקופת המדינה?".

 

פחות מ-50 שקל? אין החזר כספי

לפי תקנות ביטול עסקה, העוסק לא חייב להשיב לצרכן את כספו בחזרה על מוצר שמחירו נמוך מ-50 שקל. כמובן שבתי עסק עם שירות טוב יקבלו כסף בחזרה גם על מוצרים כאלה, אבל אין חובה כזאת לפי חוק. בנוסף, שקית כזאת היא לא מוצר הנמכר ב"אריזתו המקורית", כך שגם זה מאפשר לבתי עסק לסרב להשיב כסף על שקיות, על פי חוק.

 

יחד עם זאת, יש פה מקרה מיוחד. ראשית, הכסף שהצרכן משלם על שקיות - מגיע למדינה ולא לבית העסק, כך שהמדינה יכולה להחליט שהיא מאפשרת החזרה של שקיות תמורת השבת הכסף ששולם עבורן.

 

שנית, מטרת חוק השקיות היא לגרום לצרכנים לצרוך כמה שפחות שקיות פלסטיק. אם הלקוח לא עשה בהן כל שימוש, מדוע שלא יקבל את כספו בחזרה? אמנם מדובר בסכום נמוך ביותר (10 אג' לשקית), אך מדובר גם בתרומה להגנת הסביבה - שצרכן לא יקנה יותר שקיות ממה שהוא צריך.

 

 

החזרת שקיות - ברוח החוק

פנינו לרשות להגנת הצרכן בבקשה שתיתן את דעתה בעניין ונאמר לנו שהרשתות תנסח חוות דעת בנושא, שתפורסם בקרוב, לפיה יש לאפשר החזר כספי על שקיות. גם במועצה הישראלית לצרכנות חושבים באופן דומה.

 

ברשות להגנת הצרכן מסרו בתגובה: "תקנות ביטול עסקה אינן חלות על מוצר שמחירו אינו עולה על 50 ש' ולכן אינן חל על שקיות הנמכרות בסופרים השונים לצורך אריזת המוצרים (בעת תשלום בקופה), אך מאחר ש'חוק השקיות' נחקק במטרה להגן על הסביבה, רואה הרשות להגנת הצרכן חשיבות רבה בביטול העסקה והחזרת שקיות שנמצאו כמיותרות במעמד הקניה".

 

המועצה לצרכנות מסרה בתגובה: "אם הלקוח התחרט לקראת סוף החשבון, אז נדמה שהדבר אינו תקין משום שיש בכך סוג של אילוץ לרכוש שקיות פלסטיק מיותרות, דבר שאינו עולה בקנה אחד עם מטרת החוק, שהיא לצמצם בצריכת השקיות.

 

"אם הבקשה להחזיר השקיות נמסרה אחרי התשלום (זה אכן המקרה מ.ק), אין לכאורה אפשרות לחייב את הרשת לקבל את השקיות ולהחזיר את הכסף, אולם המועצה רואה בכך התנהלות שאינה הולמת את מטרת החוק. גם אם הבקשה נמסרה מיד לאחר התשלום בקופה, ראוי היה לאפשר את ההחזרה, משום שההחזרה הינה ברוח החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים