שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

נתניהו: "אני תומך בהענקת חנינה לאלאור אזריה"

פחות מחצי יממה לאחר ששופטי בית הדין הצבאי הרשיעו פה אחד את החייל היורה בהריגת מחבל מנוטרל בחברון, כתב רה"מ בפייסבוק: "זה יום קשה וכואב לכולנו. חיילי צה"ל הם הבנים והבנות של כולנו. אני תומך במתן חנינה לאלאור אזריה"

תומך במתן חנינה. נתניהו ואזריה (צילום: מרים אלסטר/פלאש90) (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
תומך במתן חנינה. נתניהו ואזריה(צילום: מרים אלסטר/פלאש90)

שעות ספורות אחרי ההכרעה פה אחד של שופטי בית הדין הצבאי והרשעתו של החייל היורה אלאור אזריה בהריגת מחבל מנוטרל, קורא ראש הממשלה בנימין נתניהו להעניק לו חנינה. בפוסט שהעלה בפייסבוק כתב נתניהו כי מדובר ב"יום קשה וכואב", וסיים אותו כך: "אני תומך במתן חנינה לאלאור אזריה".

 

בפוסט כתב נתניהו: "זהו יום קשה וכואב לכולנו - בראש ובראשונה לאלאור ולמשפחתו, לחיילי צה"ל, לאזרחים רבים ולהורים של חיילינו, ואני בתוכם. אני קורא לכל אזרחי ישראל לנהוג באחריות כלפי צה"ל, מפקדיו והרמטכ"ל. יש לנו צבא אחד שהוא בסיס לקיומנו. חיילי צה"ל הם הבנים והבנות שלנו, והם חייבים להישאר מעל לכל מחלוקת. אני תומך במתן חנינה לאלאור אזריה".

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

גם שרים וחברי כנסת קראו מוקדם יותר להעניק חנינה לאזריה. שר האוצר משה כחלון, לעומת זאת, אמר כי "ראוי שהדיון ההומניטרי לגבי האפשרות למתן חנינה לאלאור יתקיים בתום ההליכים המשפטיים ובתיאום עם הגורמים המוסמכים בצה"ל". לדבריו, "אלאור נקלע לסיטואציה מורכבת ביותר שלא בחר בה. קשה לדמיין את עוצמת הסבל והצער שעוברים בחודשים האחרונים אלאור ובני משפחתו".

 

כחלון הוסיף: "צה"ל שלנו הוא המוסרי והערכי ביותר בעולם ועלינו לשמור עליו מכל משמר. אין לנו צבא אחר. כל פגיעה ברמטכ"ל ובמפקדי צה"ל ממניעים פוליטיים פוגעת בביטחון המדינה ואני מגנה אותה בכל תוקף".

 

לפי החוק, אזריה יכול להגיש בקשה לחנינה מלאה אף בטרם מתן גזר הדין בעניינו וגם אחריו, כאשר יחל ככל הנראה לרצות את עונשו בכלא הצבאי. את הבקשה יכול אזריה, כחייל צה"ל, להגיש לאלוף הרלוונטי בצה"ל - מפקד פיקוד מרכז, אלוף רוני נומה, או לנשיא המדינה, ראובן ריבלין. את הבקשה לחנינה יכול לקבל אזריה באופן חלקי או מלא, אך בטרם תתקבל ההחלטה על ידי הנשיא או האלוף, יצטרכו להגיש לו את חוות דעתם ואת המלצותיהם בנושא ראש אכ"א, הפרקליט הצבאי הראשי, הרמטכ"ל ושר הביטחון.

 

בנוסף, לרמטכ"ל או לאלוף הפיקוד יש הסמכות לתת הקלה בעונש, תוך 30 יום מרגע שגזר הדין הפך חלוט. אם אזריה יחליט שלא לערער, ההחלטה תהיה בידי אלוף הפיקוד, ואם יחליט לערער ההחלטה תהיה בידי הרמטכ"ל. במידה שאזריה יבקש חנינה מהנשיא - הוא עצמו יצטרך להגיש את הבקשה, כך שגם אם פוליטיקאים יבקשו חנינה בשמו, בית הנשיא יצטרך לבקש את עמדת פרקליטיו.

 

מבית הנשיא נמסר היום: "אנו מבקשים להבהיר לאור ריבוי הפניות בנושא בשעות האחרונות: על פי הנוהל המקובל ביחס לכל בקשות החנינה לגבי נדון כזה או אחר, בקשת חנינה מטופלת כאשר היא מוגשת על ידי הנדון בעצמו, בא כוחו או קרוב משפחתו מדרגה ראשונה, לאחר מתן פסק דין חלוט. לאור האמור, גם בעניינו של החייל אלאור אזריה, בהינתן מצב בו תוגש בקשת חנינה, היא תידון על ידי הנשיא על פי הנוהל המקובל לאחר קבלת המלצת כל הגורמים הרלוונטיים".

הפגנת תמיכה באזריה, הערב בירושלים (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
הפגנת תמיכה באזריה, הערב בירושלים(צילום: אלי מנדלבאום)

מפגינים הבוקר מול הקריה (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
מפגינים הבוקר מול הקריה(צילום: יריב כץ)

לאחר הודעת נתניהו, פרסם חבר הכנסת יהודה גליק (הליכוד) בטוויטר: "אינני חושב שחנינה הוא הכיוון הנכון במקרה זה. עדיפה בעיניי הקלה בעונש. ובלבד שיקח אחריות ויבין שפעל שלא כשורה".  

 

בפוסט שבו הביע נתניהו את תמיכתו במתן חנינה, כתב בין היתר כי "חיילי צה"ל הם הבנים והבנות שלנו" - בניגוד לדברי הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט אתמול, שאמר כי "גבר בן 18 שמתגייס לצה"ל הוא חייל ולא הבן של כולנו, ועליו לחרף את חייו כדי לשמור עלינו". משפחת אזריה הגיבה אתמול לדברי הרמטכ"ל: "ערב לפני הכרעת המשפט, מוצא הרמטכ"ל מקום שוב להתערב בצורה בוטה. אמת, הוא לא הבן של כולנו, אבל הוא החייל של כולנו. הרמטכ"ל שוב כופר במשוואה הכל כך ברורה לכולם, שאנחנו שולחים את היקר לנו מכל מתוך אמונה שהוא מופקד בידיהם של מפקדים הראויים לכך".

 

 

במהלך המשפט עצמו שוחח ראש הממשלה עם אביו של החייל היורה. בשיחה נשמע צ'רלי אזריה משתנק ופורץ בבכי, וראש הממשלה ענה לו: "צ'רלי, אני מבין ללבך. אני סומך על הבדיקה". בתשובה לשאלה מדוע שוחח עם אביו של אזריה, ענה נתניהו: "התקשרתי להרבה הורים במצוקה, על כך שבניהם נפלו".

 

"אני מצטער אם דבריי הובנו שלא כהלכה", מסר נתניהו לאחר אותה השוואה שעוררה מחלוקת. "בשום אופן לא ביקשתי להשוות את סבלן של משפחות שכולות, סבל שאותו אני מכיר היטב, למצבם של הורים אחרים השרויים במצוקה. אין השוואה ולא יכולה להיות השוואה".

אלאור אזריה ואביו, היום (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
אלאור אזריה ואביו, היום(צילום: יואב זיתון)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

בית הדין הצבאי בקריה הרשיע היום כאמור את אזריה בהריגת המחבל במהלך הפיגוע בחברון לפני שנה. גזר הדין יינתן בעוד כחודש, ופרקליטיו של אזריה כבר הודיעו כי יערערו על ההחלטה. השופטים מוטטו, בזה אחר זה, את קווי ההגנה של החייל שהסעיר את המדינה וקבעו פה אחד: "לא הייתה הצדקה לירי ועדותו של אזריה הייתה לא אמינה". הירי במחבל תועד על ידי תושב העיר והסרטון עורר שאלות כבדות משקל בנוגע להתנהלות צה"ל והמפקדים בשטח, וחולל סערה שטלטלה את הצבא, הציבור הישראלי והמערכת הפוליטית.

 

משפחתו של החייל פרצה בבכי לאחר הישמע הכרעת הדין. אמו של אזריה, אושרה, התפרצה לאחר ההחלטה: "זה משפט מכור", אמרה ופנתה לאחת התובעות בתיק. "תמשיכי לחייך. יום אחד גם לך יהיה ילד". אלאור חיבק את אמו הבוכיה ויצא עמה מהיציאה האחורית.

 

 

בעקבות הפסיקה הוחלט בצה"ל להציב אבטחה על שופטי הפרשה - אל"מ מאיה הלר, אל"מ כרמל ווהבי וסא"ל ירון סיטבון, וכן על התובע סא"ל במיל' נדב וייסמן -

לכל הפחות בימים הקרובים. בשעות הצהריים נפגש הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל שרון אפק, עם התובע בתיק סא"ל במיל' נדב וייסמן בעקבות הכרעת הדין. השניים צפויים להיפגש שוב בימים הקרובים כדי לקבוע איזה עונש לבקש מבית הדין לאור נחרצותה של ההכרעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש הממשלה נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים