שתף קטע נבחר

כיצד נפטרים מהצילינדר ומתקנים את הראייה בניתוח קטרקט?

זה כבר מזמן לא מדע בדיוני: הפיתוחים הטכנולוגיים של השנים האחרונות מאפשרים במהלך ניתוחי קטרקט לתקן גם ליקויי ראייה כמו אסטיגמציה באמצעות השתלת עדשות טוריות בעיניים. למי זה מתאים ואיך זה משפר את איכות הראייה והחיים?

בשיתוף לפידות מדיקל

 

מועמדים לניתוח קטרקט? כדאי שתדעו שניתן לתקן גם את הראייה בזמן הניתוח: בשנים האחרונות, בזכות טכנולוגיה מתקדמת פותחו עדשות תוך עיניות עם צילינדר בתוכן - עדשות אלו נקראות עדשות "טוריות". המשמעות היא שאחרי ניתוח הקטרקט, משיגים שתי תוצאות מהותיות המשנות את איכות החיים. טיפול בקטרקט וגם באסטיגמציה המאפשר ראייה חדה ללא צורך במשקפיים.

 

במהלך ניתוח הקטרקט, שהוא ניתוח העיניים השכיח ביותר בקרב האוכלוסייה המערבית, מחליפים את העדשה הטבעית העכורה ומשתילים במקומה עדשה תוך עינית מלאכותית.

 

מהי עדשה טורית? עדשה תוך עינית שמטרתה לתקן את הראייה ולתקן גם את האסטיגמציה שקיימת לפני הניתוח. העדשה התוך עינית הרגילה הינה עדשה מונופוקלית אשר בה מרחק מוקד אחד בו רואים חד. כיום ישנן עדשות מולטי טוריות כך שבניתוח קטרקט אחד ניתן לתקן את מוקדי הראייה למספר טווחים (קרוב, בינוני ורחוק) וכן את בעיית האסטיגמטיזם. כך מסביר ד"ר ניסים לויה, מנתח קטרקט בכיר במרכז עין טל.

  

קראו עוד כתבות בערוץ בריאות העין

  

מהי אסטיגמציה?

אסטיגמציה הנה בעיית ראייה נפוצה ממנה סובל חלק נכבד מהאוכלוסייה.

 

"לחלק האוכלוסיה מבנה קרנית אליפטי דמוי ביצה במקום חצי כדור סימטרי, הגורם לעיוות התמונה לכל טווח ומתוקן בעזרת "צילינדר" במשקפיים, אומר ד"ר לויה ומוסיף כי  בחלק מהאנשים זהו ליקוי מולד ובחלק מהאנשים זה חלק מההתבגרות הטבעית.

 

ד"ר לויה מוסיף כי אסטיגמציה, כאמור, גורמת לראייה מטושטשת והפרעות ראייה משום ששבירת קרני האור לא ממורכזת בנקודה ספציפית על הרשתית, כפי שקורה בראייה תקינה. הפתרון לסובלים מבעיית האסטיגמציה הוא משקפיים או עדשות מגע בעלות צילינדר.

  

לדבריו, כיום השתלת עדשות תוך עיניות "טוריות" בעלות צילינדר מאפשרת ראיה חדה ללא משקפיים למטופלים, שזקוקים גם לתיקון הקטרקט וגם לתיקון ליקוי האסטיגמציה, הניתוח מאפשר להם לראות מעולה ולהיפטר מהצורך בהרכבת משקפיים.

 

איך מתאימים עדשה טורית למועמד ניתוח קטרקט?

ד"ר עדי מיכאלי, מנתחת קטרקט ומומחית קרנית – במרכז הרפואי עין טל, מסבירה כי המועמדים לניתוח צריכים להיות בעלי אסטיגמטיזם סדיר, כלומר שהקרנית היא בצורה של גליל מושלם וניתן יהיה להשתיל את העדשה בצורה שתתקן את הגליל. 

 

"התאמת המטופל נבחנת בביצוע מס' בדיקות המקדימות שאנחנו עושים לפני הניתוח", היא אומרת, "אנחנ מזמינים את המטופלים לפני הניתוח לסדרת בדיקות אופטיות ובדיקות דימות במרכז הפרימיום שלנו, על מנת להתאים את העדשות בצורה הכי מדויקת שאפשר.

 

"ההכנה המדוקדקת היא זו שמאפשרת התאמת עדשה מושלמת למטופל. הכל כדי לאפשר את הצלחתו של הניתוח שכאמור מטפל בקטרקט וגם בליקוי הראייה".

 

פסח אחרק שעבר את הניתוח אצל ד"ר מיכאלי מספר: "זה עולם חדש, אני בלי משקפיים, אני בן 67 ואני לא מאמין שאני רואה 6:6, הייתי עיוור בעין אחת במשך 40 שנה. פתאום אני רואה הכל ובלי משקפיים. אני ממליץ על הניתוח בלי היסוס".

 

ד"ר מיכאלי מסכמת כי ניתוח קטרקט עם השתלת עדשה טורית מבטל כמעט לחלוטין את האסטיגמטיזם של המטופל

ולעתים יש צורך בתיקון שבו העדשה מחויגת לזוית מעט שונה על מנת לתקן שארית של אסטגמטיזם, את זה אנו מציינים בפני המטופלים עוד לפני הניתוח".

 

שינוי באיכות החיים

כאמור, השתלת עדשה טורית יכולה לשנות מהותית את איכות הראייה. המבנה הייחודי של העדשה מסייע למזער את הפגמים בקרנית ולתקן את העיוות כשאחד מכל 5-6 אנשים מאוכלוסייה סובלים מאסטיגמטיזם משמעותי.

 

דמיינו לעצמכם את היכולת לראות את העולם בדיוק כפי שהוא אמור להיראות ואת היכולת לחוות את החיים במלואם, לעתים קרובות ללא התלות במשקפיים או בעדשות מגע. הטכנולוגיה החדשנית הזו העניקה לאלפי מטופלים ברחבי העולם שיפור מהותי באיכות החיים.

 

בשיתוף לפידות מדיקל


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להיפטר מהקטרקט ומליקוי הראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים