שתף קטע נבחר

כשהטוניסאי פגש את האשכנזייה: סיור בשוק נתניה

למה כדאי לכם לאכול בוריק בתוך פיתה, איפה המפרום הכי טעים, מה יש בחומוס עוזי שכל כך הרבה אנשים מכורים אליו ומה הקטע של "האשכנזייה" שמוכרת סנדוויץ' טוניסאי? השף גיא גמזו ממשיך במסע השווקים שלו ומגיע לשוק נתניה הסוער

פלאפל מוסא בשוק נתניה (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
פלאפל מוסא בשוק נתניה(צילום: גיא גמזו)
בכניסה לשוק של נתניה מיד ברור שהשוק הזה משרת בעיקר את האוכלוסיה המקומית שלו. ואיך יודעים את זה? קודם כל כי שוק נועד לענות על הצרכים של העדות שפוקדות אותו, ובשוק נתניה אפשר למצוא מקומות שמציעים אוכל טוניסאי, מרוקאי וטריפוליטאי, לצד מעדניות רוסיות.

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)
על השדרה המרכזית אפשר למצוא לא מעט חמארות שמוכרות קפה, תה וסנדוויצ'ים, ופנסיונרים שבאים לשתות קפה ולשחק שש בש עם החברים. קיוויתי כשהגעתי למצוא בשוק גם עדות לעלייה הצרפתית שמדברים עליה כל כך הרבה בשנים האחרונות, שלא מעט ממנה השתקעה בנתניה.

 

לטורים קודמים של גיא גמזו:

השף גיא גמזו בסיור קולינרי בשוק התקווה

השף גיא גמזו מבקר בשוק רמלה

ואיפה הקפה? שוק נתניה (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
ואיפה הקפה? שוק נתניה(צילום: גיא גמזו)

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)

למרבה האכזבה, לא מצאתי שם אף בולנז'רי שמציע מאפים צרפתיים או אפילו מתוקים אלג'יראים. לאן הצרפתים נעלמו? או אולי פספסתי? תחושתי היא, שבניגוד לזמנים קודמים החידושים הלאומיים לא באמת הגיעו לשוק, ורק המוסדות הוותיקים מציעים למבקרים משהו לאכול באווירה אותנטית. אבל אני מקווה שאני טועה, ואת הנתנייתים אני מזמין להוכיח לי אחרת בתגובות.

 

צפו - סיור בשוק של נתניה:

השוק של נתניה הוא שוק פתוח עם דוכנים הממוקמים באמצע השדרה, ויש בו המון סמטאות קטנות שמתפצלות מהשביל הראשי. אם חסרים לכם פירות בבית, עכשיו זו העונה לקנות הדרים מכל הסוגים (כולל תפוזים סיניים קטנטנים ומעולים לריבה או לוויניגרט), והרבה תפוחים יפים מהגבול הצפוני.

תפוחים יפים, שוק נתניה (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
תפוחים יפים, שוק נתניה(צילום: גיא גמזו)

הפייבוריט שלי הוא פינק ליידי ואחריו הגרני סמיט. עדיף גם לתזמן את הביקור בשוק ליום שקונים בו דגים, ולבקר ב"דגי חן" של שְׁמֵעַ וגֶ'ף. יש להם דגים סופר טריים, מכל השפע של הים התיכון, מהלוקוסים הלבנים ועד פלמידות לבנות וברבוניות.

השפע של הים התיכון (צילום: גיא גמזו)
השפע של הים התיכון(צילום: גיא גמזו)
 

באמצע השדרה תמצאו דוכן פירות יבשים שאפשר להשיג בו גם דבש ממש טוב, משמשים אוזבקיים, צימוקים איראניים, וזרשק, שהוא סוג של פרי יער פרסי אדום וחמצמץ, שלא מוצאים בכל מקום. לחובבי הפיצוחים אני ממליץ בחום לגשת לפיצוחי היהלום. שאומרים "קלייה מקומית" אני משוכנע שמתכוונים לפיצוחי היהלום.

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)
אבל אנחנו פה בעיקר כדי לאכול. התחלתי מ"הבוריקה של הרצל", מוסד ותיק שכבר שישים שנה נמצא באותו המקום בדיוק. מי שהקים את המוסד היה האבא של בעל המקום, שהיה מגיש את הבוריקה, ממולאת בתפוח אדמה וביצה, בתוך נייר עיתון. הקונספט לא קפא על שמריו, והבן הכניס שדרוג משמעותי גם אם לא צפוי: בוריקה בפיתה.

 (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)
 

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)

אפשר כמובן לקחת את הבוריקה בלי הפיתה, אבל אני ממליץ חד משמעית לטרוף את הפלא הזה בתוך פיתה ולהוסיף צ'רצ'י וירק. ולמה בפיתה? כי כשאוכלים בוריק הברירה היא תמיד כזאת: או שהביצה תמיד נוזלת מאיפשהו, או שישרף לך הפה. כשאוכלים בוריק בפיתה, אתם מקבלים את הקראנציות של הבוריק, את הטעמים של החריף והירק, ובסוף של הפיתה מסתתר את הביס הכי טעים שתאכלו בחיים שלכם, שמורכב מכל הטעמים שנספגו עם הביצה בבצק.

הביס הכי טעים שאכלתם, בוריקה בפיתה (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
הביס הכי טעים שאכלתם, בוריקה בפיתה(צילום: גיא גמזו)

בפינה של השוק ראיתי סוחר ותיק. מיד הבנתי שהוא יודע משהו שאף אחד לא יודע. שאלתי אותו איפה כדאי לי לאכול, והוא ענה לי באלה המילים: "לך תאכל אצל האשכנזייה". וכך עשיתי. אצל האשכנזייה היה לי ממש טעים. שם משפחתה של הגברת הוא פדלון, ואצלה אוכלים סנדוויץ' טוניסאי קלאסי בבגט, עם כל התוספות הקבועות. המקום פופלארי מאוד, ובצדק.

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)
 
סנדוויץ' טוניסאי קלאסי בבגט אצל "האשכנזייה" (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
סנדוויץ' טוניסאי קלאסי בבגט אצל "האשכנזייה"(צילום: גיא גמזו)

אם אתם רוצים לאכול איפה שעובדי השוק אוכלים (ואתם רוצים), לכו לפינוקי האוכל של כרמל. כרמל זאת מסעדה טריפוליטאית משפחתית, לאימא קוראים מלכה ולבן מומי. אכלתי אצלם מפרום מהטובים שטעמתי, ומרק בשר עם מנגולד ושעועית לבנה שהיה מעולה. פשוט תשאלו מה יש היום כדי לא לפספס משהו טעים, ואל תוותרו על התה בסוף. אם אתם יכולים תחנו קרוב, כי מניסיון אני יכול להגיד לכם שקשה ללכת אחרי זה.

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)

לא רק לטריפוליטאים (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
לא רק לטריפוליטאים(צילום: גיא גמזו)

ועכשיו תשמעו איך בזכות דוכן בשוק נתניה למדתי משהו חדש על אוכל: אכלתי ב"פלאפל מוסא". פלאפל זה דבר שיחסית לא רואים משום מה בתוך שווקים, והפלאפל של מוסא היה מצוין. זה היה פלאפל עשוי בסיר ברזל ענק, מלא בשמן רותח על להבה, כמו פעם, בלי צ'יפסר. בעודי זולל כדורים פריכים של פלאפל טרי (אפשר לבקש להוסיף לפיתה ביצה), שאלתי את עצמי למה בכלל קוראים לפלאפל פלאפל.

בתוך הסיר: פלאפל (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
בתוך הסיר: פלאפל(צילום: גיא גמזו)

בתור מצרי למחצה אני יודע שבמצרים מכינים את הפלאפל מפול, אז חשבתי שאולי זאת הסיבה, אבל אז נזכרתי שבכלל קוראים לזה טעמיה. התקשרתי לחבר שף ושאלתי אותו אם הוא יודע מה המקור של השם פלאפל. הוא לא ידע, וכנראה חשב שהתחרפנתי ולא הבין מה אני רוצה ממנו.

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)
 

היידה מוסא (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
היידה מוסא(צילום: גיא גמזו)

בלית ברירה פניתי לגוגל והנה המסקנות: ככל הנראה המילה פלאפל מקורה במילה הארמית Palpel, שהפירוש שלה הוא כדור קטן. מקורי. אם יש למישהו טיפ על איפה אפשר למצוא טעמיה אמיתית אשמח לשמוע, כי אני מתגעגע לפלאפל מפול.

 

 

המשכתי לשוטט ומצאתי את חומוס עוזי. לעוזי יש פול על פתיליה ממש בכניסה למקום, והוא מכין גם את החומוס במקום. כשאתם מגיעים תבקשו את הקומפלט: חומוס, פול, טחינה, ביצה ותבלינים. מי שאוהב חומוס נוזלי ממש יהנה מהחומוס הזה, שבאמת מאוד מאוד טעים. הפול מבושל כמו שצריך, לא מפורק ולא קשה. אם אתם צריכים ממליצים חוץ ממני, התמונות שעוזי תולה בכל המקום, של אנשים בחו"ל שהצטלמו עם שלטי הלל לחומוס שלו – ישכנעו אתכם.

חומוס עוזי, שוק נתניה (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
חומוס עוזי, שוק נתניה(צילום: גיא גמזו)

ולסיום המלצה משובחת במיוחד: אל תחמיצו, בשום מחיר, את מעדניית חיים בוקובזה. מבחר אדיר של סלטים יפהפיים לצד גבינות ונקניקים, המוצגים בצורה מעוררת תיאבון ובניקיון מופתי. גולת הכותרת: טונה כבושה מדהימה תוצרת בית. שווה ביותר.

טונה כבושה (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
טונה כבושה(צילום: גיא גמזו)

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא גמזו
המלצות קולינריות בשוק נתניה
צילום: גיא גמזו
מומלצים