משרד הבריאות: נגדיל המיסוי על סיגריות אלקטרונית וטבק גלגול
איסור פרסום גורף, הרחבת האיסור על עישון במקומות ציבוריים והגדלת הרגולציה והמיסוי על סיגריות אלקטרונית וטבק גלגול הם חלק מהצעדים בהם מתכנן משרד הבריאות לנקוט במסגרת מהלך רחב היקף למניעת עישון וצמצום נזקיו. "אנחנו מגבשים חקיקה ונביא אותה בקרוב מאוד לכנסת", אומר המשנה למנכ"ל המשרד
בדיון שהתקיים הבוקר (ד') בוועדה למאבק בסמים בראשות ח"כ תמר זנדברג (מרצ), חשף המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, את צעדי משרד הבריאות המתוכננים למניעת עישון. מדובר בדיון מהיר שנעשה בהמשך לבקשה של חברי הכנסת עבדאללה אבו מערוף, מיקי רוזנטל, חיים ילין ויהודה גליק.
"ישראל הייתה מדינה עם חקיקה מובילה בתחום העישון ונשארנו מאחור", אמר גרוטו. "אנחנו בהחלט חושבים שיש לעשות תיקון. אנחנו מגבשים חקיקה בנושא ומקווים להביא אותה בקרוב מאוד. יש כבר טיוטות להצעות שלנו".
המהלך שמשרד הבריאות יוביל כולל את הצעדים הבאים
הגבלות פרסום גורפות: "החלטנו לאסור פרסום של מוצרי עישון, וזה יחול גם על אינטרנט. יהיה איסור פרסום גורף על כל המדיה. זאת ההצעה שלנו שעומדת על הפרק", אמר המשנה למנכ"ל.
רגולציה לסיגריות אלקטרוניות: במשרד הבריאות מתכננים לקבוע רגולציה בכל הקשור לסיגריות אלקטרוניות ותחליפים אחרים. "אנחנו רוצים לעשות את רגולציה זהה למוצרי טבק אחרים. איפה שאסור לעשן ולפרסם סיגריות רגילות יהיה אסור גם על סיגריות אלקטרוניות. המוצר החדש שנכנס בימים אלה הוא מבחינתנו מוצר טבק ואפשר יהיה להחיל עליו מיידית את החוק הנוכחי. אנחנו מחכים לאישור סופי של משרד המשפטים בעניין החקיקה הזו", ציין גרוטו בדיון.
איסור עישון במקומות ציבוריים: "אנחנו חושבים שצריך להרחיב את מספר המקומות הציבוריים שבהם יהיה אסור לעשן. כולל למשל מופע באצטדיון פתוח, הגדלת המרחקים שבהם אפשר לעשן ליד גני ילדים וגני שעשועים. בנוגע לעישון במכוניות עם ילדים זה משהו שעל הפרק", אומר פרופ' גרוטו, אך מסייג: "זה מקום יותר קשה לאכיפה ויש עדיין מחלוקת בנושא".
בכוונת המשרד גם לאסור עישון בגני חיות ומופעים פתוחים, ולבטל חדרי עישון."צריך לדעתנו להכניס איסור עישון גם במקומות כמו מסעדות, פאבים וגם כאן בכנסת. אפשר להתקדם פה במסלול מהיר ולא צריך חקיקה".
מיסוי על סיגריות אלקטרוניות וטבק גלגול: "צריך למסות סיגריות אלקטרוניות כמו טבק. גם את המיסוי על טבק לגלגול, שנמוך יותר בערך בחצי מסיגריות, צריך להגדיל".
מוקד טלפוני: "אנחנו רוצים לפתוח מוקד טלפוני לאומי באחריות משרד הבריאות, שיופעל על ידי ספק חיצוני ושייתן מענה ויעסוק בגמילה בעישון. המטרה היא להקים מוקד לאומי, ולא כזה שתלוי ברצון הטוב של כל קופת חולים. להערכתנו, עלותו של מוקד כזה תהייה כ-6-5 מיליון שקל בשנה".
קמפיינים במגזר הערבי: "אנחנו מתכוונים להוציא עוד קמפיינים, בעיקר במגזר הערבי – 40% מהגברים הערבים מעשנים, לעומת 19% בכלל האוכלוסייה".
ישראל תקועה במקום
בדיון הציג ד"ר חגי לוין, מזכיר איגוד רופאי הציבור, 10 אסטרטגיות למניעת עישון בישראל. בין ההצעות שהעלו רופאי בריאות הציבור נכללות הצעה להקים קרן למניעת עישון, השקעה במחקר וניטור מצב העישון בישראל ואפילו שינוי של החקיקה שיאפשר לתבוע את חברות הטבק כפי שעשו במדינות אחרות.
יו״ר הוועדה ח״כ תמר זנדברג: ״ישראל תקועה במקום כבר מספר שנים בהתייחסות שלה לעישון, ואני נדהמת מהנתונים בנושא ומההדרה שלו. הצעדים שמשרד הבריאות הודיע עליהם בוועדה נחוצים ונדרשים ויפה שעה אחת קודם, כדי שישראל תוכל ליישר קו עם המדינות המתקדמות ולמנוע התמכרות של אנשים נוספים להרגל שיביא למותם.
"הוועדה שאני עומדת בראשה לקחה את נושא מניעת ההתמכרות לעישון כנושא דגל ובכוונתי לנקוט בכל הצעדים האפשריים כדי לדחוף להגדלת החקיקה והאכיפה בנושא, בין השאר אצל צעירים וחיילים. לא ייתכן שנמשיך להפקיר את האזרחים להתמכרות המסוכנת הזאת״.