שתף קטע נבחר

פאפוס על הגל: בירת התרבות החדשה של אירופה

העיר הקטנה בדרום מערב קפריסין היא בירת התרבות החדשה של אירופה לשנת 2017. אתמול נפתחו החגיגות במקום ולצדן מסר לא רשמי לעולם: בזמן שאירופה מתמודדת עם הצרות שלה, בפאפוס שמקבלת זריקת עידוד תיירותי ותקציבים - הן מהאיחוד האירופי והן מהמדינה עצמה - החיים נמשכים והם מה-זה מאושרים

הלילה שלפני טקס פתיחת שנת התרבות של פאפוס, כחלק מבחירתה כבירת התרבות של אירופה לשנת 2017, גרם להחסרת פעימה בקרב מארגני הטקס, נציגי קפריסין באיחוד האירופי ותושבי העיר. לראשונה מזה עשרות שנים ירד שלג בגבעות המקיפות את דרום מערב האי, והחשש היה שהאירוע שעבדו עליו לא פחות משנתיים, ייהרס בגלל מזג האוויר. "הטמפרטורות הותאמו להפיכתה של פאפוס לבירה באירופה, גם בפן של מזג האוויר", אמרו המארגנים לגופי התקשורת הרבים שהגיעו לסקר את האירוע מרחבי היבשת.

עיר התרבות של אירופה ל-2017: פאפוס, קפריסין (צילום: סמארטאייר) (צילום: סמארטאייר)
עיר התרבות של אירופה ל-2017: פאפוס, קפריסין
 

אבל החששות התבדו וליל האירוע היה יבש ממשקעים. אתמול (שבת) בשעה 19:00 ניתן האות והחלו חגיגות בחירתה של פאפוס כאמור, לבירת התרבות של אירופה לשנת 2017 - לצד העיר אורהוס בדנמרק. על פלח נכבד מהחלק האמנותי הופקד אגב הכוריאוגרף הישראלי עידו תדמור.

 

 

להכרזה השנתית על בירת התרבות האירופית ב-32 השנים האחרונות משמעות רבה עבור הערים הנבחרות. מעבר להארת הזרקור על היעד הנבחר, מדובר גם בהשקעה כספית של האיחוד האירופי במקום עצמו ובחשיפת הקהל לתרבות שלו, מה שבטווח הארוך אמור להביא לשיפור בנתוני התיירות של העיר.

מתוך טקס ההכרזה על פאפוס כבירת התרבות של אירופה אמש ()
מתוך טקס ההכרזה על פאפוס כבירת התרבות של אירופה אמש
 

הבחירה בפאפוס כבירת תרבות היא סוג של אנדרדוג. למרות שהמתמודדות בכל שנה הן בגדר שמועות, מספיק לראות את הערים שנבחרו עד היום כדי להבין שהנקודה הקטנה במערב קפריסין, אחת הדרומיות ביותר באיחוד האירופי, אינה טבעית לאירופה. גרץ (אוסטריה), ליברפול (בריטניה), אסן (גרמניה), מרסיי (צרפת) וסן סבסטיאן (ספרד), הן חלק מהערים שזכו בעשור האחרון לתואר, וללא ספק היו קלות יותר עבור האיחוד.

עבודה של שנתיים: הריקודים בטקס אתמול בניצוחו של הכוריאוגרף עידו תדמור ()
עבודה של שנתיים: הריקודים בטקס אתמול בניצוחו של הכוריאוגרף עידו תדמור

עם זאת, נראה שבקפריסין עצמה החליטו לקחת בשתי ידיים את הבחירה, הלכו על זה בגדול והחליטו "לשפוך תקציבים" על פאפוס, גם כאלה שמגיעים מהמדינה עצמה ולא מהאיחוד. העיר שהייתה בעבר מוזנחת יחסית לאחיותיה הגדולות - לרנקה ולימסול, הופכת אט אט למוקד משיכה תיירותי חדש, עם פיתוח מואץ, שיפוצים אינסופיים בשני מתחמים מרכזיים - חוף הים ומרכז העיר (לרבות מדרחובים בסגנון אירופי ופיתוח תרבות השופינג החביבה על התיירים) ובעיקר המון כוונות טובות.

 

בפן התרבותי, שהרי זו הסיבה המרכזית לחגיגה, מציינים בעיר כי כמעט בכל יום השנה (360 מתוך 365 בשנה) מתקיימים אירועי תרבות בפאפוס, בכל תחומי האמנות. משמח לראות כי הדגש לא יינתן על הפיכת המקום לעיר אירופית מפונפנת עם גינונים לא להם, אלא דווקא להדגיש את הייחודיות של המקום ושל אמניו. ובהתאם לתרבות, גם בפן התיירותי: אם זה במיתולוגיה היוונית שחלק גדול ממנה נקשר בקפריסין ומאפשר סיור בעקבות אפרודיטה אל "מקום היוולדה" של האלה, בעתיקות ובפסיפסים הייחודיים שנמצאים ברחבי פאפוס ובטיולים בעקבות ההיסטוריה של האי, המגיעה לאלפי שנים לפני הספירה.

מחכים לכם בפאפוס על הרבה כוונות טובות ()
מחכים לכם בפאפוס על הרבה כוונות טובות
  

גם נתוני לשכת התיירות של קפריסין מהווים יריית פתיחה מוצלחת לשנת התרבות של פאפוס. המספרים שפורסמו רק לפני כשבוע מעודדים מאוד לגבי תיירים מאירופה וגם מישראל, ובעוד כחודש תחל חברת ריינאייר להפעיל טיסה יומית בין נתב"ג לבין שדה התעופה של פאפוס. זאת בנוסף לטיסות חברת TUS המאפשרות להגיע לעיר גם מנתב"ג וגם מחיפה.

 

בין המילים היפות והמכובדות שנאמרו על במת טקס הפתיחה של שנת התרבות בפאפוס ועסקו בחשיבות האחדות האירופית ודאגה לעתידה של היבשת, אפשר היה לקלוט מסר חתרני מסכם ומעניין שיוצא מהאי לעולם.

 

בזמן שאירופה נמצאת באחת מתקופות השפל שלה במלחמה מול הטרור ובעיית המהגרים, הרי שבקפריסין עצם הניסיון לשדר עסקים כרגיל, בימינו כבר הופך לכותרת, ואת המקום עצמו ליעד נטול דאגות, שהולך עם אירופה, אבל מרגיש לגמרי בלי הדאגות על ראשה של היבשת.

 

תודה ללשכת התיירות של קפריסין על הסיוע בהכנת הכתבה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סמארטאייר
עיר התרבות החדשה של אירופה: פאפוס
צילום: סמארטאייר
מומלצים