שתף קטע נבחר

עופרת בקפה: מחצית המכונות שנבדקו עד כה לא עומדות בתקן

משרד הכלכלה והתעשייה בדק כבר 227 מכונות של לה פבוריטה וביאנקי ומצא כי כ-50% מהן פולטות עופרת וניקל בכמות גבוהה מהתקן. כמו כן החל בבדיקת מכונות של 5 חברות נוספות. בדיקות של מכונות ביתיות יצאו תקינות. בקרוב יחל מבצע בדיקות ארצי לכל מכונות הקפה בארץ, אותו ספקי מכונות הקפה יידרשו לממן

תוצאות בעייתיות לספקי מכונות קפה תעשייתיות שניצבות בבתי קפה, מכונות עבודה, מסעדות ומלונות בין היתר: בעקבות פרשת העופרת בקפה, נבדקו 227 מכונות קפה של שני ספקים ונמצא כי כמחציתן (111) פולטות עופרת וניקל בכמות החורגת מהתקן.

 

הבדיקה, שהחלה בשבוע שעבר במכונות קפה של החברות לה פבוריטה וביאנקי, נעשתה רגע לפני שמשרד הכלכלה והתעשייה יוצא השבוע במבצע בדיקות ארצי לכל אלפי מכונות הקפה בארץ, שיאלץ את ספקי המכונות לממן בדיקות לכל המכונות שבבעלותם באחת מ-5 מעבדות.

 

הבדיקות הנוכחיות כמו גם העתידיות כוללות בדיקת עופרת, ניקל, קדמיום וארסן. שתי המתכות האחרונות לא נמצאו בשיעורים משמעותיים בבדיקות שנערכו עד כה. אם המכונה לא עומדת בתקן, כל תוצר שלה עלול להכיל עופרת: קפה, מים חמים ותה.

 

בדיקה ארצית תחל השבוע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדיקה ארצית תחל השבוע(צילום: shutterstock)

 

ספקיות המכונות יספקו רשימת לקוחות. כל מכונה תיבדק

בימים הקרובים משרד הכלכלה יפרסם הנחיות בנושא לספקי הקפה ולבעלי עסקים שמחזיקים במכונות קפה. במקביל, ישנם בתי עסק רבים שכבר עורכים את הבדיקות באופן עצמאי.

 

המשרד ידרוש מספקיות מכונות הקפה רשימה של לקוחותיהן וכך יידע כיצד מוצבות המכונות. בדיקה במעבדה תעלה החל מכמה מאות שקלים עד 2,000-1,000 שקל למכונה - עלות שתוטל על ספק המכונה. מכונה שתימצא לא תקינה, תתוקן או תוחלף.

 

5 מכונות נוספות נבדקות - דגם אחד נמצא תקין

הבדיקות כרגע, טרם היציאה למבצע, ממוקדות בשני המותגים הספציפיים ובספקים ספציפיים (את ביאנקי מפיצות שטראוס ופאוזה של מי עדן, למשל) יחד עם זאת, יש 5 דגמים נוספים של מכונות מסחריות ומוסדיות של ספקים נוספים, שנמצאים תחת בדיקות, אך מדובר בבדיקת דגם ראשונית.

 

דגם אחד של חברה מסוימת נמצא תקין כבר בסבב הבדיקות הראשון. הדגמים האחרים של חברות אחרות, עדיין נמצאים בסדרה של בדיקות עד שייקבע אם הם תקינים או לאו. במקביל, נבדקו גם 4 דגמים של מכונות ביתיות ולא נמצאה בהם כל בעיה, אם כי גם בתחום זה הבדיקה נמשכת.

 

חשש שהיבואנים הציגו תצהירים ללא אסמכתא

שוק הקפה נשלט על ידי כ-7 ספקים גדולים שמספקים לרשתות ולבתי העסק את המכונות ואת הקפה. ספק הקפה מציבן באתרים בתמורה להסכם אספקת קפה בלעדי.

 

היבואנים אמורים היו להביא לארץ את המכונות עם תצהיר מהיצרן לפיו עברו את הבדיקות המתאימות. "חלק מהיבואנים לא ידעו לומר לנו אם הם מצהירים נכון או לא ואין להם אסמכתא לתצהיר", אומרים במשרד הכלכלה. כלומר, יש חשד למתן תצהיר שלא עומד מאחוריו כלום. במשרד רוצים לשנות את הנוהל כך שלא יסתפקו בתצהיר יבואן בלבד אלא שייערכו בדיקות מדגמיות.

 

לעומת זאת, מכונות כמו לה פבוריטה מיוצרות בארץ, אך גם כאן - המפעל אמור להעבירן בדיקות איכות. "או שלא היו בדיקות כאלה או שהן פספסו", אומרים במשרד. מכונות שמיוצרות בארץ לא מסופקות על ידי היצרן אלא על ידי אותן ספקיות קפה שמספקות גם את הקפה למכונה. 

 

לא מדובר בסכנה מיידית, אך לנשים בהריון מומלץ להימנע

המבצע רחב ההיקף יצא לדרך בעקבות מידע שהגיע למשרדי הכלכלה והבריאות מגורם בשוק הקפה. ב-17 בינואר, עת נודע הדבר לציבור, מסר משרד הכלכלה ש"הבעיה קיימת דווקא במכונות חדשות, ולא במכונות ותיקות. יתכן שצריך להפעיל אותן זמן מה כדי שהתקלה תעבור".

 

בהודעה לעיתונות שניסחו אז משרדי הממשלה נמסר כי "בחלק מהמכונות שנבדקו, נמצאו רמות עופרת שעולות על המותר בתקן החל על מכונות הקפה, אשר מסתמך על הערכים הקבועים בתקנות בריאות העם (איכותם התברואית של מי שתייה ומתקני מי שתייה), תשע"ג-2013 (10ppb - מיקרוגרם לליטר), וכן מהרמות המרביות המותרות במשקאות, כפי שנקבע בקווים המנחים של משרד הבריאות (20ppb).

 

"בעקבות המידע שהצטבר, ולאחר התייעצות עם מומחים להנדסה, לטוקסיקולוגיה, ולבריאות הציבור, ובתיאום מלא בין משרדי הכלכלה והבריאות, הוחלט על ביצוע בדיקות פרטניות, לגילוי נוכחות מתכות כבדות במים המופקים ממכונות הקפה המוסדיות מאותם הדגמים. פעולה זו צפויה לארוך כחודש".

 

כמו כן, המשרדים ביקשו להדגיש כי "אין מדובר בסכנה מיידית. יחד עם זאת, במהלך תקופת ביצוע הבדיקות, ומטעמי זהירות מונעת, משרד הבריאות ממליץ להפחית ככל שניתן בשתיית קפה ממכונות מוסדיות - עד לקבלת תוצאות הבדיקה, ככל שהדבר מתאפשר. בנוסף, משרד הבריאות ממליץ לנשים בהריון להימנע, משתיית קפה ממכונות מוסדיות עד להודעה חדשה".

  

באלו רשתות נמצאות המכונות האלה?

מבדיקת ynet עולה כי דגמים של מכונות של ביאנקי ולה פבוריטה שנמצאו בהן חריגות בבדיקה המוקדמת של המשרדים מצויים ברשתות: גרג, ביגה, עלית, קופיז, אילן'ס, קפה קפה, רולדין וסונול, בין היתר. רובן הסירו את המכונות לאלתר מהסניפים.

 

ברשתות הבאות אין דגמים של חברות אלה, אך יש דגמים של חברות אחרות שחלקם נמצאים כרגע בבדיקה וכולם ייבדקו בקרוב: בארומה ת"א משתמשים בלה צימבלי קופיטק, בקפה גרג משתמשים בפהימה, בקופיקס משתמשים בסן מרקו בקפנטו, מנטה ובקפה ג'ו משתמשים ב-La Marzocco, במנטה משתמשים גם בראנצ'יליו ובקפה רוטשילד משתמשים ב-wega שמפיץ קפה מילאנו סקוואלה, כך לטענת הרשתות. רשתות נוספות לא מסרו פרטים לגבי דגמי המכונות שברשותם, אך ניתן להציץ מעבר לדלפק ולראות מה כתוב על המכונה בסניף בו אתם שותים קפה, במסעדה, בבית המלון או במקום העבודה.

 

גורם בענף הקפה אמר ל- ynet שבעולם לא נוהגים לבדוק עופרת במכונות אלה, ויתכן שהדבר יוביל לבדיקות גם במדינות נוספות.

 

משטראוס נמסר בתגובה: "אנחנו פועלים בתיאום הדוק ובשקיפות עם משרד הכלכלה ומשרד הבריאות וכל מכונה שנמצאה כלא תקינה בבדיקות אינה נמצאת בשימוש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים