שתף קטע נבחר

"לימודים הומניים מאפשרים להשתלב בכל תחום תעסוקתי"

חשבתם שלימודי מתמטיקה הם העתיד? מסתבר שלא מעט מנכ"לים של חברות הייטק מחפשים דווקא בוגרי לימודי מדעי הרוח עם חשיבה מחוץ לקופסה, ויש להם גם הסבר טוב לכך

בשיתוף מרכז מדעני העתיד לקידום תלמידים מחוננים ומצטיינים

 

בימים שבהם מעודדים לימודי חמש יחידות מתמטיקה, נראה כי התחום ההומני מאבד מהזוהר שלו ומחשיבותו. מה עתידם של לימודים כגון: מדעי המדינה, ספרות, היסטוריה? האם ניתן להתפרנס מלימודי תואר בתחום ההומני וכיצד מעודד משרד החינוך את דור העתיד להתפתח בתחומים אלו?

 

"התחום ההומני נמצא תחת התקפה", מסביר ד"ר גולן להט, מנהל אקדמי של תכנית "אידיאה" למחוננים ומצטיינים ומרצה למחשבה מדינית בחוג למדעי המדינה באוניברסיטת תל אביב. "אך לא רק בישראל, כי אם בעולם המערבי כולו, אשר נוטה לכאורה לתחומים מדויקים יותר. סוג של איום כנגד היכולת לכתוב, להתבטא, הידלדלות השיח, הקריאה".

 

- יש עתיד מקצועי למי שלומד במקצועות הומניים?

"אנחנו חיים בעולם דינמי מאוד. מלבד רפואה אולי, אין אף תחום שבו אתה יודע שאכן תעסוק במקצוע שלמדת. אני חושב שלימודים הומניים מאפשרים לעסוק בכל תחום בעתיד, משום שהסטודנטים נחשפים למגוון דעות ומחלוקות. זה הופך אותם לאנשים טובים יותר ובסופו של דבר גם עשירים יותר. הם מבינים בפוליטיקה ואזרחים טובים".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

ממדעי הרוח להייטק

"בניגוד למה שנהוג לחשוב, גם סטודנטים שלמדו במחלקה ההומנית הם פוטנציאלים לעבודה בהייטק", מחדד ד"ר להט. לדבריו "יש לא מעט מנכ"לים של חברות הייטק המחפשים אחר בוגרי מדעי הרוח. זאת משום שהם אנשים בעלי מחשבה מופשטת, ביקורתית, יכולת לצאת מהקופסה ובעלי חשיבה מתוחכמת. הרי לבנות בניין כל אחד שלמד הנדסה מסוגל, אבל מי שיש לו רקע בחשיבה הומנית יכול לחשוב על התרבות, ההשלכות החברתיות ועל אינטרסים פוליטיים. השלכות שמי שלמד הנדסה בלבד לא יבין. זהו ההבדל בין לראות את הבניין עצמו לעומת לראות את העיר כולה".

 

כאשר בוחנים את היצע הלימודים באקדמיה, ניתן לזהות כי באופן יחסי יותר נשים ילמדו במחלקה ההומנית מאשר גברים. יחד עם זאת מציין ד"ר להט מידע חשוב - "נשים שולטות באקדמיה. בממוצע, הן הרוב של הסטודנטיות בכל סוגי התארים הקיימים: מדעים, הנדסה ומדעי הרוח. ניתן לראות בממוצע יותר דוקטורנטיות מדוקטורנטים, יותר תלמידות BA מתלמידים. הן לומדות יותר לתואר ראשון, שני ושלישי".

 

בקיץ הקרוב מתחילה כפיילוט תוכנית "אידיאה" באוניברסיטת תל אביב שצפוי להתרחב למוסדות אקדמיים נוספים. זוהי תוכנית מיוחדת לתלמידים מחוננים ומצטיינים מכל רחבי הארץ שמכוונת לכתיבת עבודות בתחומים ההומניים - מדעי הרוח, מדעי החברה ואומנויות, מדעי מדינה וכלכלה, ספרות, היסטוריה פילוסופיה, תולדות האומנות, קולנוע ותאטרון. התלמידים שישתתפו בתוכנית יזכו לשמוע הרצאות של מרצים בכירים, יקבלו לווי צמוד של מנחים וכעבור שנתיים, בכיתה י"א יגישו למשרד החינוך עבודה ברמה אקדמית.

 

- לאילו תלמידים התוכנית מתאימה? 

"התוכנית דורשה השקעה: הגעה לפגישות, יכולת ללמוד ולכתוב במשך שעות, עבודה בהיקף עשרות עמודים שחלקם באנגלית. אנחנו מחפשים תלמידים שיודעים להבין טקסט ברמה גבוהה ולהיות בעלי יכולת לנתח ולקרוא. הם חייבים להיות בעלי משמעת עצמית. אנחנו מחפשים תלמידים עם כישרון ורצון, שעבורם השמיים הם הגבול.

 

"אותם תלמידים שילמדו במסגרת התוכנית יוכלו לעסוק במקצועות ההומניים בעתיד או בכל תחום שיבחרו, שכן כאמור, הם מקבלים כלים לחיים. אני מרגיש שיש צימאון למחשבה אחרת, הרחבת אופקים וחשיבה ביקורתית. מתחילים להבין שחשיבה אינסטרומנטלית, כמותית, ממוקדת מטרה כמו במדעים, מתמטיקה, היא חשיבה צרה שעלולה לפספס המון דברים. זה תהליך שייקח זמן אבל אני אופטימיסט זהיר".

 

לממש את הסקרנות

"תפקידה של מערכת החינוך הוא לתת מגוון מענים לצרכים השונים של תלמידיה, ולהעמיד לרשותם מגוון של אפשרויות שיתרמו למימוש היכולות האישיות שלהם", אומרת מיכל כהן, מנכ"לית משרד החינוך. "המערכת מובילה היום שורה של תוכניות הצטיינות בתחומי המדע, הרוח, החברה, האומנות והמוסיקה, כדי לאפשר לתלמידים מצטיינים לממש את הסקרנות והעניין הרב שהם מגלים בעולמות התוכן השונים".

 

מנכ"ל מרכז מדעני העתיד, אלי פריד, התייחס לתכנית החדשה שמוביל המרכז כמיזם משותף עם משרד החינוך, האגף לתלמידים מחוננים ומצטיינים, וציין: "התכנית נועדה לתת מענה איכותי לבני נוער מחוננים שמגלים עניין וסקרנות בתחומים ההומניסטיים. התוכנית מסובסדת במלואה והיא מציעה למשתתפיה חוויה אינטלקטואלית משמעותית בשילוב עם תמיכה חברתית ורגשית ומפגש עם תלמידים מחוננים נוספים מכל רחבי הארץ".

 

בשיתוף מרכז מדעני העתיד לקידום תלמידים מחוננים ומצטיינים

 

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נחשפים למגוון דעות
צילום: shutterstock
מומלצים