שתף קטע נבחר

עופרת בקפה: יצאה הנחיה לבדיקת כל מכונות הקפה של שתי החברות החשודות

משרדי הכלכלה והבריאות הורו ליצרנים, ליבואנים ולמפעילי המכונות לה פבוריטה ודגם סופיה של ביאנקי - לבדוק את כל המכונות שברשותם. מכונות שיפלטו עופרת, ניקל ארסן או קדמיום יוצאו משימוש. עדיין חל איסור על נשים בהריון לשתות ממכונות קפה תעשייתיות. בעלי לה פבוריטה: "אם הציבור באירופה שותה מאותן מכונות ותקנים, אז למה במדינת ישראל זה אחרת?"

כל מכונות הקפה של לה פבוריטה וכל המכונות מדגם סופיה של ביאנקי ייבדקו: משרדי הכלכלה והבריאות פרסמו היום (ד') הודעה לבעלי ומפעילי מכונות קפה מסחריות/מוסדיות, וכן ליבואנים ומפיצים של המכונות הללו. לראשונה המשרד מפרסם גם שם של דגם: סופיה של ביאנקי, כאמור.

 

מכונות לה פבוריטה מיוצרות בארץ ומכונות ביאנקי מיובאות ארצה מאיטליה, על ידי יבואנים כמו שטראוס ומי עדן (פאוזה).

 

לרשימת הרשתות בהן נמצאות/נמצאו המכונות. 

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הצרכנות :

בקשה לייצוגית נגד רשתות קפה: 763 מיליון שקל

ממשיכים להזמין קפה: "יש דברים אקוטיים יותר" 

סכנת עופרת במים של מכונות קפה: איסור על נשים בהריון לשתות מהמכונות

  

"יש לבדוק את כלל המכונות מדגמים אלו במעבדות שנקבעו על ידי משרד הבריאות והכלכלה", נאמר בהודעה. מדובר ב-5 מעבדות שונות כפי שפורסם השבוע ב-ynet. היצרנים והיבואנים הם אלה שיממנו את הבדיקות בעלות של מאות עד 2,000 שקל למכונה. להלן 5 המעבדות: מעבדה לכימיה, בריאות וסביבה של מכון התקנים הישראלי, אמינולאב בע"מ, בקטוכם בע"מ, המעבדה לבריאות הציבור של משרד הבריאות והמעבדה המרכזית של מקורות ע"ש נסין.

  

כ-50% מהמכונות שנבדקו - לא תקינות

ההודעה יצאה למפעילים ולמפיצים לאחר שהסתיימו בדיקות מדגמיות של הדגמים האמורים. כפי שפורסם ב-ynet, נבדקו כ-230 מכונות. 47% מהן נמצאו לא תקינות, כלומר במים שיצאו מהמכונות נמצאו רמות גבוהות מהתקן של עופרת וניקל. נבדקו גם ארסן וקדמיום.

 

"לנוכח תוצאות הבדיקות הוחלט להורות על בדיקת כלל המכונות מדגמים אלו באמצעות מעבדות שנקבעו ע"י משרדי הבריאות והכלכלה", נאמר בהודעה.

 

"המשרדים שבים ומדגישים כי על פי הנחיות משרד הבריאות, לא מדובר בסכנה מיידית, יחד עם זאת, במהלך תקופת ביצוע הבדיקות ומטעמי זהירות מונעת, משרד הבריאות ממליץ להפחית בשתיית קפה ממכונות מסחריות / מוסדיות מהדגמים הנ"ל, זאת במידת האפשר ועד לקבלת תוצאות הבדיקה הפרטנית לגבי כל מכונה. המלצה זו תקפה במיוחד לגבי נשים בהריון.

 

"משרדי הכלכלה והבריאות ממשיכים בימים אלו בבדיקות לגילוי מספר יסודות כימיים במים המופקים ממכונות קפה מסחריות/מוסדיות מדגמים נוספים וככל שימצאו חריגות, יופצו הנחיות נוספות.

 

"ההחלטה על בדיקות כלל המכונות מדגמים אלו, התקבלה לאחר קבלת ממצאי בדיקות של מספר מכונות מהדגמים כאמור, אשר ברובן נמצאה חריגה מהוראות התקן לעניין נדידת חומרים למי השתייה.

 

"לבדיקות אלו, הצטרפו בימים האחרונים נתוני בדיקות של כ-230 מכונות נוספות מדגמים אלו, אשר הועברו למשרדי הכלכלה והבריאות. על פי הנתונים שהתקבלו, כמחצית מן המכונות שנבדקו לא עמדו בגבולות שנקבעו לנדידת מתכות כבדות וארסן לתוך מים היוצאים מהמכונה.

מכונת קפה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מכונת קפה(צילום: shutterstock)
 

נבדקים דגמים נוספים של 5 חברות

"על פי ההערכות המשרדים, מכונות מדגמים אלו נמצאות כיום בשוק בהיקף של כמה אלפי מכונות, ולפיכך, כאמור, הורו המשרדים על בדיקת כל המכונות מדגמים אלו הנמצאות בשוק.

 

"הממונה על התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה מדגיש כי החל משנת 2005 נכללו במסגרת התקן הרשמי החל על מכונות קפה, הוראות בעניין נדידת מתכות וחומרים אחרים למים המופקים מהמכונות.

 

"כל היצרנים והיבואנים והמוכרים של מכונות הקפה - חייבים לפי הדין לעמוד בהוראות התקן הרשמי.

 

"לגבי מכונות המיובאות לארץ - בשלב היבוא, חייב היבואן, בין היתר, להצהיר בפני עורך דין כי המכונות עומדות בהוראות התקן העוסקות בעניין נדידת יסודות כימיים ועל בסיס תצהיר זה, ובדיקות נוספות שבוצעו ביחס להוראות אחרות בתקן, שוחררו מכונות הקפה מהמכס. נוכח ממצאי הבדיקות, מקדם הממונה על התקינה החמרה במשטר הבדיקות".

 

המשרד בודק דגמים נוספים של 5 חברות נוספות. הודעה תצא לגביהם בקרוב אם יימצא שגם מכונות אלה פולטות מתכות למים.

 

"תקום פה צעקה גדולה מאוד"

גלית ברזילי הבעלים של לה פבוריטה מסרה ל-ynet: "תקום פה צעקה מאוד גדולה. חברת לה פבוריטה כיצרן מקומי נערכת והחלה בכל הפעולות הנדרשות כדי לעמוד בתקן של משרד הכלכלה. אבל מה יעשו היבואנים שמביאים את המכונות שלהם מאיטליה ומספרד? את היצרנים שם לא מעניין התקן בישראל, והמשמעות היא שמדובר בבעיה רוחבית של הענף כולו.

 

"היינו באיטליה וביקרנו אצל ספקי חלקים ואצל קולגות שלנו שהם יצרנים. למרות שמשרד הכלכלה אומר שהאיטלקים החלו לעבוד בינואר 2017 על תקן חדש, זה לא נכון. נעשו 3-2 דיונים בעבר על הדבר הזה, אבל הם כלל לא ערוכים לכך והם לא יחלו בכך בשנה הקרובה. בנוסף, מדובר על תיקון קדימה, אף אחד באיטליה לא העלה כלל את הנושא של לתקן לאחור".

 

הציבור חושש לכן משתלם ליבואנים ויצרנים לתקן מכונות או להחליפן כעת.

"אם הציבור באירופה שותה מאותן מכונות ותקנים, אז למה במדינת ישראל זה אחרת? פה שותים מקסימום 3 כוסות ביום ממכונת קפה. באירופה זה בערך פי 2. אז אם הם עדיין לא חוששים אז מי אנחנו שנחשוש? מכונת קפה היא לא מכונה לשתיית מים, היא מכונה לשתיית קפה. מינוני המים בה הם נמוכים מאוד.

 

"למעט קליפורניה ומדינה אחת במזרח, אין עוד אף מקום אחר בעולם שמדברים בו על סכנה לציבור ועל שינוי התקן. לא מפחידים ציבור שלם ואומרים לו שהיה פה מחדל עצום. אם ידעתם מראש שכל המכונות האלה לא תקינות איך הכנסתם אותן לארץ?"

 

משטראוס נמסר בתגובה: "אנחנו פועלים בתיאום הדוק ובשקיפות עם משרד הכלכלה ומשרד הבריאות וכל מכונה שנמצאה כלא תקינה בבדיקות אינה נמצאת בשימוש".

 

מחברת פאוזה נמסר בתגובה: "מרגע התחלת הפרסומים והבדיקות בנושא, פעלנו ונמשיך לפעול בשקיפות ובשיתוף פעולה מלא מול משרדי הבריאות והכלכלה. אנו מקדמים בדיקות בהתאם להנחיות המשרדים ומכונות שיימצאו חורגות מהתקן - יוחלפו.

 

"כמו כן, אנו נמצאים בקשר ישיר עם היצרנים של מכונות הקפה באיטליה ובישראל בכדי למצוא פתרונות שיבטיחו המשך הנפקת קפה איכותי לכל לקוחותינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים