שתף קטע נבחר

5 סיבות מרכזיות: למה הפירות היבשים לא בריאים לכם

הוויטמינים נעלמים במהלך הייבוש, הצבע שמוסיפים כדי להמתיק והקלוריות שגורמות לפירות היבשים - המאכל שהכי מזוהה עם ט"ו בשבט להיות לא כל כך בריאים. 5 סיבות לכך שכדאי שתאכלו אותם כמה שפחות

רגע לפני שט"ו בשבט מגיע ומביא עימו את חגיגת הפירות היבשים, הנה כמה דברים שכדאי לדעת, רגע לפני שאנחנו מתנפלים על צלחת הפירות והאגוזים.

 

קראו עוד

אסון הפירות המיובשים: ויטמינים שנהרסים ופי 5 יותר סוכר

דל קלוריות אבל מתוק: כל הסיבות לאכול תמר

מה בפירות היבשים? גופרית, חומצה כימית וסוכר

 

1. הוויטמינים נעלמים

תהליך הייבוש גורם לאובדן מרבית הוויטמין C שהיה בפרי וכן את מרבית המים שהיו בו, למעשה הפרי מצטמק ומאבד עד כדי שביעית ממשקלו המקורי, בשל כך ערכם התזונתי והקלורי של פירות מיובשים שונה מערכם של הטריים.

 

ב-100 ג' תאנים טריים יש 74 קק"ל בעוד שב-100 ג' תאנים מיובשים יש 249 קק"ל, בתמר מיובש אחד יש בין 28-41 קלוריות ליחידה, יותר מקוביית שוקולד המכילה 20 קלוריות.

 

2. צבעי מאכל

לצורך הארכת לצורך הארכת חיי המדף מוסיפים חומרים משמרים כגון סולפיסטים ודו תחמוצת הגופרית. כדי לשוות לפרי צבע, מראה וטעם יותר אטרקטיביים, מוסיפים חומרי זיגוג והמתקה, כמי סוכר המקנים ברק וטעם מתוק יותר לפרי.

 

את האננס והפפאיה מצפים בשכבה עבה של סוכר לבן, למשמש ולתמר מוסיפים מי סוכר לשיפור הברק - תהליכים ההופכים את הפירות היבשים לממתקים עתירי קלוריות במסווה של מזון בריאות.

 

הימנעו מצריכת פירות בוהקים בצבעם הם עשויים להכיל צבעי מאכל. בפלח אננס מיובש 120 קלוריות! כ-6 קוביות שוקולד.

 

חומרי זיגוג והמתקה. למשוך את עיני הקונים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חומרי זיגוג והמתקה. למשוך את עיני הקונים(צילום: shutterstock)

  

3. ייבוש תעשייתי

בעוד שבעת העתיקה יובשו הפירות באמצעות השמש לאורך זמן רב, כיום מרבית הפירות מיובשים בתהליכים תעשייתיים בהם מעורבת יד אדם, החל מייבוש באמצעות הפעלת תנורים בחום נמוך לזמן ממושך, דרך הוספת סולפיטים (גופרית) לזירוז תהליכי הייבוש והארכת חיי המדף של הפרי.

4. תאריך תפוגה

פירות יבשים אורגניים מיובשים על גבי יריעות שחורות בשמש או באמצעות מאווררי ענק המפיקים אוויר חם. הם גדלים ללא שימוש בדשנים ובחומרי הדברה ובמהלך ייבושם אין שימוש בכימיקלים ולכן הם מומלצים יותר.

 

אולם שימו לב - פירות יבשים אורגניים צריכים להישמר באריזת ואקום ולא בתפזורת. לאחר הפתיחה הם עלולים להירקב ולכן ויש לשמרם במקרר.

 

5. עתירי קלוריות

אגוזים ושקדים, מומלצים לאכילה כשהם לא קלויים, מכיוון שבתהליך הקלייה יש אובדן של ויטמינים ולרוב מוסיפים להם גם מלח שמושך אותנו לאכול עוד ומקשה עלינו להפסיק.

 

באגוזים ושקדים יש יתרונות רבים ומגוונים - בשקדים יש סידן, באגוזי ברזיל קיים סלניום העוזר להגן על המח, באגוזי מלך חומצת שומן אלפא לינולנית המסייעת בהגנה על העורקים, הלב והמח. 

 

בכל מקרה, מומלץ להימנע מצריכת פירות בוהקים בצבעם הזוכים לתוספת חומרי זיגוג, ולאכול פירות שיובשו ללא זרזי יבוש ותוספות (שימור, טעם וזיגוג) וכן אגוזים ושקדים טבעיים שלא עברו תהליך קלייה. יחד עם זאת חשוב לשים לב לכמויות, שהרי כמו כל דבר בחיים – הכל עניין של מינונים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פירות יבשים. מה כדאי לדעת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים