שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    לא רק צ'יפס והרינג: על אוכל הולנדי

    המטבח ההולנדי הוא לא רק קונוס נייר עם צ'יפס ודוכנים לממכר דגים מלוחים - לצד מאכלי הרחוב המוכרים אפשר למצוא שם גם מטבח ביתי שמורכב ממאכלים פשוטים שמתאימים לזלילה - בעיקר בחורף. ומה אצלנו? תוכלו לפגוש מתוקים, גבינות וקפה בדוכן הולנדי במושב שדה צבי במהלך חודש פברואר

    כוכב במטבח ההולנדי. צ'יפס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    כוכב במטבח ההולנדי. צ'יפס(צילום: shutterstock)
     

    יש שיגידו שהמטבח ההולנדי אפור וחד גוני, ויש מי שיאשימו אותם בתכנון יתר ובדייקנות מרגיזה בכל הקשור לארוחות, אך בפועל אוכל הולנדי הוא אוכל פשוט, שמשרת את הסביבה בה הוא קיים ורוכש לה כבוד רב.

    לא רק אוכל אפור, הרינג בלחמנייה (צילום: יח"צ)
    לא רק אוכל אפור, הרינג בלחמנייה(צילום: יח"צ)
     

    צ'יפס והרינג: הכוכבים של המטבח ההולנדי

    חלב, חמאה, גבינות ודגים ממלאים תפקיד חשוב במטבח ההולנדי, כאשר הגבינות הנפוצות ביותר הן אדם (Edammer) וגאודה (Gauda) והן יכולות להגיע בדרגות שונות של גיל ובמגוון טעמים.

     

    יש שם גם פירות ים מצוינים, אבל תפוח האדמה הוא ללא ספק הכוכב הראשי ומופיע במטבח ההולנדי בשלל צורות הכנה אפשריות. המוכר ביותר הוא הפטאט (Patat) - הצ'יפס ההולנדי המפורסם שמוגש בתוך קונוס נייר עם שלל רטבים. מנה נוספת היא של צ'יפס בצלחת עם שלולית רטבים מעל. את החרדל, אגב, ההולנדים מעדיפים להחליף ב"רוטב מלחמה" שמורכב מחמאת בוטנים, מיונז ובצל קצוץ.

    אי אפשר בלעדיו. הרינג (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
    אי אפשר בלעדיו. הרינג(צילום: צביקה טישלר)
     

    קרוקט או קרוקטן (Kroket או Kroketten) הוא מאכל הולנדי נוסף ופופולארי במיוחד. מדובר בקציץ מגולגל מתערובת של קמח ומים (רביחה) ובשר או מבשר בלבד, מצופה בפירורי לחם בטיגון עמוק עד לקבלת ציפוי קריספי ששומר על מרקם נימוח במיוחד.

     

     

    הולנד מאוכלסת ביורדי ים ובתושבים שאוהבים דגים. עד כדי כך אוהבים דגים, שאת ההרינג שנמכר בדוכני הרחוב ההולנדי הם בולעים בשלמותו כשהיד אוחזת בזנבו. מי שמתקשה לעכל את טעמי הים המלוחים, מוזמן לעדן אותם עם לחמנייה לבנה ובצל חי או עם בצל ומלפפון חמוץ שמוגשים לצד הדג.  

     

    דגים נוספים ואהודים ברחוב ההולנדי הם מטיאס, פאלינג וקיבלינג, כאשר את האחרון ההולנדים מעדיפים כשהוא מטוגן בשמן עמוק ומוגש כמו סוג של שניצל.

     (צילום: יח"צ)
    (צילום: יח"צ)
     

    מרק אפונה ומחית תפוחי אדמה: המטבח ההולנדי המסורתי

    לצד דגי ההרינג, הגבינות ותפוחי האדמה יש להולנדים גם שלל מאכלים מסורתיים כמו סטאמפוט (Stampot), מחית תפוחי אדמה עם ירקות מבושלים, בשר צלוי (או מבושל) עטוף בנדיבות ברוטב סמיך ומוגש לצד כרוב ניצנים (Mous) או נקניקיית רוקוורסט (Rookworst) מעושנת מבשר לבן.

     (צילום: shuettrxtock) (צילום: shuettrxtock)
    (צילום: shuettrxtock)
     

    לצד אלו, ראוי להזכיר גם את הוויסקוקייס (Viskoekjes) - לביבות דגים ותפוחי אדמה מהמטבח היהודי-הולנדי, קוגל אגסים (Perekugel) ולחם צימוקים בשם קרנטנברוט (Krentenbrood).

     

    מאכל אופייני אחר למטבח ההולנדי הוא מרק אפונה (Erwtensoep), שעשוי מגרגירי אפונה מיובשים שהושרו במים במהלך הלילה. הגרסה העשירה שלו, שנקראת סנרט (Snert), כוללת מלבד האפונה גם קוביות של נקניק לבן או של שומן חזיר וחתיכות תפוחי אדמה או כרובית.

     

    עם בשר או בלי. מרק אפונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    עם בשר או בלי. מרק אפונה(צילום: shutterstock)

    ופלים ועוגיות ג'ינג'ר: המתוקים ההולנדים

    בגזרת המתוקים יש להולנדים כמה פיתויים מרשימים במיוחד כמו סטרופ ופל (Stroopwafel), שהוא, למעשה, ופל קרמלי מושחת שנאפה בטוסטר מיוחד ומוגש כזוג ופלים צמודים זה לזה עם שכבה דביקה של סירופ קרמל חם.

     

    עוד בגזרת המתוקים אפשר למצוא את עוגיות הג'ינג'ר (Gemberkoek) ואת הפופרטייס (Poffertjes), שהוא בין פנקייק שמנמן לסופגנייה דקיקה שמטוגנת במחבת ברזל ומוגשת עם חמאה הולנדית ואבקת סוכר. אי אפשר להתעלם גם מהפאנקוקן (Pannenkoeken) - פנקייקים דקים שיכולים להגיע בגרסה המלוחה או בגרסה המתוקה, כשהאחרונה מוגשת עם דלי קטן של סירופ סוכר, תפוחי עץ, קינמון וכף עץ. ממתק מפורסם נוסף הוא הדרופ (Drop) - סוכריות הליקריץ המפורסמות.

    מושלם. מסטרופ ופל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    מושלם. מסטרופ ופל(צילום: shutterstock)
     

    לקראת חג המולד וראש השנה האזרחית נפתחים ברחבי הולנד דוכני אוֹליֶיבּוֹלֶן (Oliebollenkramen), בהם מוכרים סופגניות עגולות מטוגנות בטיגון עמוק עם צימוקים ומאובקות באבקת סוכר.

     

    כשהולנד ואינדונזיה נפגשים

    במהלך המאה ה-17, בתקופת תור הזהב של הולנד כשזו נחשבה לאימפריה ושלטה על חלקים נרחבים באינדונזיה, הגיעו למדינה תבלינים ואורז מהמזרח שהתחבבו במהירות על ההולנדים.

     

    לאחר מלחמת העולם השנייה החלו להיפתח מסעדות אינדונזיות ברחבי המדינה, כשהמנה האהובה במיוחד שמוגשת שם היא הרייסטאפל (Rijssttafel). מדובר, למעשה, בצלחת ענקית של אורז לבן המוגשת למרכז השולחן כשמעליה יכולים להגיע בשר, דגים, פירות ים, ירקות, בוטנים, רוטב סאטה, חלב קוקוס, בצל ירוק ושלל מרכיבים נוספים מהמזרח הרחוק.

     

    ארוחת חלוקה. רייסטאפל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    ארוחת חלוקה. רייסטאפל(צילום: shutterstock)
     

    ומה אצלנו? במהלך חודש פברואר, מדי יום שישי, יתקיים במסגרת פסטיבל "דרום אדום" יריד איכרים הולנדי ב"חווה ההולנדית" שבשדה צבי, שהוקמה על ידי עוזי ותמר מנור. במקום תפעל תיבת נגינה הולנדית ענקית ובית קפה הולנדי, בו יוגשו קפה הולנדי וקינוחים מסורתיים.

     (צילום: יח"צ)
    (צילום: יח"צ)

     (צילום: יח"צ) (צילום: יח
    (צילום: יח"צ)

    בנוסף, יפעל שם פאב הולנדי ומסעדת שף הולנדית, שתגיש מנות של דג מטוגן בתוך בלילת בירה, צ׳יפס הולנדי, לחמנייה הולנדית עם נקניקייה ועוד (מחיר המנות נע בין 17-35 שקלים). לצד כל זה, תפעל גם חנות גבינות בה ניתן יהיה לרכוש למעלה מעשרה סוגים של גאודה וגבינות נוספות, שוקולד ועוגיות תוצרת הולנד.

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    דביק, כמו שההולנדים אוהבים. מסטרופ ופל
    צילום: shutterstock
    מומלצים