שתף קטע נבחר

בין קסם למסורת: חגיגות הפסחא באנטיגואה

הן כנראה המופע המסורתי המרהיב בעולם, ההכנות אליהן נערכות לעיתים שנה שלמה, והן מהוות מוקד משיכה לתיירים מכל סוג. מה אתם באמת יודעים על החגיגות החשובות בנצרות?

בשיתוף החברה הגיאוגרפית

 

ברחבי אמריקה הלטינית ישנם מספר אירועי פולקלור חשובים במיוחד אשר משלבים בין חגיגות דתיות לחגיגות עממיות שמחות וצבעוניות במיוחד. מעבר לקרנבל המפורסם, ניתן לציין עוד מספר חגיגות כאלו כגון פסטיבל השחורים-לבנים בקולומביה, חגיגות הבתולה מאורקופיניה בבוליביה, ימאנז'ה בברזיל, וכמובן- חגיגות השבוע הקדוש, המציינות את השבוע האחרון בחייו של ישו.

 

החגיגות הצבעוניות והמרשימות ביותר של שבוע ה"Semana Santa", כפי שהן נקראות בפי המקומיים, מתקיימות באנטיגואה- עיר הבירה הישנה של גואטמלה. הן כוללות מרבדי פרחים, משטחי נסורת צבעונית ותהלוכות עצומות בנות אלפי משתתפים. בכדי להנות בצורה מלאה מן החגיגות הללו, חשוב להבין את מהותו של האירוע ולרדת לעומקם של דברים.

נערכים לחגיגות (צילום: נעם סלע) (צילום: נעם סלע)
נערכים לחגיגות(צילום: נעם סלע)

 

כמה מילים על החג החשוב ביותר בלוח השנה הנוצרי

בניגוד לדעה הרווחת, החג החשוב ביותר עבור הנוצרים איננו חג המולד אלא דווקא חגיגות השבוע הקדוש אשר מסתיים בחג הפסחא. על פי האמונה הנוצרית, ישו נצלב בגיל 33, אך הברית החדשה, אשר מגוללת את סיפורו של ישו, מספרת לנו מעט מאד על 30 השנים הראשונות של חייו. אנו מקבלים מידע רב יותר על האירועים בחייו של ישו רק החל מרגע טבילתו על ידי יוחנן המטביל (בגיל 30), כאשר המידע הרב ביותר מתרכז באירועי השבוע האחרון בחייו של ישו, אשר מכונה "השבוע הקדוש".

 (צילום: נעם סלע) (צילום: נעם סלע)
(צילום: נעם סלע)

על פי המסופר, בשבוע האחרון לחייו מגיע ישו מאזור הגליל לירושלים ובמשך מספר ימים מחולל מהומות בעיר ובבית המקדש בתביעתו לביצוע רפורמות ביהדות אשר סטתה, לשיטתו, מדרך הישר. ביום חמישי, ערב פסח על פי לוח השנה היהודי (חשוב לזכור כי ישו נולד כיהודי, חי כיהודי, מת כיהודי ונקבר כיהודי), הוא מתכנס עם מאמיניו לסעודת ליל הסדר וזמן קצר לאחר מכן הוא נתפס על ידי החיילים הרומאים ונשפט למוות בצליבה. על פי האמונה הקתולית ישו עובר בדרך הייסורים ("ויה דולורוסה") ממקום המשפט ועד למקום הוצאתו להורג וביום שישי, טרם כניסת השבת, נופח ישו את נשמתו במה שמכונה על ידי הנוצרים - "יום שישי הטוב". מה שהיה טוב במותו של ישו, על פי הנצרות, זה שמעתה והלאה נפתח עידן החסד אשר יאפשר לאנשים להיגאל ולהגיע לגן העדן, דבר אשר נמנע מהם קודם לכן.

 (צילום: נעם סלע) (צילום: נעם סלע)
(צילום: נעם סלע)

 

מהלך החגיגות

חגיגות השבוע הקדוש נמשכות במשך מספר ימים ומגיעות לשיאן בתהלוכות עצומות ומרהיבות אשר יוצאות עם שחר ממספר כנסיות ברחבי אנטיגואה (השנה שיא החגיגות יתרחש בימים 13-14.4.17). במרכזן של התהלוכות ניצבות פלטפורמות ענקיות ועליהן פסלים של ישו, מריה וקדושים נוספים. הפלטפורמות נישאות בנפרד על ידי עשרות גברים אשר נושאים את ישו ועל ידי נשים אשר נושאות את מריה. הפלטפורמות יכולות להגיע למשקל של למעלה מטון. כאשר מביטים מקרוב ניתן לראות את עוצמת הכאב וגודל המאמץ של נושאי הפלטפורמות, עד כדי דמעות, אשר עושים כן מתוך אדיקות, אמונה ומסורת. הם נעים בקצב אחיד תוך שהם מעבירים משקל מרגל לרגל, כך שכל המשטח מתנועע מצד לצד בצורה אחידה היוצרת תחושת מנטרה מרגיעה ודרמטית כאחד. לצידם של נושאי הפלטפורמות, המתחלפים כל חצי שעה, פוסעים לצידן של הפלטפורמות עשרות מלווים הלבושים במעין ג'לביות סגולות (הצבע הסגול בנצרות מסמל קדושה) - לבוש המדמה את לבוש התושבים יהודים בירושלים, ובמדים בצבאי אדום- לבן, חלקם אף רכובים על סוסים, בלבוש המדמה את חיל המשמר הרומאי.

 (צילום: נעם סלע) (צילום: נעם סלע)
(צילום: נעם סלע)

 

החלק המרהיב ביותר בתהלוכה הינו מרבדי הפרחים והנסורת הצבעונית אשר מיוצרים על ידי תושבי העיר. אלה מחלקים את הרחובות, כאשר כל קבוצה יוצרת את השטיח הצבעוני שלה, בדוגמאות שהיא בוחרת. מדובר בעבודה קבוצתית אשר נמשכת מספר שעות ובסופה מתקבלים רחובות אשר נראים כמו יצירות אמנות. מטרת הכנת המרבדים הללו הינה לתת כבוד לתהלוכות הדתיות אשר מצידן פוסעות ורומסות את אותן יצירות צבעוניות תוך שניות ספורות.

המלצה אישית: בבוקר ה-14 לאפריל (2017), מומלץ לצאת לסיור ברחובות סביב השעה 04:00 לפנות בוקר ולראות את תחילת המצעד, בשילוב עם התושבים המכינים את השטיחים היפים ביותר. שטיחים אלה יכולים להגיע לאורך של 30 מטרים ותהליך יצירתם עשוי להיות מרתק במיוחד. אז אל תתעצלו והשכימו קום!

אגב, פעמים רבות ניתן להצטרף ליוצרי השטיחים ולקחת חלק בהכנות. יש משהו קסום בלשבת על לוח עץ מעל לשטיח, לבזוק נסורת צבעונית על גבי השבלונות שהתושבים הכינו, או לפזר פרחים צבעוניים על מרבדי האורנים. מומלץ בחום!

 (צילום: נעם סלע) (צילום: נעם סלע)
(צילום: נעם סלע)

 

עיצוב: יונית שנהב ()
עיצוב: יונית שנהב

 

טיפים למסלול בגואטמלה

מטיילים רבים מציינים את גואטמלה כאחת המדינות הצבעוניות והמעניינות ביותר במרכז אמריקה הניחנת באותנטיות רבה בזכות הטבע הבתולי שבה, השווקים הצבעוניים והאוכלוסיה המקומית המשמרת את מורשת תרבות המאיה. אם כבר זכיתם להגיע לאנטיגואה, רצוי לבלות בה ובסביבתה הקרובה במשך כשלושה ימים, ולשלב ביקורים באתרים נוספים בגואטמלה. אחד היתרונות הגדולים בטיול בגואטמלה הינו ששטח המדינה הינו קטן יחסית, מה שהופך את היעדים המרכזיים לנגישים וקרובים ומאפשר יעילות מירבית ללא בזבוז של זמן מיותר על נסיעות. מומלץ מאד לבקר באגם אטיטלן המוקף במספר כפרים אינידיאניים ובשלושה הרי געש חרוטיים מושלמים. שם התחושה המתקבלת היא כאילו אתם נמצאים בתוך קטע מסרט מצוייר. כמו כן מומלץ לבקר בעיירה האינידיאנית צ'יצ'יקסטננגו, שחוץ מהשוק הגדול והצבעוני ביותר בכל מרכז אמריקה, ניתן למצוא בה גם פולחן סינקרטיסטי חי וקיים, המשלב בין אמונות המאיה לנצרות הקתולית. וכמובן, גולת הכותרת (הארכיאולוגית) בגואטמלה הינה טיקאל- עיר המאיה החשובה ביותר בתקופה הקלאסית, אשר נטועה עמוק בתוך הג'ונגלים של צפון גואטמלה, ונותנת הצצה לעומק תרבות המאיה אשר נוסדה לפני כ-4000 שנה. גם בוא הספרדים, על אף שהכחידו את הממסד השלטוני שלה, לא הצליחו להשמיד את האמונות, השפה והמסורת של תרבות מפותחת זו (המאיה נחשבו ל"יוונים של מרכז אמריקה", וזאת בזכות ההישגים והידע העשיר והמדוייק שלהם בתחומים כגון מתמטיקה, אסטרונומיה, ארכיטקטורה ועוד). ואם כבר הגעתם לטיקאל ולצפון גואטמלה, משם הדרך לעבור את הגבול למקסיקו השכנה, הינה קצרה, אבל זה כבר נושא לכתבה אחרת.

 

נעם סלע הינו מדריך בחברה הגיאוגרפית

 

רוצים לטוס איתנו למקסיקו וגוואטמלה לחגיגות הפסחא? לחצו כאן

 

בשיתוף החברה הגיאוגרפית

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נעם סלע
מהלך החגיגות
צילום: נעם סלע
מומלצים