שתף קטע נבחר

מחקר מזהיר: מוצרי המזון שעלולים לגרום להפלה

חוקרים מצאו כי החיידק ליסטריה, שנמצא בכמה סוגי מזון, עלול לחדור לשליה ולגרום למות העובר כבר בתחילת ההריון ולא רק לקראת סופו כמו שחשבו עד כה. מומחה ישראלי: "מדובר בהדבקה נדירה בישראל ולכן אין סיבה לפאניקה או לבדיקות מיוחדות"

החיידק ליסטריה ידוע כגורם להפלות בטרימסטר השלישי, אולם מחקר חדש מגלה כי החיידק, שעלול להימצא במזונות שונים כמו גבינות, בשר ודגים, עלול לסכן את העובר כבר בתחילת ההריון. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת המדעי mBio.

 

החוקרים, מאוניברסיטת וויסקונסין - מדיסון בארה"ב, הדביקו ארבע קופות שהיו בהריון בזן של החיידק שידוע כגורם להפלות. אף אחת מהקופות לא הראו סימני זיהום או מחלה לפני סוף ההריון, אך בדגימות שנלקחו מהשליה שלהן נמצא כי החיידק פלש לשליה ומשם לעובר כבר בהתחילת ההריון.

 

לדעת החוקרים, עם תחילת ההדבקה בחיידק הליסטריה, מתרחשת פעילות מסיבית של מערכת החיסון, שגורמת נזק לשליה, כך שאינה מצליחה למנוע את חדירת החיידק לעובר. התוצאה היא מומים מולדים והפלה בהמשך ההריון.

 

"המקרה יוצא הדופן של הליסטריה הוא שבזמן הדבקה האם לא מאוד מושפעת מהחיידק, אבל יש לו השפעה מכרעת על העובר", אומר אחד החוקרים, "ראינו את אותה תופעה כשחקרנו את נגיף הזיקה".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)

 

"מדובר בהדבקה נדירה ביותר", מרגיע פרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת יולדות ב' במרכז הרפואי סורוקה, "שכיחות המקרים בעולם המערבי ובישראל היא נמוכה ביותר, כאשר בישראל מאובחנים מדי שנה סה"כ כ-30 חולים בלבד".

 

אז ממה כדאי להימנע בהריון? 

פרופ' שיינר מסביר כי ההמלצות הן לשמור על היגיינה אישית, לקנות מזון במקומות מורשים, להכין מזון בתנאים נקיים ולאחסן אותו בתנאים מתאימים. "יש בהחלט להימנע ממזונות מסויימים כבר מתחילת ההריון", מוסיף פרופ' שיינר, "ברשימה האסורה יש מאכלים כמו סושי, בעיקר בשל החשש מהדג הנא. יחד עם זאת, מכיוון שבמסעדות הסושי לא מחליפים את הסכין או משטח העבודה אנו ממליצים להימנע מסושי - גם צמחוני - באופן גורף בהריון. בנוסף קיימת המלצה להימנע ממוצרי חלב שאינם מפוסטרים, כריכים מוכנים, ירקות שאינם שטופים כראוי, גבינות רכות ובשלות כמו קממבר, סלטים מוכנים, ממרחי כבד, נקניקים, בשרים ודגי סלמון מעושנים"

 

האם יש צורך לעבור בדיקות מיוחדות במהלך ההריון לאיתור ליסטריה? פרופ' שיינר: "אין סיבה לעבור בדיקה שגרתית לאיתור ליסטריה, אלא להימנע ממזונות שברשימה. אישה הרה שאכלה מזון חשוד ואיננה מפתחת סימנים קליניים כלשהם איננה זקוקה לבדיקות או כמובן טיפול".

 

מתסמיני שפעת ובחילות ועד סכנת ההפלה

ליסטריה (ובשמו המלה "ליסטריה מוננוציטוגנס") הוא חיידק המצוי במזון, באדמה, בעיקר בהפרשות חיות נגועות או מי ביוב. הוא נחשב לחיידק עמיד יחסית, המסוגל להתפתח ולהתרבות גם במקרר ובמזון מלוח או מעושן. מסיבה זו, רוב ההדבקות נעשות דרך מזון נגוע.

 

כשליש מהאוכלוסייה נושאים בגופם את החיידק, שאינו תוקף לרוב אנשים בריאים. אך אנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת, תינוקות ונשים הרות נמצאים בסיכון מוגבר.

 

החיידק גורם לרוב לתסמינים דמויי שפעת (כמו חום, עייפות, בחילה, הקאות ושלשולים). במקרים חמורים חודר החיידק לזרם הדם ומשם פוגע באיברים שונים. כך הוא עלול לגרום לדלקת קרום המוח, לדלקת ריאות, דלקת בקרום הלב או זיהום כללי.

 

אצל נשים הרות החיידק עלול לגרום להפלות או ללידות מוקדמות עם פגיעה קשה בעובר. כאשר מתגלה המחלה בשלביה הראשונים, ניתן לטפל בה באמצעות אנטיביוטיקה.

 

צפו: באילו יצורים מגעילים אפשר להיתקל במזון שאנחנו אוכלים?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מסתבר שהליסטריה תוקף כבר בתחילת ההריון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים