שתף קטע נבחר

גלולות: איך הן עובדות, מה ההבדלים ביניהן ומה הסיכונים

גלולות נחשבות לאמצעי המניעה הפופולרי ביותר כבר כמעט 50 שנה. מה ההבדל בין הגלולות השונות, כיצד בוחרים את הגלולה המתאימה, מה קורה אם מפספסים גלולה ומי אינה יכולה לקבל גלולות? מדריך

המהפכה החלה בשנות השישים: שיווקה של הגלולה הראשונה למניעת הריון החל, כשהיא מכילה מינונים גבוהים פי 10 של הורמונים, מאלה שקיימים היום. הגלולה חוללה מהפיכה אדירה בחירותן של נשים, כשהיא מפחיתה את שיעור ההריונות הבלתי רצויים, את ההפלות הלא חוקיות שסיכנו את חייהן, ואפילו הפחית את תסמיני המחזור החודשי.

 

מקומה של הגלולה נותר מרכזי עד היום, כשהיא נחשבת לאמצעי המניעה היעיל והזול ביותר לרוב הנשים. אבל בשנים האחרונות ממשיך שוק אמצעי המניעה להתפתח, כששיטות חדשות למניעת הריון תופסות מקום של כבוד כקו בחירה ראשון לחלק לא מבוטל מן הנשים.

 

הגלולות מכילות לרוב שני סוגים של הורמוני המין הנשיים – אסטרוגן ופרוגסטרון. מנגנון הפעילות של הגלולה הוא על ידי מניעת ביוץ כלומר באמצעות מניעת שחרור ביצית מן השחלה . בנוסף היא גורמת לרירית הרחם להפוך לצמיגה ועבה יותר כך שהזרע יתקשה לחדור לביצית. ההורמונים שבגלולה גורמים גם לרקמה המצפה את הרחם להפוך לדקה יותר כך שתתקשה לתמוך בביצית המופרית ומכאן שהיא גם מונעת השרשה של ההריון ברחם.

 

קראו עוד:

הכירו: אמצעי המניעה היעיל ביותר שאתם לא מכירים

הפסקה בגלולות תנקה את הגוף? לא ממש

מהו אמצעי המניעה היעיל ביותר למניעת הריון?

 

אבל פרט למניעת הריון, הגלולות עושות הרבה יותר: הן מסדירות את מחזור הווסת החודשי, מטפלות בתסמונת קדם וסתית, מפחיתות את שיעור הציסטות בשחלות ובשד, מפחיתות בחצי את הסיכון לסרטן שחלות וסרטן רירית הרחם, משפרות מצבים של אקנה, ומטפלות גם במצבים רפואיים ספציפיים כמו אנדומטריוזיס.

 

בארץ קיים מגוון רחב ביותר של גלולות משולבות למניעת הריון. הגלולות שונות זו מזו במינון של ההורמונים, באופן הנטילה ומספר הימים שנוטלים אותן, ובסוג ההורמון. השוני בגלולות המשולבות בעיקרו הוא בהרכב ההורמונלי שלהן (אסטרוגן ופרוגסטרון).

 

 

לא רק למניעת הריון. גלולות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא רק למניעת הריון. גלולות(צילום: shutterstock)

 

אסטרוגן: מינון נמוך המפחית את קרישיות היתר

כל הגלולות המצויות כיום מכילות מינונים נמוכים של אסטרוגן. ככל שמינון האסטרוגן נמוך יותר וככל שהנגזרת הכימית שלו המצויה בגלולה קרובה יותר להורמון הטבעי, ישנן פחות תופעות לוואי. עם זאת, בריכוז נמוך יותר של אסטרוגן גובר הסיכון לדימומים בין וסתיים.

 

לרוב סוג האסטרוגן הסינטטי הוא אתניל אסטרדיול, כאשר ישנן גם גלולות בהן המרכיב האסטרוגני הסינטטי שונה וזהה יותר או מתפרק בהמשך להורמון הטבעי המופרש בגוף. (לדוגמא קלייר, זואלי).

 

גלולות במינון אסטרוגן נמוך: מינון של 30 עד 35 מיקרוגרם אתניל אסטרדיול (לדוגמא: 35 מיקרוגרמים - אורטו ציקלין, דיאנה, 30 מיקרוגרמים - מיקרודיול גינרה, מינולט, פלורט, יסמין, בלרה, מיקרוגינון).

 

מינון אולטרה נמוך: 15 עד 20 מיקרוגרם של אתניל אסטרדיול. (לדוגמא: מינס המכיל 15 מיקרוגרם).

 

פרוגסטרון: מדכא את הביוץ

השוני העיקרי בין הגלולות הוא של ההורמון פרוגסטין הניתן בצורה סינטטית, משל בעיית הספיגה של פרוגסטרון טבעי. קיימת חלוקה מקובלת לגלולות לפי דורות: לאורך שנים ניסו לייצר חומר שיהיה יותר דומה לפרוגסטרון הטבעי על מנת למזער תופעות לוואי, וסדר הייצור קבע את הדורות.

 

תפקידו המרכזי של הפרוגסטרון הוא דיכוי ביוץ, אולם הוא גם גורם להפחתה של ריר צוואר הרחם והפיכתו לצמיג יותר וכך פחות חדיר לזרע. בנוסף הוא משבש את מוכנות הרירית לקליטת הביצית.

 

הפרוגסטין הוותיק ביותר בישראל הוא הלוונגרגסטרל מדור שני לדוגמא מיקרוגינון. דור שלישי - נפוצים מאד בישראל וכוללים את הדזוגסטרל שמצוי לדוגמה במרסילון או פמינט ואת הגסטודן שמצוי למשל במליאן או הרמונט. פרוגסטין מהדור הרביעי הוא הדרוספרינון שמצוי למשל ביסמין או יאז.

 

מי אינה יכולה לקבל גלולות?

נשים בעלות היסטוריה משפחתית או אישית של קרישיות יתר, גידולים סרטניים בעיקר אלה המושפעים מאסטרוגן כמו סרטן שד, נשים הסובלות מיתר לחץ דם לא מאוזן או כאבי ראש ניכרים, מעשנות כבדות מעל גיל 35, ואלה הסובלות ממחלות לב ומחלות כבד. במקרים כאלה, מותאם אמצעי מניעה אחר כמו גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד, התקן תוך רחמי או טבעת.

 

מה קורה אם פספסת גלולה או שתיים?

אם מדובר בגלולה אחת, יש ליטול אותה מיד כשנזכרים, ובזמן הקבוע את הנוספת. אין צורך באמצעי מניעה לגיבוי. אם פוספסו שתי גלולות או יותר, יש לפנות לרופא, ובנוסף יש צורך בגיבוי של אמצעי מניעה נוסף כמו קונדום. כמו כן יש לשקול בהתאם למועד השכחה לפי זמן הווסת את הצורך בגלולת היום שאחרי.

 

תופעות לוואי

למרות יעילותן של הגלולות, ככל תרופה - גם להן עלולות להיות תופעות לוואי:

 

כאבי ראש: התופעה לרוב זמנית וחולפת. אם כאבי הראש נמשכים, יש לפנות לגינקולוג להתאמת גלולה אחרת.

בחילות: מדובר לרוב גם כן בתופעה זמנית, אותה ניתן למזער על ידי נטילת הגלולה יחד עם הארוחה או בסמוך לשינה.

שינויי מצב רוח: במקרה כזה מומלץ להיוועץ ברופא הגינקולוג לגבי צורך בהחלפת התרופה.

דימומים קלים בין המחזורים: מדובר בתופעה ידועה שבמרבית המקרים אינה מדאיגה.

רגישות ונפיחות בשדיים: כדי להקל על תופעת לוואי זאת מומלץ להפחית את צריכה המלח שידוע כאוגר נוזלים ולצמצם גם את צריכת הקפאין המצוי בקפה, ושוקו.

  

במידה שתופעות הלוואי הללו אינן חולפות תוך כשלושה חודשים מתחילת השימוש בהן, היוועצו בגינקולוג לשם החלפת סוג הגלולה.

 

תופעת הלוואי המסוכנת כוללת עלייה בסיכון להיווצרות קרישי דם שעלולים להוביל במקרים נדירים גם להתקף לב או לשבץ מוחי. בנוסף השימוש בגלולות מגביר את הסיכון גם לגידולים סרטניים בסרטן השד ובסרטן צוואר הרחם. על סמך הסיפור המשפחתי יידע הגינקולוג להתאים את הגלולה הנכונה שתפחית למינימום את הסיכונים הנדירים הללו.

 
ייעוץ רפואי: ד"ר ערן גולד, מומחה לגינקולוגיה, המרכז הרפואי וולפסון


 

וכך משתנה גופה של אישה במהלך ההריון:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גלולות למניעת הריון. מאז שנות ה-60
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים