שתף קטע נבחר

הפיתוחים שיעזרו לעיוורים וללקויי ראייה להתמצא במרחב

פאזל תלת ממדי, משחק זיכרון ומישוש, ידית אוניברסלית, קמפיין ויזואלי ומישושי ועוד, אלה הם רק חלק מהעבודות של סטודנטים משנקר שעיצבו פתרונות לבעיות של עיוורים ולקויי ראייה

פתרונות עיצוביים לעיוורים וללקויי ראייה. 650 סטודנטים משנה ג' ממחלקות: הנדסה, עיצוב ואמנות בשנקר, השתתפו בסדנאות רב תחומיות במסגרת "שבוע המרקחה". אחת מהן הייתה סדנת "מייקרינג כמנוף חברתי" ובאמצעותה התבקשו הסטודנטים לייצר פתרונות בהתאמה אישית לבעיות מורכבות לאוכלוסיית העיוורים וכבדי ראייה.

 

בסדנה התבקשו הסטודנטים לנסות ולפתח מוצרים שיתרגמו מדמיון למציאות את מה שלקויי הראייה והעיוורים אינם יכולים לחוות, למשש ולחוש: עולם התלת ממד. פורמט הסדנה התבסס על המייקתון MAKEATON, במסגרתו הסטודנטים התחלקו לקבוצות מחקר קטנות, ולכל קבוצה הוצמד נציג מקרב קהילת לקויי הראייה והעיוורים.

 

הקבוצות ישבו יחד במשך שלושה ימים ובמהלכם נחשפו לנציג ולמדו להכיר מקרוב את אורח חייו, סדר יומו, כיצד הוא חווה את המציאות, מה הם הקשיים העיקריים איתם הוא נאלץ להתמודד ואילו פתרונות יכלו לסייע לו בחיי היום יום.

 

פתרונות שמשתמשים בכל החושים

לאחר שלושת הימים התקבלו תוצאות מרתקות. בין התוצרים הבולטים ניתן למצוא:

 

דגם של "ידית אוניברסלית" המתאימה לכל דלת. באזור המישוש של האגודל ישנו מקום פנוי לשימוש בתבליט /טקסטורה/כתב או צורה המאפיינת חלל מסוים.

 

כך לדוגמה: תבליט של דשא עבור גינה או יציאה לחלל חיצוני, תבליט של לגו לחדר ילדים. אופציות נוספות לפיתוח התוצר יכולות להיות לחצן נגיעה המשמיע את שם החלל, או עם מקרא לפי רצונו של העיוור.

 

פאזל תלת ממדי" נגיש לעיוורים, אך מותאם גם לרואים. הפאזל יוצר בחיתוכי שכבות של לייזר ומתבסס על הבלטת חלקיו השונים, כך שגם ללא שימוש בחוש הראייה, יהיה ניתן להרכיבו על ידי שימוש בחושים אחרים כמישוש. 

 

ניתן להרכיב את הפאזל גם ללא חוש הראייה ( ) ( )
ניתן להרכיב את הפאזל גם ללא חוש הראייה

 

משחק זיכרון על חושי. משחק הזיכרון הקלאסי, הפך למשחק זיכרון ומישוש, המשלב בין אלמנטים פיזיים- מישושים ואלמנטים ויזואליים שונים, הן בקלפי המשחק והן בלוח המיוחד אותו ייצרו עבורה.

 

המשחק יוצר בחיתוכי לייזר, תוך שימוש בחומרים שונים, כאשר על גבי הקלפים ישנם הבלטות של אייקונים יחד עם כתמי צבע. לצורך ניווט על גבי הלוח, יצרו הסטודנטים הבלטות טקסטואליות אשר יוצרות אבחנה בין השורות ובין הטורים.

 

לראות באמצעות מישוש. פתרונות נוספים בחרו לתת מענה לחוסר המודעות למצבם של העיוורים ולקויי הראייה. התוצר "קמפיין ויזואלי ומישושי" - יוצר בחיתוכי לייזר ובחיתוכי ווניל והדפסות משי. הקמפיין מורכב מחמש פוסטרים וחולצות אשר עליהם מופיעה דמותה הגרפית של המונה ליזה המפורסמת. הפוסטרים עשויים חומר ספוגי עבה, אשר אותו ניתן לחוש ולמשש.

 

לראות את המונה ליזה באמצעות מישוש ( ) ( )
לראות את המונה ליזה באמצעות מישוש

 

טבעות זיהוי למטבח. פיתוח נוסף הגיע מעולם השפה, חברי הקבוצה בחרו לתת מענה להתמצאות בסביבת המגורים ובמקרה זה המטבח. הם יצרו טבעת זיהוי בהדפסה תלת ממדית הניתנת להתאמה לכל תכולה (צנצנות ,תבלינים וכדומה), על הטבעת יש מקום יש מקום לביטוי ארבע שפות.

 

הטבעת על הקופסה במרקם של התוכן שלה ( ) ( )
הטבעת על הקופסה במרקם של התוכן שלה

 

הטבעת שאותה יצרו הקבוצה יועדה לצנצנת צ'ילי והמרקם העוקצני תורגם לקוצים מסביב לטבעת - התחושה מעניקה לדני הזדמנות לדעת על מיקום התכולה וסוג המזון שמצוי בצנצנת.

 


פורסם לראשונה 10/03/2017 09:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstck
פיתוחים שיעזרו לעיוורים בחיי היום יום
צילום: Shutterstck
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים