שתף קטע נבחר

ה-FDA מזהיר: קשר אפשרי בין הגדלת שדיים לסרטן

בעקבות מותן של 9 נשים ותחלואה של 350 אחרות, מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, מוציא דו"ח מיוחד ומזהיר מפני קשר אפשרי בין הגדלת חזה לתחלואה בסרטן לימפומה

האם הגדלת שדיים גורמת לסרטן? מינהל המזון והתרופות האמריקני מפרסם דו"ח לפיו לפחות תשע נשים מתו מסרטן, ומעל 350 נשים לקו בסרטן דם נדיר הקשור לשתלים להגדלת חזה. הפרסום מגיע שנים לאחר שארגון הבריאות העולמי כבר הזהיר מפני לימפומה בה עלולות ללקות נשים שעברו הגדלת שדיים.

 

ה-FDA הביע לראשונה דאגה מהקשר האפשרי בין סרטן להגדלות שדיים בשנת 2011 אך לא מיהר להזהיר מפני קשר שכזה. כעת מדווח ה-FDA על מקרי הסרטן שנמצאו בארה"ב, כולל שלושה מקרי תמותה נוספים של נשים באוסטרליה שעברו הגדלת חזה.

 

וכך כתב ה-FDA בהודעתו השבוע: "על פי הידוע עד כה, נשים שעברו הגדלת חזה נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח לימפומה מסוג ALCL, בהשוואה לנשים שלא עברו הגדלת חזה. מרבית המקרים טופלו בהסרת השתל והמעטפת המקיפה את השתל. חלק מהנשים עברו טיפולי כימותרפיה והקרנות".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

לעקוב אחר תסמינים מחשידים

במינהל התרופות המליצו לרופאים המטפלים בנשים שעברו הגדלת חזה, לעקוב אחר תסמינים מחשידים. ב-FDA הודיעו עוד כי נשים שאינן סובלות מתסמינים מחשידים לסרטן אינן צריכות לעבור הוצאה של השתל.

 

סרטן מסוג ALCL מתרחש כאשר תאים מסוג לימפוציטים מתרבים במהירות ומצטברים בצוואר, בתי השחי או במפשעה. תאי הסרטן ממשיכים להתרבות ולהתפשט בגוף ואם שכפולם אינו נעצר על ידי כימותרפיה, גורם הסרטן למוות.

 

קראו עוד:

- אזהרה: נמצא קשר ישיר בין שתלי סיליקון ללימפומה

- הסיליקון מסוכן? הכל על ניתוח להגדלת חזה

- איך אפשר לדעת אם שתלי הסיליקון בטוחים?

 

בבלוטות הלימפה זורם נוזל חסר צבע, הוא נוזל הלימפה המכיל תאים מסוג לימפוציטים. מדובר בתאי דם לבנים, המשחקים תפקיד מרכזי בהגנה על הגוף מפני זיהומים ומחלות. תאי הדם הללו מתחלקים לתאים לימפוציטים מסוג B ותאים לימפוציטים מסוג T. כאמור, במקרים מסוימים יוצאת פעילות מערכת הלימפה מבקרה והיא מתחילה לייצר תאים רבים ללא שליטה.

 

"אין סיבה להיכנס לפאניקה", אומר פרופ' דן הרשקו, מנהל מחלקה כירורגית א' ומומחה בניתוחי סרטן שד מבית החולים העמק בעפולה. "כמות הנשים שעוברות הגדלות ושחזורי שד הוא עצום לאורך הרבה מאוד שנים, והמקרים שנמצאו נדירים ביותר. בכל השנים שאני מטפל שמעתי על מקרה בודד שהיה בארץ וגם בו לא היה קשר ברור להגדלת חזה. לכן אין סיבה להילחץ או לבקש החלפה של השתל. במידה שמופיע כאב ממושך בשד, צריך לפנות לרופא המטפל".

 

כבר בעבר: חשש לקשר בין שתלים לסרטן

החשש מפני הקשר בין סיליקון לסרטן עלה כבר בשנת 2011, כאשר מינהל המזון והתרופות האמריקני הודיע כי יבחן את הקשר בין השתלים לסרטן הלימפומה ALCL , זאת בעקבות דיווחים אז על 60 מקרים של סרטן מסוג זה בקרב המושתלות.

 

מדי שנה מאובחנת אחת מכל 500 אלף נשים בארצות הברית כסובלת מהמחלה הנדירה. סרטן ALCL הממוקם ברקמת שד מצוי אצל כשלוש מכל 100 מיליון נשים ברחבי העולם שלא עברו השתלת חזה. על פי ההערכות, 10-5 מיליון נשים ברחבי העולם עברו השתלת חזה.

 

עם ההודעה אז, קרא ה- FDA לרופאים ליידע נשים שעומדות לעבור השתלת חזה מסוג סוג שהוא על הדיווחים, אולם טרם הוטלו מגבלות על השתלות חזה מסוג סיליקון או סלאיין.

 

בשנות התשעים הורה כבר ה- FDA לאסור את השימוש בשתלי סיליקון, מחשש שדליפת הסיליקון מהשתל תגרום לסרטן. ה- FDA קבע אז כי לא הוחלט ששתלי הסיליקון מסוכנים, אלא שאין אפשרו לתת לנשים מספיק אינפורמציה על בטיחות השתלים שיהיו בגופן במשך שנים רבות. החשש הכבד היה כאמור מפני קריעת השתל והשפעת הסיליקון הדולף על הגוף.

 

לפני כ-11 שנים החליט פאנל מיוחד של ה- FDA לאשר מחדש שימוש בשתלי הסיליקון בתנאים מסוימים הכוללים בדיקה שנתית מקיפה, והתרעה בפני הפציינטית על סיכונים אפשרים ובדיקת השתלים. מומחים התנגדו לאישור מחדש של ה- FDA בטענה כי אין מספיק מחקרים שבודקים לטווח הרחוק את רמת הבטיחות בניתוחים להשתלת סיליקון בחזה.

 

צפו: פיצויי עתק לנפגעות שתלי הסיליקון

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נשים שלא סובלות מתסמינים לא צריכות להוציא את השתל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים