שתף קטע נבחר

10 דברים שחייבים לבדוק לפני שבוחרים גן

לבחור גן עבור הילד זו משימה קשה, ודווקא הדברים שלא נאמרים בקול רם הם החשובים יותר. בעלת משפחתון לשעבר מסבירה על אילו דברים צריך לשים דגש במיוחד ולמה לא צריך להתרשם ממשחקים יפים וילדים רגועים

 

 

כבר לא מעט זמן אני מסתובבת עם בטן מלאה על מצב הגנים הפרטיים. בשנים האחרונות אני מנצלת את הניסיון שלי ומסתובבת עם הורים שמחפשים גנים לילדים שלהם. יש גנים מקסימים ואיכותיים עם צוות נהדר, שברגע שאתה נכנס לגן אתה מרגיש שהגעת הביתה. מנגד, יש גנים שנראים מטופחים עם הרבה משחקים, אך ילדים משוטטים בגן בלי שום תעסוקה, יש מוצצים ובקבוק בלי שמות, ילדים שמסתובבים עם נזלת יבשה, צוות ששותה שתייה חמה כשמסביב יש ילדים שמתרוצצים ומשחקים ועוד.

 

יש שאלות די קבועות שההורים שואלים, כמו: מה שעות הפעילות בגן, מתי יש חופשות במהלך השנה, כמה ילדים בגן, כמה אנשי צוות יש, מה התפריט של הגן ועוד. כל השאלות טובות ונכונות, אך יש דברים נוספים שצריך לבדוק לפני שבוחרים גן.

 

1. כמה זמן הצוות עובד בגן?

תחלופה גבוהה של צוות מעידה על התנהלות לא נכונה של הגן ושל בעלת הגן. מטפלת שעובדת בגן מחפשת קביעות, שכר ותנאים כמו כל עובד אחר. כאשר המטפלות לא מקבלות את התנאים האלו או לא מקבלות יחס הולם מההנהלה כלפיהן או כלפי הילדים זה עלול להתבטא באיכות העבודה שלהן ובעזיבת הגן תוך זמן קצר.

 

2. שימו לב לצעקות, צורת הדיבור ולקשר העין עם הילדים

אל תתביישו לעמוד מחוץ לחצר או אם אפשרי מחוץ לדלת של הגן. זו זכותכם, אתם לא צריכים להרגיש לא נעים. אם הצוות או מנהלת הגן כועסים, זה הזמן לחפש גן אחר. כאשר אנחנו מגיעים לרשום את הילדים לגן, צוות הגן יתנהל בצורה מרשימה, כדי להרשים את ההורים. לכן, לפני שאתם רושמים את ילדכם לגן, תבדקו איך הצוות מתנהל כאשר הילדים יוצאים לחצר. אם יש אפשרות, תגיעו לגנים ותנסו להקשיב למה שקורה בתוך הגן, גם אם יש צורך לעמוד ליד הדלת.

 

קראו עוד:

- מחסן תחפושות לזכרה של אמא

- מחקר: זה מה שיגרום לילד שלכם לזכור יותר

- מה הורים היו עושים אם הייתה להם שעה פנויה

 

3. רצוי להגיע מספר פעמים לגן, בשעות שונות ביום

כחלק מההתרשמות שלכם מהגן, כדאי להגיע מספר פעמים לגן, אך הקפידו על ביקורים בשעות שונות. בכל ביקור תגלו דברים חדשים שלא ראיתם בביקורים קודמים שלכם. בבקרים הילדים יותר נינוחים, חייכנים, אך סביב שעה 11:00-11:30 תגלו שיש אי שקט עקב עייפות הילדים. זה זמן טוב לבחון איך הצוות מגיב במצבים יותר רגישים של היום.

 

4. כדאי להגיע לגן בלי לקבוע מראש

לצערי הרב, רוב מנהלי גני הילדים היום דורשים התראה מראש כדי לא לפגוע בהתנהלות היום. יש בזה מן ההגיון, מפני שכאשר הורים מגיעים לגן, חלק מהילדים יהיו מהופנטים ופחות ישתפו פעולה עם הצוות. החלק השני עלול לבכות ולבקש את הוריהם. אך למרות שיש הגיון בקביעת פגישה מראש, השתדלו לא להגיע בדיוק בשעה שקבעתם. הקדימו או תאחרו מעט ונסו לא שלא לתת שעה מדויקת של הגעה אלא בטווח של כשעה.

 

בנוסף לנאמר, אני ממליצה להגיע לגנים מבלי לתאם. יהיו מצבים שמנהלת הגן לא תהיה ותוכלו לראות איך הגן מתנהל כשמנהלת הגן איננה. יש גנים שיכניסו אתכם בשמחה ואחרים שיטרקו בפניכם את הדלת.

 

5. בררו לגבי נוכחות מנהלת הגן

מומלץ לברר מהן השעות בהן מנהלת הגן נמצאת. אל תחששו לשאול אותה איך היא מפקחת על הצוות במהלך היום, כשהיא אינה שם. מה קורה במקרה חירום כמו חנק, נפילה ועוד.

 

6. האם הגן נקי מדי?

גן שנראה בכל הזמן מסודר ומצוחצח, מעיד על כך שלרוב, שהילדים מבלים את רוב זמנם בחצר. בנוסף, המשחקים המעשירים את רוב רובם של הגנים כנראה לא יוצא מהמגירות ומהקופסאות. תבקשו לצאת לחצר, לבדוק אם יש ארגז חול, האם הוא מכוסה ונקי, האם יש מספיק משחקים בחצר, האם יש ליקויים, הצללה, כמה נשות צוות נמצאות עם הילדים בחצר ומה הן עושות בזמן שהן בחוץ איתם.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

7. מה מצב הרוח של הילדים בגן?

האם הם מקבלים את פניכם בחיוך, האם יש בכי מסביב, האם בגן יש שקט מופתי? בכי בגנים הוא דבר שכיח ונורמלי, לכן אל תפסלו את הגן רק כי שמעתם ילד בוכה, אלא בדקו למה הוא בוכה ואיך הצוות מתנהל מול אותו ילד. אם תיכנסו אל הגן ותמצאו את הילדים בשקט מוגזם, זה הזמן לברוח.

 

באחד הביקורים שלי עם משפחה בגן שנחשב לגן מעולה, נכנסנו לגן וכל הילדים עמדו בשקט בלי שום הבעה על פניהם. הילדים פשוט עמדו ולא דיברו, לא חייכו ולא הניפו יד לשלום. הדבר הראשון שרציתי היה לברוח משם, אך ההורים ביקשו להיכנס אל תוך הגן. כשנכנסו המקום היה נקי מאוד. מנהלת הגן הסבירה לנו שהם עובדים לפי סדר יום מאוד מוקפד, אין דבר כזה שהילדים יאכלו קודם או יישנו לפני הזמן. כמובן שמספר דקות לאחר מכן יצאנו ולא חזרנו לגן הזה יותר.

 

סדר יום הוא דבר חשוב לילדים וחובה שכל גן יתנהל עם סדר יום מובנה, אך בנוסף לחשיבות סדר היום, חשוב שתהיה גמישות בהתאם לצרכי ילדי הגן. לדוגמה, אם ביום מסוים רוב הילדים עייפים מוקדם יותר ניתן להקדים במעט את שעת ארוחת הצהריים, כך שהילדים לא יירדמו תוך כדי אכילה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

8. שימו לב למבטים ולהתנהגות הצוות

תוך כדי שאתם מתרשמים ממרחב הגן ומהצוות, שימו לב לדקויות. האם מנהלת הגן והמטפלות מחליפות מבטים מהירים, האם הן לחוצות, האם נראה שהן משחקות משחק בלהרשים את ההורים? ייתכן ותראו ילד שיש לו נזלת והמטפלת תקנח לו את האף, אך האם הנזלת כבר יבשה?

 

9. מה קורה אם מטפלת חולה?

לאחר שביררתם את כמות הילדים בכיתה מול צוות העובדים, תשאלו מה קורה אם מטפלת חולה. האם יש צוות שנמצא בכוננות? האם יש מטפלת שעוברת מכיתה לכיתה בשעות היותר קשות ביום? האם מבשלת הגן היא רק מבשלת או שגם מחליפה את אחת מהמטפלות לפעמים?

 

10. המלצות הורים

המלצות ההורים הן דבר נהדר, אבל אל תשכחו שגם ההורים עצמם לא תמיד יודעים מה באמת קורה בגן. כדאי לברר עם ההורים מה הם לא אוהבים בגן. לכל משפחה יש את הגבול האדום שלה ולכן חשוב לשמוע מה הם היו משנים בגן. ייתכן וההורים יגידו לכם דברים שמבחינתכם הם לא משמעותיים וזה בסדר גמור.

 

ולסיכום, באמת שיש גנים מעולים עם צוות ומנהלת מדהימות, רק צריך לדעת לפקוח עיניים ולהיות קשובים לילדים ולאינטואיציות שלכם. בנוסף, לא קל ולא תמיד מתגמל לעבוד בגני ילדים. השכר הוא לרוב שכר מינימום, עבודה עם המון סיפוק, חום ואהבה, אבל זו עבודה לא פשוטה. אל תשכחו לתת מילה טובה מדי פעם לצוות שעושה את עבודתו על הצד הטוב ביותר.


הכותבת ניהלה משפחתון במשך שש שנים וכיום יועצת שינה, מטפלת הוליסטית ובהכשרתה מורה לגיל הרך

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה קורה אם מטפלת חולה?
צילום: shutterstock
מומלצים