שתף קטע נבחר

נתניהו הציג לשרים את ההבנות עם טראמפ: ההגבלות על בנייה בהתנחלויות

אחרי ההודעה אמש על בניית ההתנחלות החדשה למפוני עמונה, נמסר כי ראש הממשלה הציג בקבינט את ההבנות עם הממשל האמריקני שבמסגרתן תבנה ישראל ככל שניתן עד קו הבנייה הקיים. הבית הלבן: "פעילות בלתי מרוסנת לא מסייעת לקידום השלום. נפעל ליצור אקלים לשלום"

 

נשיא ארה"ב וראש הממשלה בפגישתם בבית הלבן. ארכיון  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב וראש הממשלה בפגישתם בבית הלבן. ארכיון (צילום: רויטרס)

 

לאחר ההחלטה אמש (יום ה') על הקמת יישוב חדש למפוני עמונה ועל שיווק אלפי יחידות דיור חדשות, נמסר הבוקר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו הציג בקבינט את ההבנות עם הממשל האמריקני לריסון הבנייה בהתנחלויות. 

 

"מתוך התחשבות בעמדותיו של הנשיא דונלד טראמפ, תנקוט ישראל בצעדים משמעותיים לצמצם את ההרחבה של השטח הבנוי מעבר לקו הבנייה (footprint) ביישובים הקיימיים ביו"ש ולנקוט ריסון משמעותי, כדי לאפשר התקדמות בתהליך השלום. ישראל תבנה בתוך השטח הבנוי הקיים, ככל שהדבר ניתן", נאמר בהודעה. "במקום שהדבר אינו מתאפשר, ישראל תבנה בצמידות לקו הבנייה הקיים. במקום ששני הקריטריונים הללו אינם מתאפשרים, בגלל אילוצים משפטיים, ביטחוניים וטופוגרפיים וכו', ישראל תאפשר בנייה בשטח הקרוב ככל האפשר לקו הבנייה הקיים".

 

 

 

כמו כן נמסר כי ישראל לא תאפשר הקמה של מאחזים לא מוסדרים חדשים. ראש הממשלה עדכן את הקבינט המדיני-ביטחוני במדיניות החדשה, שלוקחת בחשבון את עמדותיו של הנשיא.

 

ישראל הודיעה לממשל האמריקני שאין עוד הגבלות בנייה בשכונות בירושלים שבהן הייתה הקפאה בפועל. בנוגע לבנייה בהתנחלויות, הוסכם שייעשה מאמץ לבנות בחללים הפנויים בשטח הבנוי. אם זה לא אפשרי, תשתדל ישראל לבנות כמה שניתן בצמוד לגדר. במילים אחרות, יהיה ריסון בבנייה אבל מבחינת שרי הימין יש הבנה שמדובר בסיום ההקפאה.

 

בישראל מבינים כי האמריקנים יגנו בנייה בהתנחלויות, אבל הגינויים יהיו מתונים בהרבה מבימי ממשל אובמה. שרי הימין קיבלו "סוכרייה" בדמות בנייה ביישובים ובצמוד אליהם. מנגד, ישראל הסכימה לרסן את עצמה. 

 

הבית הלבן: פעילות בלתי מרוסנת לא מסייעת לשלום

מהבית הלבן נמסר הלילה כי "הנשיא טראמפ הביע הן באופן פומבי והן באופן פרטי את דאגותיו בנוגע להתנחלויות. כפי שהממשל כבר הבהיר: בעוד קיומן של התנחלויות אינו מכשול לשלום, המשך פעילות בלתי מרוסנת לא מסייע לקידום השלום. הממשל הישראלי הבהיר שבכוונתו לאמץ מדיניות בהתנחלויות שלוקחת בחשבון את עמדתו של הנשיא".

 

עוד נמסר כי "במהלך החודשים האחרונים קיימו גורמים בכירים בארצות הברית ובישראל שיחות על מגוון נושאים בנוגע לאופן שבו ניתן לשפר את האווירה הכללית כדי לקדם שלום אמיתי וארוך-טווח בין ישראל לפלסטינים. כחלק מאותם דיונים, כמובן שוחחנו גם על ההתנחלויות".

 

בנוגע ל-2,000 מכרזי הבנייה בהתנחלויות ציינו בבית הלבן, כי "המכרזים הללו פורסמו לפני שלנשיא טראמפ הייתה הזדמנות להציג את ציפיותיו. בנוגע להתנחלות החדשה לאנשי עמונה נציין כי ראש הממשלה הישראלי הבטיח את ההבטחה הזו למתנחלים לפני שהנשיא טראמפ שטח את עמדתו וציין בעקביות כי בכוונתו לקדם את התוכנית. נמשיך לעבוד עם הישראלים והפלסטינים ושחקנים אחרים באזור כדי ליצור אקלים לשלום. אנחנו מקווים שהצדדים ינקטו צעדים סבירים בהמשך".

 

ואילו בצד הפלסטיני הגיבה חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי: "אירוני שביום שבו מצוין יום האדמה, שבו נהרגו שישה פלסטינים - ישראל מכריזה על הקמת התנחלות חדשה. ההכרזה על כך מוכיחה שוב שישראל מחוייבת יותר לפייס את ציבור המתנחלים מאשר להתמיד בצורך ביציבות ובשלום צודק. אנחנו קוראים למזכ"ל האו"ם להבטיח שישראל תכבד את החלטות מועצת הביטחון כולל החלטה 2334".

 

יישוב חדש למפונים, כנראה בסמוך ליישוב קיים

הקבינט לא הצביע על הגבלות הבנייה אבל השרים אישרו את הקמת היישוב עמונה. ייעשה מאמץ לבנות אותו בסמיכות ליישוב קיים. היישוב החדש שעליו הוסכם במשאל טלפוני בין השרים יוקם על אדמות מדינה. התושבים בחרו את הקרקע להקמתו כשבוע לאחר פינוי עמונה. לאחר כמה סיורים באזור בנימין נבחרה קרקע בעמק שילה, היכן שממוקם המאחז גאולת ציון. לתושבים חשוב להבהיר כי מדובר ביישוב חדש ובסמל יישוב חדש, כך על פי ההסכם שנחתם עמם עוד לפני פינוי עמונה.

 

בנוסף, ראש הממשלה עדכן את הקבינט בנוסף כי אושרו לשיווק 2,000 יחידות דיור מתוך כ-5,700 יחידות דיור עליהן הודיעה ישראל כבר לפני חודשיים. 612 יחידות דיור בביתר עילית, 698 באלפי מנשה, 630 בבית אריה ו-52 בקרני שומרון. עד כה יחידות אלה לא אושרו לשיווק בשל בעיות טכניות. כמו כן, המדינה הכריזה על כ-900 דונם כאדמות מדינה באזור עדי עד, גבעת הראה ועלי, זאת בהתאם לצרכים שעלו כתוצאה מסוגיות משפטיות.

 

במטה עמונה בירכו על החלטת הקבינט: "זכרו של היישוב עמונה ישאר לעד בליבנו. אנו אוהבים אותך מולדת, לכן אנו נשבעים היום הזה לשוב לאדמת עמונה, אנו ואם לא אנו, בננו שיקומו אחרינו - מולדת לא עוזבים לעולם. יחד עם זה, משעה שחרבה עמונה ביקשנו רק דבר אחד - משימה חלוצית-ציונית של הקמת ישוב חדש בארץ ישראל, עבורנו ועבור עם ישראל כולו. רק יצירת חיים עשירים של פריחה ועשייה, יהוו מזור לכאבנו ולכאבו של הציבור, על חיים שניטלו.

 

"תחת הפרח שנרמס נשתול מאה פרחים. תחת העץ שנגדע נשתול מאה עצים. תחת הבית שנהרס נבנה מאה בתים. תחת החיים שניטלו ניצור חיים חדשים. חיים של צחוק ילדים ושיחת זקנים. חיים של תורה ותרבות, מסיבת מרעים ומעשים טובים. חיים של נתינה ושגשוג ופריחה. חיים ישראלים מלאים של עם הבונה את ארצו ושל שכינה השבה למקומה".

 

אליאור לוי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים