שתף קטע נבחר

מכה לא כתובה של החג: כך תטפלו בעצירויות של פסח

סובלים מעצירות גם אחרי חג הפסח, זמן הבילוי בשירותים התארך? כנראה שהמצות אינן הסיבה היחידה לכך ואתם עלולים לסבול מעצירות כרונית. איך לאבחן ומה הטיפול שיעזור?

לא רק בפסח: אם הייתם פחות משלוש פעמים בשבוע בשירותים ויש לכם קושי ביציאות כנראה אתם סובלים מעצירות כרונית.

 

מהי עצירות כרונית?

כדי להבין מה גורם לעצירות עלינו להכיר את מערכת העיכול בכלל, ואת המעי הגס בפרט. התפקידים העיקריים של המעי הגס הם ספיגת המים ותזוזת תכולת המעי. על מנת שהיציאות יהיו סדירות ותקינות נדרשים גם תפקוד תקין של מעי גס וגם של שרירי רצפת האגן.

 

עצירות כרונית משמע עצירות שדורשת פתרון. ההגדרות הרפואיות לעצירות כרוניות הן כאשר ישנן פחות משלוש יציאות לשבוע. אולם, גם מרקם קשה של הצואה, מאמץ ביציאה, כאב בעת היציאה, תחושת נפיחות ואי נוחות בטנית וחוסר בתחושת התרוקנות לאחר היציאה נחשבים לתסמינים של עצירות.

 

כאשר מופיעה העצירות לראשונה, חשוב לשאול למה זה קורה ולפנות לבירור רפואי. במקרים מסוימים רופא ימליץ על ביצוע בדיקות שונות וקולונוסקופיה. לעומת זאת, אדם שמכיר את עצמו ויודע ששנים הוא או היא סובלים מעצירות יתכן ולא יצטרכו בירור נרחב, אלא עזרה במציאת פתרון יעיל.

  

עצירות כרונית. פחות משלוש יציאות בשבוע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עצירות כרונית. פחות משלוש יציאות בשבוע(צילום: shutterstock)

 

קראו עוד:

מסייעת להרזיה וטובה לעצירות - למה כדאי לאכול דלעת

עצירות אצל ילדים: כך תקלו עליהם

לעיכול מהיר: 5 מזונות למניעה וטיפול בעצירות

 

כיצד מטפלים?

כדי שנוכל ליהנות מיציאות סדירות עלינו להתמיד בהרגלי תזונה נכונים הכוללים סיבים תזונתיים ומים וכן, פעילות גופנית. לכן, כאשר מגיע אלינו אדם עם תלונה של עצירות כרונית, אנו ראשית בודקים את כלכלת המזון שלו והאם הוא עושה פעילות גופנית.

 

אם לא, נמליץ על שינוי באורחות החיים. במידה שהשינוי בהרגלים עוזר, אין צורך בטיפול תרופתי. אולם, במידה וזה לא עוזר מספיק, מומלץ לעבור לשלב הטיפולים התרופתיים. הקו הראשון של הטיפולים כולל טיפול במשלשלים אוסמוטיים (סופחים מים לתוך המעי הגס), כגון תרכובות מבוססות פוליאתילן גליקול ללא מלחים או לקטולוז (סוכר מורכב שלא נספג במערכת העיכול).

 

אלו תרופות זמינות ללא מרשם בבתי המרקחת ואינם גורמים להתמכרות. במידה שאין שיפור לאחר הטיפול התרופתי הראשון מומלץ להמשיך בטיפול בלקסטיבים ממריצים. תרופות אלו דורשות מרשם רופא מכיוון שהן מאבדות את היעילות לאחר זמן ולפעמים גורמות לתלות.

 

כאשר שני טיפולים אלה לא עובדים או לחילופין תופעות הלוואי גורמות להפסקת הטיפול, ניתן לעבור לתרופות החדשות אשר עובדות במנגנון שונה מהתרופות המסורתיות.

 

הטיפול הראשון הרשום לנשים בלבד מגדיל את תנועתיות של מערכת העיכול, ואילו השני אשר נמצא בשימוש מזה כעשור בארצות הברית ונרשם לאחרונה בישראל בעל מנגנון ייחודי אשר מגביר הפרשות המעי ומזרז את מעבר הצואה. התרופות הן במרשם ונדרש ייעוץ רפואי כדי ליטול אותן. 

 

מדוע אסור להתעלם מהעצירות וחייבים לטפל בה?

לרוב, עצירות לא יוצרת סיבוכים אך היא בהחלט פוגעת באיכות החיים, במצב הרוח, בביצועים בעבודה ועוד. סדר היום של הסובל מעצירות כרונית לא מטופלת סובב סביב השירותים. הפגיעה באיכות החיים מביאה את האנשים לחפש את המענה לבעיה, ולמרות זאת לא כולם מודעים לטיפולים התרופתיים המתקדמים.

 

כמו כן, בקרב 25% מהסובלים מהעצירות הבעיה טמונה בתפקוד לקוי של רצפת האגן. אבחון מדויק חשוב במקרים אלה, מכיוון שטיפול תרופתי בלבד פחות יעיל בעצירות הנגרמת מבעיה זו ויש צורך בטיפולי פיזיותרפיה שתפקידם לחזק את השרירים, ובכך להביא לשיפור במנגנון היציאות.

 

גם את התוספים הטבעיים (סיבים תזונתיים, זרעי פשתן ועוד) והתרופות ללא מרשם אשר מקלים על העצירות רצוי ליטול בהשגחת רופא או תזונאית. תפקידם לדאוג שאת התוספים, ואת שלל הטיפולים תיקחו לפי ההוראות ובמידה הנכונה.

 

שימוש לא נכון בהם עלול להוביל לנזקים נוספים בטווח הקצר ולחוסר יעילות בטווח הארוך. חשוב לציין, שהעצירות אינה חולפת מיד עם הגלולה הראשונה, בשל כך נטילה סדירה של כל הטיפול התרופתי צריך להיות מלווה בכלכלה נכונה ובאימוץ אורח חיים בריא.

 

הכותבת היא רופאה בכירה במכון הגסטרואנטרולוגי בקריה הרפואית רמב''ם 

 


פורסם לראשונה 10/04/2017 08:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה זמן אתם מבלים בשירותים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים