שתף קטע נבחר

תיעוד נדיר: בית הכנסת מעץ שנשרף כליל בפולין

תמונות נדירות מבית הכנסת שניאדובו שבפולין שנבנה כולו מעץ במאה ה-18, נחשפות על ידי הספרייה הלאומית. התמונות צולמו בערב ראש השנה של שנת 1913, במסגרת תיעוד של מבנים נדירים - והוחרב כליל כמה חודשים לאחר מכן. בחלוף כמה שנים החריבו הגרמנים גם את הקהילה

 (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית) (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)
(צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)

 

לראשונה נחשפות תמונות נדירות מבית הכנסת שניאדובו שבצפון פולין, שעלה באש במהלך מלחמת העולם הראשונה. בית הכנסת העשוי עץ נבנה בשנת 1768 - ונחשב למבנה ייחודי במינו, אלא שהשריפה שכילתה אותו לא הותירה ממנו זכר.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

כעת מפרסמת הספרייה הלאומית סדרת תמונות נדירות של האדריכל וההיסטוריון הפולני קונארד קלוש, לאחר שהתגלה כי תיעד את המבנה המפואר בטרם עלה בלהבות.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

  • גבולות הקדושה: בחורות בביקיני ליד ספר תורה

    ישראלים, תחזירו לי את המימונה

     

    תצלומי בית הכנסת שנשרף התגלו בעזבונו של הרב והחוקר שמואל פוזננסקי, והם נחשפים כאן לציבור הרחב על ידי הספרייה הלאומית. סדרת הצילומים מכילה תיעוד מדוקדק וייחודי במינו של פנים בית הכנסת העשוי כולו מעץ, על כיפת בימת ארון הקודש המרהיבה שלו, וגלריית עזרת הנשים. כן מתועדים הפיתוחים והמבנה הייחודי של גג בית הכנסת.

     

    תקרת העץ המיוחדת (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית) (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)
    תקרת העץ המיוחדת(צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)

     

    התיעוד היחידי

    הצילומים עצמם נערכו, כך מתברר, במסגרת פרויקט הנצחה אדריכלי של קונארד קלוש ושותפו למיזם, האדריכל אוסקר סוסנובסקי. שבמסגרתו תיעד הצמד מבנים שונים בעלי חשיבות אדריכלית בפולין. הבנאים והאדריכלים של המבנה נותרו עד היום באלמוניותם.

     

    צילום מקרוב על הגג "השבור", המפלסי, ומרפסת עזרת הנשים (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית) (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)
    צילום מקרוב על הגג "השבור", המפלסי, ומרפסת עזרת הנשים(צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)

     

    בערב ראש השנה של שנת 1913, הגיעו קלוש וסוסנובסקי להנציח את בית הכנסת בעדשת מצלמתם - ולא ידעו כי יהיה זה התיעוד היחידי. הצילומים עצמם הנציחו לא רק את המבנה האדריכלי היפיפה של בית הכנסת העתיק, אלא גם את מתפלליו (גברים ונשים) שנלכדו בעדשת מצלמתו של קלוש.

     

    בית הכנסת עצמו נבנה בצפון פולין כמבנה שנודע באותה העת כמופת של אדריכלות יהודית. באזור זה התאפיינו מבני בתי הכנסת באדריכלות ייחודית ששאבה השראה ממקורות שונים ומגוונים, וכן בקירות פנימיים שעוטרו באופן אמנותי. העיטורים הפנימיים היו אלמנט ייחודי, מאחר ובמקומות שונים באירופה נאסר לעטר את בתי הכנסת בציורים, כדי שלא להסיח את דעתם של המתפללים מהתפילה – ואף בשל האיסור הדתי על עשיית תמונות ופסלים.

     

    צדו האחורי של המבנה (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית) (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)
    צדו האחורי של המבנה(צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)

     

    הרוסים שרפו, הנאצים השמידו

    בית הכנסת בשניאדובו החל אמנם כמבנה ריבועי, אך עם השנים נוספו לו אגפים וגלריות שונות - וכן עיטורים ומוטיבים אמנותיים ואדריכליים כגון הגג "השבור" שנראה כעשוי במפלסים שונים. אבל גולת הכותרת של המבנה המרהיב הייתה ללא ספק בימת בית הכנסת שניצבה במרכזו, כמקובל. מעל בימה זו נצבה כיפה מפוארת שהפכה (ובצדק) למוקד צילומיו של קלוש.

     

     (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית) (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)
    (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)

     

    על פי התיעוד ההיסטורי, בשניאדובו חייתה קהילה יהודית שמנתה בסוף המאה ה-19 כ-1,300 יהודים. במהלך מלחמת העולם הראשונה ציווה המפקד הרוסי שהגיע לעיירה לשרוף את בית הכנסת, ולגרש את יהודיה שרובם גלו לארצות אחרות.

     

    מרפסת עזרת הנשים (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית) (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)
    מרפסת עזרת הנשים(צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)

     

    עד לכיבוש הגרמני הצליחה הקהילה היהודית להתאושש ולמנות כ-869 יהודים, שעסקו בחלקם במקצועות טיפוסיים של בעלי מלאכה וסוחרים זעירים. ביניהם היה אפילו קולנוען. תושבי העיירה היהודים המשיכו לסבול מהצקות והתפרעויות של בריונים מקומיים עד לכיבוש הנאצי בשנת 1941, כך על פי "מרכז מורשת יהדות פולין".

     

    מקצת תושביה היהודים של שניאדובו נרצחו על ידי הנאצים בעיירה עצמה, ורובם נשלחו לגטו לומז'ה הקרוב - ולבסוף למחנה ההשמדה אושוויץ, בשנת 1943. תמונות אלו מהוות, נכון להיום, את התיעוד המצולם היחידי של בית הכנסת המרהיב, והמזכרת היחידה לחיים היהודיים התוססים שהיו בו, בתקופה של טרום שתי מלחמות העולם.

     

    הבימה המפוארת (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית) (צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)
    הבימה המפוארת(צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית)


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית
    ערב ראש השנה, 1913
    צילום: ארכיון שמואל אברהם פוזננסקי, הספרייה הלאומית
    מומלצים