שתף קטע נבחר

דו"ח: זה החיידק שהכי מזהם את האוכל שלכם

המרכז האמריקני לבקרת מחלות בדק אלפי חולים שנדבקו בזיהום ממזון, ומצא שהסלמונלה, שהיה החיידק השכיח ביותר, מפנה את מקומו לחיידק קמפילובקטר, שהפך לגורם מספר 1 בזיהום ממזון. מהן התופעות שלו ואיך אפשר להימנע מהדבקה?

אם בשנים האחרונות התרגלתם לחיידק סלמונלה כמחולל זיהומי מזון, הוא מפנה את מקומו לחיידק אחר שתופס את ראש רשימת הזיהומים, כך מגלה דו"ח חדש של המרכז האמריקני לבקרת מחלות.

 

הדו"ח החדש סקר את הזיהומים בהם לקו 24 אלף איש מעשר מדינות בארה"ב, 98 מתוכם הסתיימו במותם של החולים שנדבקו בהם. המרכז לבקרת מחלות מעריך שמדי שנה, אחד מכל שישה אמריקנים נדבק מזיהום במזון.

 

מהממצאים עולה שהחיידק השכיח ביותר במזון מזוהם הוא החיידק קמפילובקטר, חיידק מעיים שעלול לגרום לתופעות שונות במערכת העיכול. הסלמונלה עבר מהמקום הראשון בעשרים השנים האחרונות, למקום השני ברשימת החיידקים המזהמים. אחריהם נמצאו החיידקים ליסטריה, שיגלה ואי קולי.

 

 

החיידק עלול לגרום לתופעות שונות במערכת העיכול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החיידק עלול לגרום לתופעות שונות במערכת העיכול(צילום: shutterstock)

 

איך נוצר הזיהום?

מספיק עיטוש, שיעול או מגע ידיים של עובד כדי להדביק פס ייצור שלם של מפעל בחיידקים. החיידקים שבמזון המזוהם נבלעים, חלקם ייהרסו על ידי הרוק או מיצי הקיבה ואלה ששרדו יגיעו למעיים, שם יתרבו, יגרמו לתהליכים דלקתיים ולהרס של רירית המעי. התוצאה היא כאבי בטן, חום גבוה, ושלשול, לעתים גם דמי או רירי.

 

במקרים קשים, במיוחד אצל תינוקות, קשישים, או אנשים בעלי מערכת חיסון פגועה, עלול החיידק לחדור לזרם הדם ולגרום לזיהום כללי ("ספסיס") המהווה סכנת חיים. החיידקים זקוקים ללחות וחום כדי לגדול, ובתנאים נוחים אלה חיידק אחד יתרבה במהירות עצומה. חיידק אחד עשוי להשתכפל לכדי מיליוני חיידקים בתוך שמונה שעות, ולמאות מיליארדים בתוך 12 שעות.

 

קראו עוד:

צפו: כך חיידק הסלמונלה פולש לגוף - שלב אחר שלב

לא רק סלמונלה: 9 החיידקים המסוכנים שנכנסים לכם לאוכל

7 טעויות בהכנת מזון במטבח - שמסוכנות לבריאות

 

וזה מה שמעוללים החיידקים השכיחים שברשימה:

 

קמפילובקטר

כיצד נדבקים? לרוב דרך בשר או עופות שלא בושלו היטב.

 

תוך כמה זמן מופיעים התסמינים? בין יום אחד ל-11 ימים מרגע צריכת המזון המזוהם.

 

מהם התסמינים? כאבי בטן עזים שנמשכים בין יום לשבוע ימים מתחילת המחלה, שלשולים שנמשכים במשך יום עד שלושה ימים ולעתים גם צואה דמית.

 

כיצד להימנע מהדבקה? בישול בטמפרטורה של מעל 48 מעלות צלזיוס, הקפדה על היגיינה, הימנעות מרכישת מזון ממקומות לא מורשים.

 

סלמונלה

כיצד נדבקים? כמעט כל מזון מזוהם עלול להדביק, אך במיוחד חלב ומוצריו, ביצים ובשר.

 

תוך כמה זמן מופיעים התסמינים? תוך 72-6 שעות מרגע החשיפה לחיידק.

 

מהם התסמינים? כאבי בטן, בחילות, הקאות, חום, שלשול מימי, דמי או רירי, חולשה. במקרים נדירים החיידק עלול לחדור לזרם הדם ולגרום לזיהום היכול להסתיים במוות, במיוחד אצל תינוקות וקשישים.

 

כיצד להימנע מהדבקה? לעקוב אחר הודעות משרד הבריאות בנוגע למוצרים מזוהמים. שמירת מזון בטמפרטורה נמוכה מ-5 מעלות צלזיוס, הימנעות משטיפת ביצים הגורמת לחדירת החיידק לביצה, בישול טוב של בשר.

 

צפו: כך פולש הסלמונלה לגופכם

 

 

ליסטריה מונוציטוגנס

כיצד נדבקים? החיידק הוא חיידק סביבתי המצוי באדמה (בעיקר בהפרשות של חיות נגועות או השקיה במי ביוב) ובמזונות שונים. לחיידק תכונות ייחודיות המאפשרות לו להתפתח ולהתרבות בתנאי קירור - מקרר בקור של ארבע מעלות צלסיוס. כמו כן, במזון המכיל ריכוזי מלח גבוהים כגון דג מלוח או מעושן. זאת בניגוד לרוב החיידקים הפתוגנים שאינם יכולים להתפתח בתנאים אלו.

 

סוגי המזון שנמצאו מזוהמים בחיידק הם: מוצרי דגים ובשר בעישון קר או מוצרי בשר ודגים שעברו טיפול בחום לא מספק, מוצרי חלב שלא עברו פסטור או שעברו טיפול חום לא מספק, ירקות שלא נוקו כראוי, חומוס ומיני מזונות אחרים שזוהמו בחיידק לאחר שעברו טיפול בחום. למשל מזון שבושל כראוי וטופל על קרש חיתוך שלא נוקה היטב לאחר שבא במגע עם מזון גולמי מזהם כמו ירקות או בשר לפני בישול.

 

תוך כמה זמן מופיעים התסמינים? שלושה ימים עד חודשיים מרגע צריכת המזון המזוהם.

 

מהם התסמינים? סימפטומים דמויי שפעת (חום, עייפות, בחילה, הקאות ושלשולים). במקרים קשים החיידק חודר לזרם הדם, גורם לזיהום דם (ספסיס), דלקת קרום המוח (בעיקר אצל ילדים ותינוקות), הפלות בנשים הרות, לידה מוקדמת, פגיעה קשה בעובר, דלקת ריאות, דלקת קרום הלב.

 

האם בישלתם את הבשר בטמפרטורה מתאימה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האם בישלתם את הבשר בטמפרטורה מתאימה?(צילום: shutterstock)

 

כיצד להימנע מהדבקה? יש לבשל מוצרים מהחי כמו בשר עוף ודגים ב-72 מעלות צלזיוס לפחות במרכז התבשיל. מומלץ להימנע מרכישת וצריכת מזונות ממקורות לא ידועים ובמיוחד מוצרי בשר דגים וחלב שלא עבר פסטור, לרחוץ ידיים עם מים וסבון לפני ואחרי הכנת מהמזון, לרחוץ במים וסבון ולנגב במגבת נקיה ירקות ופירות לפני אכילתם או אחסונם, ולהימנע מאכילת מוצרים שעמדו זמן רב במקרר ומוצרים שפג תוקפם.

 

שיגלה

כיצד נדבקים? לרוב דרך מגע עם צואה של אדם חולה, משטח שהיה במגע עם צואת אדם חולה, זבובים שהיו במגע עם צואה של אדם חולה או צריכת מזון שהיה במגע עם אדם חולה.

 

תוך כמה זמן מופיעים התסמינים? יום עד יומיים לאחר ההדבקה.

 

מהם התסמינים? שלשולים (לעיתים דמיים), חום גבוה וכאבי בטן. המחלה יכולה להימשך כשבעה ימים. אצל חלק מהחולים עלולים להתפתח סיבוכים הכוללים דלקת קרום המוח, זיהום בדם, התכווצויות, תסמונת המוליטית יורמית (פגיעה בתאי הדם האדומים).

 

כיצד להימנע מהדבקה? הקפדה על היגיינה מקסימלית, במיוחד בבית בו אדם משלשל, איסור על עובדי מזון או אנשים המטפלים בילדים להכין או לטפל במזון כל עוד המחלה פעילה. הקפדה על שטיפת ידיים עם סבון לפני האוכל, אחרי החלפת חיתול לתינוק, אחרי ביקור בשירותים, לפני טיפול במזון ולאחר טיפול בחולה.

 

אשריכיה קולי - E.Coli

כיצד נדבקים? דרך בשר מזוהם, מים מזוהמים, מוצרי חלב לא מפוסטרים, ירקות, תפוחים, מלון ונבטי אלפלפא, אך בעיקר כתוצאה מאכילת בשר בקר לא מבושל (כמו סטייק טרטר) או בשר שלא בושל מספיק (המבורגר, נקניקים, קבב).

 

תוך כמה זמן מופיעים התסמינים? יום עד 14 ימים מרגע צריכת מזון מזוהם.

 

מהם התסמינים? כאבי בטן, הקאות, שלשול לרוב מימי אך לעתים גם דמי או רירי, זיהום בדרכי שתן. זנים מסויימים עלולים לגרום גם לפגיעה כלייתית ואף למוות.

 

כיצד להימנע מהדבקה? יש לבשל בשר בטמפרטורה של 63 מעלות צלזיוס לפחות, לצרוך רק חלב מפוסטר ולאחסן מוצרי מזון בטמפרטורה תקינה.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקפידו על היגיינה ורכישת מזון במקומות מורשים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים