שתף קטע נבחר

תרמית ה"טיפול המוגבר" בבתי החולים ולמה היא מסוכנת

כשאין מספיק מיטות בטיפול נמרץ, מאשפזים חולים בסכנת חיים במיטות שצמודות לתחנת האחיות במחלקות הרגילות — וקוראים לזה "טיפול מוגבר". הבעיה: הצוות הרפואי מצומצם יותר, הוא חסר הכשרה מתאימה ואין לו את הציוד הדרוש. התוצאה היא לעיתים מוות מיותר של חולים שניתן היה להציל. "הטיפול המוגבר מסכן חיים", מסבירים הרופאים המתמחים ל"ידיעות אחרונות". משרד הבריאות: "המיטות בטיפול המוגבר מתאימות למטופלים והצוות מיומן למשימה"

אם הגעתם עם בן משפחה לבית־החולים והודיעו לכם שמאשפזים אותו ב"טיפול מוגבר", אל תחשבו שיקירכם זוכה לטיפול טוב במיוחד, משופר מהרגיל. סביר להניך שזה בדיוק להפך: "טיפול מוגבר" הוא המצאה ישראלית שמשמעותה מיטות במחלקות האשפוז הרגילות המוצבות קצת יותר קרוב לתחנת האחיות. אם שמו את יקירכם שם, זה כנראה משום שלא נמצא לו מקום במחלקת טיפול נמרץ, שם הוא צריך להיות.

 

קראו עוד:

"אני אשבור לך את הפנים ואת המשקפיים". יום בחדר מיון

סקר מש' הבריאות מצא: מה חדר המיון הגרוע ביותר?

עומסים כבדים בחדרי המיון: 180% ברמב"ם; 200% בשיבא

 

בתי־החולים בארץ מתמודדים עם מחסור חמור במיטות במחלקות הטיפול הנמרץ. בלית ברירה הם מאשפזים חולים בסכנת חיים במחלקות רגילות, מה שעלול לעלות להם בחייהם. זאת, משום בעוד שבטיפול נמרץ יש שתי אחיות על כל חולה, במחלקות הרגילות יש אחות על כל 30 חולים, וגם מספר הרופאים קטן בהרבה. הצוות הרפואי במחלקות הרגילות גם נעדר את ההכשרה שיש לצוות בטיפול נמרץ. כך, למשל, במחלקות הרגילות לא רשאים לתת אדרנלין, שהיא תרופה שעשויה להציל חיים במקרה של דום לב.

 

בנוסף, המחלקות הרגילות לא מצוידות במכשור מציל חיים שיש בטיפול נמרץ, כמו מכשירי דיאליזה או מכשירים לטיפול בשוק, ואין בהן אפשרות לניטור רצוף. "אלו דברים קריטיים לטיפול, שחולים המאושפזים ביחידות המוגברות לא מקבלים", מתריעים הרופאים המתמחים, שלראשונה חושפים את המצוקה ואת מחירה.

 

 ( ) ( )

 

"אם חולה היה בטיפול נמרץ לפחות היה לו סיכוי"

"בכל יום אנחנו נאלצים לקבל החלטות גורליות את מי להכניס ואת מי להוציא", מגלה ד"ר שרון, כירורג מתמחה בבית־חולים בשפלה. "משפחות החולים לא מודעות למה שעומד מאחורי ההחלטות. אין להן מושג שיקירם אושפז ב'טיפול מוגבר' בגלל שאין לו מיטה בטיפול נמרץ, ושהטיפול המוגבר יכול לסכן את חייו. הם במצוקה קשה והמערכת מנצלת את זה. יש הרבה בעיות במערכת הבריאות, אבל את בעיית הטיפול הנמרץ חייבים לפתור בהקדם".

 

"כמעט בכל יום קורה שמגיע מטופל שאמור להיות בטיפול נמרץ ואין לנו מקום בשבילו. תמיד חסרות מיטות", הוא מוסיף. "היה לי מטופל בן 81 עם דימום מוחי וניסינו להעביר אותו לטיפול נמרץ אבל לא היה מקום. פנינו לבתי־חולים סמוכים אבל גם הם היו בתפוסה מלאה. בסוף העלינו אותו למחלקה פנימית כשהוא מורדם ומונשם עם פרוגנוזה אפס (בלי סיכויי החלמה). אילו הוא היה מאושפז בטיפול נמרץ לפחות היה לו סיכוי.

 

"במקרה אחר הגיעה אלינו אישה בת 75 שקיבלה מדללי דם ונחבלה בראשה. על פי הפרוטוקול הרפואי היא הייתה אמורה להיות בטיפול נמרץ, אבל בהיעדר מקום היא אושפזה ביחידה המוגברת. הבעיה היא שהצוות במחלקה לא יודע לטפל באישה כזו. הם לא בקיאים באיתור תסמינים נוירולוגים והם לא עברו הכשרה ייעודית כמוני. המטופלת הידרדרה והם אפילו לא ידעו זאת. למרבה המזל ביקרתי אותה כל חצי שעה, ולפנות בוקר ראיתי שהיא שוקעת וחייבת ניתוח מיידי. המרחק בינה לבין המוות היה כחוט השערה".

 

גם ד"ר עמיחי, מתמחה במחלקה פנימית בבית־חולים בצפון, חווה את המצוקה מדי יום. "לפני כשבועיים הגיע אלינו גבר כבן 46 במצב של שוק בגלל בעיות לב. אם לא מטפלים בבעיה הזו באופן מיידי, הסיכוי של המטופל לשרוד נמוך מאוד. בגלל שלא נמצא לו מקום בטיפול נמרץ הוא הועבר אלינו לפנימית. הבעיה היא שחולה כזה חייב לקבל ניטור כל הזמן, לקבל תרופות שאסור לנו לתת, ולעשות אקו לב שאין לנו זמן ואפשרות לעשות.

 

"כשראיתי את החולה הזה החוורתי. הוא כמו פצצה מתקתקת. רק אחרי שעות ארוכות והתעקשות מצידי נמצא לו מקום בטיפול נמרץ, וגם זה רק כי הוציאו חולה אחרת. בסופו של דבר המטופל הזה יצא מכלל סכנה, אבל זה היה עניין של מזל. אם לא הייתי מתעקש סביר להניח שהבחור הזה כבר לא היה בחיים".

 

ד"ר יפעת, רופאה כירורגית מתמחה בבית־חולים גדול במרכז, מגלה את מה שכולם בקהילה הרפואית יודעים: "אם מגיע אדם מבוגר, מעל גיל 80, עם מחלות רקע, הסיכוי שהוא יאושפז בטיפול נמרץ קלוש. אומרים לנו לא לבזבז עליו מיטה. אנחנו יודעים שהוא צריך טיפול נמרץ, אבל אנחנו מבינים שצריך לתעדף — וברוב המקרים אומרים לנו לוותר על מי שיש לו סיכוי נמוך יותר להחלים. אנחנו לא אנשים רעים, אבל אין לנו ברירה".

 

אנחנו מבינים שצריך לתעדף את הטיפול. מחסור בכוח אדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אנחנו מבינים שצריך לתעדף את הטיפול. מחסור בכוח אדם(צילום: shutterstock)

 

"לא כל החולים מקבלים את הטיפול הראוי"

אבל לא רק החולים הזקוקים לטיפול נמרץ משלמים את המחיר על המצאת ה"טיפול המוגבר". גם החולים במחלקות הרגילות שאליהן הוכנסו חולי טיפול נמרץ משלמים אותו, והטיפול בהם נפגע. "אני כרופאה יודעת שיש לי חולים במיטות המוגברות שאני צריכה להשקיע בהם הרבה יותר זמן במקום לבדוק את שאר החולים הקשים", מסבירה ד"ר יפעת.

 

"אני משקיע את כל האנרגיה בטיפול בחולה הקשה שהגיע, במקום לטפל בשאר החולים במחלקה", מוסיף גם ד"ר עמיחי. "צריך לזכור שגם שאר החולים יכולים להידרדר תוך שעות. לא מאושפזים אצלנו אנשים עם צינון. אילו החולים הקשים היו מגיעים לטיפול נמרץ, כפי שאמור היה לקרות, תשומת הלב שלי הייתה יכולה להתחלק כמו שצריך".

 

"היה לי מטופל בן 75, מספרת ד"ר איילת, מתמחה במחלקה פנימית בבית־חולים במרכז. "באחד הימים התחיל לעלות לו החום, ואשתו אמרה שהוא מתקשה לנשום. באותו הזמן טיפלתי בחולה קשה, מונשם ומורדם, שהיה במיטה המוגברת, ולא יכולתי להקדיש לחולה המבוגר את הטיפול. מצבו הלך והחמיר ובסופו של דבר הוא נפטר. אילו החולה הקשה היה מלכתחילה בטיפול נמרץ, אולי הייתי מצליחה להציל את המטופל הנוסף".

 

אם לא די בכך, הרי שהחולים ב"טיפול המוגבר" הם חולים שנחשפו ליותר אנטיביוטיקות, ועל כן הם נשאים של חיידקים עמידים, שאותם הם מעבירים לחולים במחלקות הפנימיות והכירורגיות. "חולים במצב קריטי מגיעים מדי יום לטיפול בבית־החולים שהתפקיד שלו אחד — להציל את החיים שלהם", אומרים בארגון "מרשם", ארגון המתמחים לרפואה בישראל. "לצערנו המשמעות של המחסור המתמשך בכוח אדם ובמיטות היא שלא כל החולים מקבלים את הטיפול הראוי. המחסור הקשה במיטות ובצוות רפואי חמור כפליים במחלקות הטיפול הנמרץ, מה שבלית ברירה הוביל חלק מבתי־החולים להסתדר עם המיטות במחלקות שאינן טיפול נמרץ ופשוט לקרוא להן מיטות 'טיפול מוגבר'. אלו אינן מיטות טיפול נמרץ כפי שהסטנדרט המערבי מחייב".

 

לדברי יו"ר "מרשם", ד"ר אראל בוצ'ינסקי, ארגון המתמחים לרפואה לקח על עצמו לזעוק את זעקת החולים ומשפחותיהם. "למערכת הבריאות בישראל יצא שם כאחת המתקדמות בעולם, אבל מספר הרופאים, האחיות והמיטות שמוקצב כאן לכל נפש מותאם לישראל של לפני 40 שנה. לאזרחים אין מיליונים לשלם ללוביסטים ואין מי שיילחם עבורם. אנחנו, המתמחים שנמצאים בשטח יום ולילה, נזעק את זעקתם עד שמקבלי ההחלטות יתעוררו".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מיטות טיפול נמרץ הן מיטות המיועדות לטיפול האינטנסיבי והמנוטר ביותר במטופלים הזקוקים לכך, הן ביחידות טיפול נמרץ כלליות והן בספציפיות (לב, נשימתי, נוירו־כירורגי וכד'). יחד עם זאת, ישנן מיטות נוספות המעניקות טיפול מוגבר דיו ומותאם למטופלים, כגון במחלקות התאוששות, ביחידות ביניים ובטיפול מוגבר. בכל האתרים שצוינו הצוותים הרפואיים מיומנים למשימה זו. בתוכנית המיטות של 2016-2011 כרבע מהמיטות הוקצו לנושא טיפול נמרץ. בימים אלו נבנית תוכנית מיטות לשנים 2022-2017, ובמסגרת זו מתוכננות להיפתח מיטות טיפול נמרץ נוספות שילוו בתוספת תקנים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול נמרץ. אין מספיק מקום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים