שתף קטע נבחר

13 המלצות: כך תשלבו בהצלחה מטפל בבית המבוגר

הכנסת מטפל זר לבית מלווה בהרבה חששות ופחד. אחות מוסמכת מונה מה הם הצעדים אותם צריך לעשות בכדי להבטיח הסתגלות טובה ויעילה. "תהיו נוכחים וקשובים אולם זכרו שגם למטפל יש צרכים", היא אומרת

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

חשש משינוי. מבוגרים רבים ובני משפחתם חוששים מאוד מהרגע בו יצטרכו להכניס מטפל או מטפלת לביתם. עצם ההחלטה על כך לא פשוטה כלל. עבור המבוגר, מדובר פעמים רבות בהודאה בירידת התפקוד. עבור בני המשפחה, מדובר לעיתים בהרגשת נטישה מסוימת של ההורים, בוודאי לאחר תקופה ארוכה בה טיפלו בכל צרכיהם.

 

עם זאת, הכנסת מטפל/ת הביתה יאפשר למבוגר ובני משפחתו להתפנות, לחזור לשגרת חייהם ולשלב את הטיפול במבוגר כחלק מההתנהלות השבועית המשפחתית לצד פעילויות אחרות ומפגשים חברתיים.

 

עוד במדור 60 פלוס:

מחקר: הדרך היעילה ביותר לשמור על יכולות המוח מעל גיל 50 

מרסל בן 80 ומרגיש כמו ילד. מה הסוד? 

מחקר: כמה שנים תרוויחו אם תבלו עם הנכדים 

 

תקופת הסתגלות לשני הצדדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תקופת הסתגלות לשני הצדדים(צילום: shutterstock)
 

מצב חדש ומאתגר לשני הצדדים

משצלחתם את שלב ההחלטה, ובחרתם את המטפל האידיאלי, מגיע האתגר החדש- כיצד לאפשר הסתגלות מירבית של בני המשפחה והמבוגר למצב החדש וכמובן למטפל עצמו, וכיצד לגרום למטפל להרגיש בבית ולאפשר לו לעשות את עבודתו על הצד הטוב ביותר.

 

ראשית, כדאי לזכור מעבר להסתגלות למצב החדש, מדובר על אדם לא מוכר שנכנס לביתכם, ועליכם ליצור איתו קשר יש מאין. זוהי אינה פעולה פשוטה עבור מבוגרים רבים, כל שכן לעיתים מדובר גם על פערי תרבות ושפה.

 

בנוסף, יש לזכור שגם למטפל עצמו יש צרכים, רצונות, והרגלים משל עצמו. יהיה מוצאו אשר יהיה, אהבה, אמון ותחושת ביטחון הם שפה בינלאומית.

 

לכן, כשלב ראשון, חשוב להעניק לו או לה תנאי מחיה נעימים ככל האפשר, כדי שיחושו בנוח ויעשו את עבודתם בשמחה. בד בבד, היו ערים וקשובים תמיד למערכת היחסים הנרקמת בינו ובין המטופל. אחרי הכל, היא המטרה וסיבת הימצאותו בבית.

 

13 דגשים להסתגלות מוצלחת ומהירה 

על מנת לאפשר תהליך הסתגלות מיטבי ולוודא שאכן המטפל החדש הוא האדם המתאים ביותר לטפל באהוביכם, מומלץ בתחילת התהליך להקפיד על מספר הנחיות חשובות:

 

 1. צרו למטפל פינה אישית

העניקו למטפל הרגשה של בית. הכינו חדר או פינה נעימה, עם מיטה, ארון, שידה לחפציו האישיים של המטפל. עציץ או קישוט אחר רק יוסיפו להרגשה הטובה שלו בביתו החדש.

 

2. אפשרו לו פרטיות

זכרו, המטפל אינו רובוט, אלא אדם בשר ודם. נהגו בו בכבוד, הקפידו על זכותו לפרטיות וכבדו את המרחב הפרטי שלו בבית. יחס, כך אומרים, גורר יחס.

 

3. העניקו תשומת לב

נסו לפתח איתו שיחות חולין ולהתעניין בו. הקשיבו לסיפור החיים שלו, התעניינו במשפחה שהשאיר מאחוריו, בתרבות ובמנהגים שלו. שאלו מידי כמה שבועות כיצד הוא מרגיש. זכרו שאתם כעת המשפחה שלו וכל אחד רוצה להרגיש בבית.

 

4. התייחסו לצרכים ולהרגלים של המטפל

חשוב לזכור שהמטפל מגיע מתרבות שונה, עם הרגלים שונים של תזונה, היגיינה, מינהגים ונורמות. חשוב לתאם מראש ציפיות כדי למנוע חיכוכים בהמשך.

 

5. דברו עם המשפחה

לפני כניסת המטפל הביתה הכינו את בני המשפחה לבואו ועדכנו את בני הבית לגבי משמעות נוכחותו וזכויותיו.

 

6. תיאום ציפיות

חשוב לעשות שיחה מקדימה עם המטפל עוד לפני כניסתו. שיחה שבה יערך תיאום ציפיות עימו. עדכנו אותו על הציפיות שלכם ממנו, גם בנושאים שאינם חלק מחוזה ההעסקה כמו למשל שעות מנוחה, מעורבות בחיי המשפחה, עד כמה תרצו שייקח על עצמו תפקידי משק בית ואחרים, וכן הלאה.

 

7. אל תעלמו

היו שם בימים הראשונים לקליטתו בבית. נוכחותכם חשובה על מנת לעזור בקליטה ובתקשורת, לראות כיצד מתקיים החיבור בין העובד לקשיש, כיצד מתפקד העובד בימיו הראשונים, ולא פחות חשוב – כיצד מרגישים ההורים.

 

8. הטו קשב להורה המטופל

היו קשובים למצב ההורה המטופל ולתחושת הביטחון שלו: האם יש שינוי בהתנהגותו, האם הוא מתקשה להיפרד מכם, האם הוא מטופח, נקי ולבוש היטב, האם יש די אוכל במקרר?

 

9. אל תוותרו על מעקב רפואי שלכם

הקפידו על מעקב רפואי בנוסף לסיוע של המטפל והצטרפו לביקורים אצל הרופא.

 

10. נהלו מעקב עצמי על מלאי התרופות

עקבו אחר מלאי התרופות ותדירות רכישתן באמצעות קבלות. בעיקר כדורי הרגעה ושינה.

 

11. בלי להודיע

ערכו מדי פעם ביקורי פתע בבית הוריכם.

 

12. הגדירו אחראי העסקה מטעם המשפחה

מנו נציג אחד מבני המשפחה שינהל את העובד: ישלם את שכרו, יעמוד איתו בקשר רציף, יעיר הערות בעת הצורך אבל גם ידע לעודד ולחזק.

 

13. אם אפשר - הנחיות טיפול מהצוות הרפואי

במקרה של העסקת עובד זר מיד עם שחרור מאשפוז או שיקום- במידת האפשר, רצוי שהעובד יגיע אל בית החולים בטרם השחרור, לצורך היכרות וקבלת הנחיות מהצוות הרפואי. כדאי גם לאפשר היכרות מוקדמת עם הבית ועם סביבת העבודה.

 

 

הכותבת הינה אחות מוסמכת. סמנכ"ל סיעוד ופיתוח עסקי בחברת Manpower Care

 

צפו ב-5 דגשים להתנהלות נכונה בבית : 

 

 


בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
אתגר: למצוא מטפל/ת ראוי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים