שתף קטע נבחר

ציפורן חודרנית: הטיפול הרפואי ו-7 עצות למניעה

מי שסובל מציפורן חודרנית יודע שמדובר בכאבי תופת. מעבר למטרד היומיומי שהיא גורמת, ציפורן חודרנית עלולה להוות סכנה של ממש ולהסתיים בזיהומים בעצמות ובניתוח. איך מטפלים ומה אפשר לעשות כדי למנוע?

זה כואב בתוך הנעל, כואב כשהולכים או רצים, וכואב אפילו כשהסדין נוגע באצבע בלילה. איך תופעה כל כך קטנה יכולה לגרום כזה כאב גדול?

 

ציפורן חודרנית היא בעיה נפוצה מאוד בכל העולם ובכל הגילאים - מתינוקות בני מספר שבועות ועד לגיל מבוגר מאוד. היא עלולה להוות מטרד מרגיז ויומיומי, אך לעתים המשמעות עלולה גם להיות זיהום חמור וכאבים משמעותיים. למרבה הצער, גם אם מטפלים בתופעה בטיפולים שונים, במקרים רבים היא חוזרת כל כמה חודשים.

 

הכאב נגרם כשחלק מהציפורן חודר לתוך העור שמקיף אותה, ומהווה מעין "גוף זר" שגורם ללחץ, אדמומיות ונפיחות. במקרים קלים מתפתחת דלקת בעור, ובמקרים חמורים יותר נוצר זיהום מקומי מלווה במוגלה. לעתים גם גדל "בשר פראי" (רקמת גרעון / גרנולציה) סביב הציפורן ומעליה כתוצאה מהדלקת בעור.

 

הסיבות להיווצרות ציפורן חודרנית

  • גנטיקה משפחתית
  • טראומה
  • גזירת הציפורן בצורה לא נכונה
  • פדיקור
  • חיכוך/לחץ עם הנעליים
  • פעילות אקטיבית מסויימת
  • פטרת בציפורניים
  • הזעת יתר

 

איך דבר כל כך קטן מסוגל לגרום כל כך הרבה כאב? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
איך דבר כל כך קטן מסוגל לגרום כל כך הרבה כאב?(צילום: shutterstock)

 

חשוב לציין שהציפורניים ידועות בהיותן "בלתי צפויות", וממש כמו השיער, לא ניתן להכתיב את תנאי גדילתן, הקצב בו הן יגדלו או הצורה, בדיוק כמו שאי אפשר להורות לשיער מתולתל להתחיל לצמוח פתאום באופן חלק. אפשר לבקש יפה, אבל זה לא יעזור, אלא להחליקו עם מכשיר המיועד לכך.

 

הציפורניים "נשלטות" על ידי השורש (מטריקס) שלהן, הנמצא מתחת לבסיס הציפורן, והוא זה שקובע את התנאים. אם המטריקס "החליט" שהציפורן תגדל בצורה עקומה, היא לעולם תהיה עקומה.

 

עוד כתבות:

תמונות קשות: למה אסור להזניח ציפורן חודרנית

פטרת ציפורניים: למה זה קורה - וכל השיטות החדשות שיעלימו

25 עצות הבריאות הטובות ביותר של ד"ר אוז

 

איך מטפלים ומה לא לעשות

1. היות שהדלקת או הזיהום נגרמים על ידי הלחץ המכני של הגוף הזר החודר לעור, כל הטיפולים מחיייבים את הסרת החלק החודרני של הציפורן. גם במקרים של זיהום, בהם ניתן טיפול אנטיביוטי דרך הפה, אם החלק החודרני לא יוסר הכאבים ימשיכו והזיהום יחזור עם הזמן. על מנת לעשות זאת בצורה נכונה, כדאי לפנות לבעל מקצוע ולהמנע מניתוחים עצמאיים באמבטיה.

 

2. הטיפול מותאם לחומרת הבעיה. במקרים קלים ניתן לטפל בצורה שמרנית - לגזור רק את החלק של הציפורן שחודר לעור ללא הרדמה מקומית. לאחר מכן מומלץ להשרות את כף הרגל במים חמימים עם מלח אפסום במשך כ-15 דקות. למגנזיום שבמלח האפסום יש פעילות נוגדת דלקתיות, שעוזרת בהפחתת הכאבים ומזרזת את ההחלמה. אחר כך רצוי לייבש את האזור ולמרוח משחה אנטיביוטית עם פלסטר על מנת למנוע את החדירה של הבקטריות שבנעליים.

 

3. במקרים של זיהום או כאבים קשים יש צורך להשתמש בזריקות להרדמה מקומית ואחר כך לגזור את הציפורן לכל אורכה בצד החודרני עד הבסיס שלה. לעתים יש צורך באנטיביוטיקה דרך הפה, בפרט אצל אנשים עם סוכרת, עם בעיות בזרימת הדם או כשהמערכת החיסונית אינה תקינה. כמו כן רצוי להשרות את כף הרגל כמוזכר למעלה.

 

4. הטיפולים הללו אינם מונעים בהכרח את חזרתה של הציפורן החודרנית עם גדילת הציפורן מחדש אחרי כמה חודשים.

 


לפעמים הבעיה מתחילה בגנטיקה. ציפורן חודרנית (צילום: פרופ' משה לפידות) (צילום: פרופ' משה לפידות)
לפעמים הבעיה מתחילה בגנטיקה. ציפורן חודרנית(צילום: פרופ' משה לפידות)

 

5. אם הבעיה היא כרונית יש לכך פתרון יעיל, בטוח ומהיר. מדובר בפרוצדורה ניתוחית מינימלית שלוקחת כ-10 דקות ונעשית בהרדמה מקומית, שבה ניתן להסיר את כל הצד של הציפורן לאורכה עד בסיסה - מילימטרים ספורים, ולצרוב את המטריקס עם כימיקלים מתאימים או עם מכשיר לייזר. בכך ניתן למנוע לחלוטין את גדילתו של חלק מהציפורן, ההחלמה היא מאוד מהירה ותוך כמה ימים נעלמים הכאבים לגמרי.

 

6. מבחינה אסתטית הציפורן נהיית אמנם "צרה" יותר, אך ברוב המקרים נראית נורמלית לחלוטין שכן החלק שהוסר הוא ברובו זה שגדל מתחת לעור בצדי הציפורן. הצריבה של שורש הציפורן היא הדרך היחידה "לתקשר" עם המטריקס ה"שתלטן" ולגרום להפסקת גדילת הציפורן באותו אזור.

 

7. מכיוון שהציפורניים והעור שסביבן קרובים יחסית לעצם, זיהום מקומי של מספר שבועות בלבד עלול להגיע לעצם ולהוביל לסיבוכים חמורים. במצב זה יש לעתים צורך באשפוז ואף בניתוח, בפרט אצל אנשים לא בריאים.

 

8. אם יש חשש לפטרת הציפורניים, יש לקחת דגימה קטנה מהציפורן הנגועה ולשלוח לבדיקה במעבדה. במידה שהבדיקה מראה שיש פטרת, צריך להתחיל בטיפול נגד פטריות, שכן הפטרת היא זו שגורמת לשינוי בצורת הציפורן ולהפיכתה לחודרנית.

 

איך להימנע מציפורן חודרנית – כמה רעיונות מאוד יעילים:

1. לגזור את הציפורניים בצורה ישרה ולהימנע מלעגל אותן או "לחתוך את הפינות".

 

מלבד גנטיקה או ציפורניים שגדלות בצורה לא טבעית, הסיבה העיקרית לציפורן חודרנית היא ה"מיקרו טראומה" היומית של מפגש האצבעות עם הנעליים. לכן מומלץ לשקול את הפתרונות הבאים:

 

2. נעליים רחבות יותר באזור האצבעות או מתיחתן על ידי בעל מקצוע.

 

לקשור את הנעליים עד למעלה, כדי להימנע מהחלקת הרגל פנימה (יוסי זאבי) (יוסי זאבי)
לקשור את הנעליים עד למעלה, כדי להימנע מהחלקת הרגל פנימה(יוסי זאבי)

 

3. קשירת שרוכי הנעליים בצורה שתמנע מכפות הרגליים להחליק פנימה לתוך הנעליים. ישנם מספר אתרים ברשת שמראים שיטות שונות של קשירת השרוכים למטרה זאת.

 

4. שימוש ב"עין" העליונה בקשירת השרוכים – בעיקר נכון לנעלי ספורט, מניעת החלקת כפות הרגליים לתוך הנעליים היא הסיבה המרכזית לחור הנוסף העליון לפני הקרסול.

 

5. הוספת / הדבקת כרית / בד לבד מתחת ללשון הנעל.

 

6. שימוש באבקות לנעליים להפחתת הרטיבות ומניעת ההחלקה פנימה – מומלץ לפזר את האבקה בתוך הנעליים והגרביים ולא בהכרח ישירות על כפות הרגליים.

 

7. לעתים הפתרון לבעיה השכיחה הזו הוא מאוד פשוט, כמו שינוי בסוג הנעליים או שימוש באבקה, ולכן כדאי לעקוב אחרי "דפוסי ההתנהגות" של הופעת הסימפטומים, ולזהות אם יש סוג נעליים או פעילות מסוימת שגורמים לתופעה, ולהימנע מהם או לשנות אותם.

 

הכותב הוא רופא מנתח ומומחה לרפואת כף הרגל ובעליה של קליניקה פרטית במנהטן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נמנעים מעיגול פינות. לגזור ישר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים