שתף קטע נבחר

עוגיות: אותו הטעם, חצי מהקלוריות

בא לכם להתפנק על עוגיות סבתא פשוטות או להתפרע עם עוגיות תמרים, אבל הקלוריות מרעישות לכם בראש? יש פתרון: שלושה מתכונים לעוגיות טעימות ומופחתות קלוריות

הן נראות קטנות, מתוקות וחמודות, אבל כל עוגייה תמימה יכולה להגיע בקלות ל-200 קלוריות וכל מי שהכין פעם בצק עוגיות בבית - יודע בדיוק את הסיבה. אמנם לא רואים את השומן בעוגיות (כמו במרק, אז שלולית השמן נראית היטב), אבל עוגיות מכילות המון שומן.

 

חשוב לדעת שעיקר הקלוריות מגיע מהשומן (9 קלוריות לגרם). אז למה עוגיות מכילות כל כך הרבה שומן? כי ככה מכינים בצק פריך כבר מאות שנים. השיטה היא להספיג את הקמח עם הרבה שומן, ורק אחר כך להוסיף נוזלים. פעם לא ידעו מה הסיבה לכך, זה פשוט הצליח.

 (צילום: אפרת ליכטנשטט) (צילום: אפרת ליכטנשטט)
(צילום: אפרת ליכטנשטט)
היום כבר ידוע שהסיבה לשימוש בכל כך הרבה שומן בבצק פריך היא מניעת התפתחות רשת הגלוטן בבצק. רשת הגלוטן נוצרת מערבוב קמח ומים. הצפת הקמח בשומן לפני הוספת הנוזלים, מנעה את החיבור בין הקמח למים וכך נוצרה פריכות.

 

כאמור, הצפה בשומן היא דרך יעילה להשגת פריכות, אבל היום יש שיטות מתקדמות יותר ליצירת פריכות טעימה במחיר קלורי נמוך בהרבה. השיטות לא מסובכות בכלל והן רק משנות את סדר הכנת המתכון: במקום לערבב את החמאה עם הקמח, נקציף במיקסר את החמאה עם הסוכר, נוסיף את הביצים ורק בסוף את הקמח. בדרך זו נוכל להכין עוגיות פריכות מאוד עם רבע מכמות השומן שיש בעוגיות רגילות. 

 

עוגיות סבתא פשוטות וטעימות

52 קלוריות לעוגייה, 156 קלוריות למנה של 3 עוגיות

 

המרכיבים (ל-90 עוגיות):

6 כוסות קמח תופח (750 גר')

1 כוס (200 גר') סוכר

1/2 כוס (60 גר') אבקת סוכר

1 חבילה (100 גר') חמאה קרה

1 כף תמצית וניל

4 ביצים

 

אופן ההכנה: 

  1. מערבבים בקערה את הסוכר עם אבקת הסוכר.
  2. חותכים את החמאה לקוביות קטנות, ומקציפים במיקסר במהירות בינונית כ-2 דקות (בהתחלה החמאה לא אחידה). מוסיפים את הווניל ואחריו, בהדרגה, את תערובת הסוכר. מקציפים במשך 7 דקות לפחות, שבמהלכן מפסיקים 3 פעמים כדי לערבב במרית את החמאה שנדבקה למקצף או לקערה. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו ומקציפים עוד דקה.
  3. מחליפים את המקצף באביזר גיטרה, ומוסיפים את הקמח. מעבדים עד שנוצר בצק. במידת הצורך, מוסיפים מעט חלב קר מהמקרר.
  4. מחלקים את הבצק על משטח מקומח ל-9 גלילים באורך של כ-10 ס"מ. עוטפים כל גליל בנייר אפייה, ומעבירים למקפיא לכשעתיים.
  5. מחממים תנור ל-170 מעלות, ומרפדים תבניות בנייר אפייה. פורסים כל גליל בצק ל-10 עוגיות. אופים כ-15 דקות, עד שהבצק מזהיב בשוליים. מצננים ומאחסנים בכלי אטום.

 

עוגיות תמרים

74 קלוריות לעוגייה, 148 קלוריות למנה של 2 עוגיות  

 (צילום: אפרת ליכטנשטט) (צילום: אפרת ליכטנשטט)
(צילום: אפרת ליכטנשטט)
 

לפני אימון ספורט מומלץ לאכול תמר, אבל הלב שלי רוצה קצת בצק ליד הקפה. בדיוק בשביל זה יש את העוגיות הטעימות האלה, שעשויות בעיקר מתמרים ומשכבה דקיקה של בצק פריך.

 

המרכיבים (ל-40 עוגיות גדולות):  

לבצק פריך -

1 כוס (125 גר') קמח תופח

1/2 כוס (64 גר') קורנפלור

1/2 חבילה (50 גר') חמאה קרה

1 כפית תמצית וניל

1/4 כוס (50 גר') סוכר דק

1 ביצה

למילוי תמרים -

40 תמרים גדולים מגולענים מזן מג'הול (600 גר') מגולגלים לכדור, או תמרים בוואקום חתוכים לעיגולים בגודל עגבניית שרי גדולה

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה את הקמח והקורנפלור.
  2. חותכים את החמאה לקוביות קטנות, ומקציפים במיקסר במהירות בינונית כ-2 דקות (בהתחלה החמאה לא אחידה). מוסיפים את הווניל ואחריו בהדרגה את הסוכר.
  3. מקציפים 7 דקות לפחות, שבמהלכן מפסיקים 3 פעמים כדי לערבב במרית את החמאה שנדבקה למקצף או לקערה. מוסיפים את הביצה וממשיכים להקציף עוד דקה.
  4. מחליפים את המקצף באביזר גיטרה, מוסיפים את תערובת הקמח ומעבדים עד שנוצר בצק. במידת הצורך, מוסיפים קצת חלב קר. מעבירים למקרר ל-3 שעות לפחות.
  5. מחלקים את הבצק ל-4 גלילים באורך כ-10 ס"מ, וחותכים כל גליל ל-10 פרוסות.
  6. על משטח עבודה מקומח מרדדים כל פרוסה לעלה דק מאוד (אם הבצק נקרע, מוסיפים קצת קמח ומאחדים). מניחים במרכזה כדור תמרים, ועוטפים בבצק (כמו קובה. זה בסדר אם הבצק בקושי עוטף את התמר).
  7. משטחים לצורת פיתה, ומסדרים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. אופים במשך 20-15 דקות בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות או עד שהעוגיות מזהיבות. מצננים ומאחסנים בכלי אטום.

  

ביסקוטי שקדים

47 קלוריות לעוגייה, 141 קלוריות למנה של 3 עוגיות

 (צילום: אפרת ליכטנשטט) (צילום: אפרת ליכטנשטט)
(צילום: אפרת ליכטנשטט)
 

המפתיע בעוגייה הזו הוא שלא מוסיפים לה טיפת שומן, ולכן היא מכילה מעט קלוריות. למעשה, אם תאכלו פרוסת לחם עם קצת חמאה ודבש - היא תכיל יותר קלוריות מהעוגיות האיטלקיות הנפלאות האלה, שבזכות הייבוש יוצאות קשות-קשות, ולפי המסורת טובלים אותן ביין או בקפה.

 

המרכיבים (ל-60 עוגיות):

3 ביצים

1/2 כפית מלח

1 כוס (200 גר') סוכר

1 כף תמצית וניל

קליפה מגורדת מלימון אחד

1/2 2 כוסות (313 גר') קמח תופח

1 כוס (92 גר') שקדים, גרוסים גס

1/3 כוס חמוציות מיובשות (53 גר') - לא חובה

 

אופן ההכנה: 

  1. בקערה גדולה טורפים ביצים, מלח, סוכר, וניל ולימון. בקערה אחרת מערבבים את הקמח, השקדים והחמוציות. מוסיפים את תערובת הביצים לקמח, ומערבבים עד שנוצר בצק מעט דביק.
  2. בידיים מעט רטובות מחלקים את הבצק ל-2 חלקים, ועל נייר האפייה יוצרים 2 כיכרות לאורך כל התבנית.
  3. אופים בתנור שחומם מראש ל-165 מעלות במשך כ-35 דקות, או עד שהכיכרות מזהיבות. מנמיכים את חום התנור ל-120 מעלות, רצוי טורבו.
  4. כשהכיכרות מצטננות לטמפרטורת החדר, פורסים כל כיכר לפרוסות דקות בעזרת סכין משוננת.
  5. מניחים את העוגיות בתבנית האפייה (זו על גבי זו), ומייבשים בתנור כ-30 דקות נוספות. מצננים ושומרים בקופסה אטומה.

 

המתכונים באדיבות רויטל פדרבוש מחברת הספר "עד 160 קלוריות. מנות אחרונות נפלאות בלי ייסורי מצפון!" (הוצאת כתר)

 (צילום: אפרת ליכטנשטט) (צילום: אפרת ליכטנשטט)
(צילום: אפרת ליכטנשטט)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפרת ליכטנשטט
עוגיות: אותו הטעם, פחות קלוריות
צילום: אפרת ליכטנשטט
מומלצים