שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: מה יעיל יותר - קנאביס או אופיאטים לכאב כרוני?

חוקרים מצאו כי מטופלים לכאב כרוני שטופלו בקנאביס רפואי סבלו פחות מדיכאון וחרדה בהשוואה לאלו שטופלו במשככי כאבים אופיאטיים כמו מורפין, למשל. ההשערה: הקנאביס ממתן את השפעות האופיאטים, שעלולים לגרום לדיכאון וחרדה

יתרון לקנאביס הרפואי במטופלי כאב: חוקרים מצאו כי אנשים הסובלים מכאב כרוני שטופלו בקנאביס רפואי לקו פחות בדיכאון וחרדה בהשוואה לאלו שטופלו במשככי כאבים אופיאטיים רבי עוצמה, למשל מורפין. 

 

המחקר, בראשות ד"ר שאולי לב-רן, מומחה לפסיכיאטריה מהמרכז הרפואי לב השרון, נערך בהמשך למחקר קודם שפורסם לפני כשנה ובדק את שכיחות השימוש לרעה שעושים חולי כאב באופיאטים לעומת השימוש לרעה בקנאביס רפואי (שימוש בכמויות גדולות מהמומלץ, שימוש לצורך הנאה ולא כתרופה והשגת החומר שלא דרך הרופא).

 

תוצאות המחקר הקודם הראו כי מתוך כ-900 חולי כאב שנבדקו, שכיחות השימוש לרעה באופיאטים הגיעה ל-17%, ושכיחות השימוש לרעה בקנאביס רפואי הייתה 10% בלבד.

 

לאחרונה בדקו החוקרים ד"ר לב-רן, ד"ר דניאל פיינגולד, פסיכולוג מביה"ח לב השרון, ד"ר סילביו בריל, מנהל יחידת הכאב באיכילוב, ד"ר איתי גור אריה, מנהל יחידת הכאב בשיבא וד"ר יעל דליהו, מנהלת מחלקה בביה"ח אברבנאל, את אותה קבוצת מטופלים מהמחקר הקודם, ואת הקשר שלהם לדיכאון וחרדה.

 

מספר הרישינות יגדל משמעותית בעתיד הקרוב. קנאביס רפואי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מספר הרישינות יגדל משמעותית בעתיד הקרוב. קנאביס רפואי(צילום: shutterstock)

 

הנבדקים חולקו הפעם לשלוש קבוצות: 474 מהם שטופלו רק באופיאטים, 329 שטופלו רק בקנאביס, וקבוצה קטנה יותר המונה 77 נבדקים, שטופלה הן באופיאטים והן בקנאביס.

 

החוקרים מצאו שאלה שטופלו רק באופיאטים סבלו מהרמה הגבוהה ביותר של דיכאון - בשכיחות של 57%, לעומת 22% בקבוצת משתמשי הקנאביס הרפואי. שכיחות הפרעות החרדה הגיעה ל-48% בקרב אלו שטופלו באופיאטים בלבד, לעומת 21.5% בלבד בקבוצת הקנאביס הרפואי.

 

"באופן מעניין, בקבוצה של אלו שקיבלו גם אופיאטים וגם קנאביס רפואי, רמות הדיכאון והחרדה היו נמוכות יותר מאשר אצל אלו שקיבלו רק אופיאטים", מציין ד"ר לב-רן, "עובדה זו מעלה את השאלה אם ייתכן שלקנאביס יש אפקט ממתן על השפעות פוטנציאליות של אופיאטים.

 

"חשב להתייחס להפרעות הפסיכיאטריות כחלק מהטיפול בכאב. הדבר נכון במיוחד במטופלים שמקבלים אופיאטים, העלולים לגרום לדיכאון כחלק ממנגנון הפעולה המדכא את פעילות העצבים המרכזית. כאשר משתמשים בתכשירים קצרי טווח, הם עלולים לתרום מדי מספר שעות לתסמיני גמילה - שמתבטאים בחרדה".

 

לדברי ד"ר לב-רן, סביר שבעתיד הקרוב מספר הרישיונות לקנאביס רפואי יגדל משמעותית, אבל בעתיד יפותחו יותר תרופות מבוססות קנאביס שיכילו קנבינואידים ספציפיים בכמות מדודה ויהיו יעילים להפרעות ספציפיות כמו כאב, מחלות מעי דלקתיות, תסמונת פוסט טראומה ואפילו אוטיזם.

 

האם בקרוב רופאי משפחה יוכלו לרשום קנאביס רפואי?

על פי נתוני משרד הבריאות, קרוב ל-23 אלף ישראלים אחזו ברישיון בתוקף לשימוש בקנאביס רפואי נכון ל-2016. מדובר בעלייה של פי 12 משנת 2009, אז קיבלו את הרישיון רק 1,800 ישראלים.

 

מרבית המטופלים בקנאביס רפואי לוקים במחלות סרטן, כאב כרוני נוירופטי, מחלות דרכי העיכול או מחלות פסיכיאטריות.

 

נכון להיום פועלים בישראל 36 רופאים שמורשים לרשום קנאביס רפואי. משרד הבריאות הודיע כבר לפני כשנתיים כי בכוונתו לאשר לרופאי משפחה לרשום את הסם, אולם בינתיים קיימת התנגדות נחרצת בקרב הרופאים מחשש שהמרפאות יהפכו ל"מוקד עלייה לרגל", כדבריהם, למבקשי הקנאביס.

 

בתוך כך פועל משרד הבריאות לאשר את מכירת הקנאביס הרפואי בבתי המרקחת כדי לקצר את הסרבול הרב בהנפקת התרופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פחות חרדה ודיכאון. קאנביס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים