שתף קטע נבחר

עדכונים נוספים לחוק השכירות ההוגנת

שוכר דירה יוכל לקזז משכר הדירה הוצאות לתיקון ליקויים מהותיים בה, שהבעלים לא תיקן ביוזמתו או לפי דרישת השוכר, כך נקבע בתיקון לחוק השכירות ההוגנת אשר התקבל היום בועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת. בנוסף הוגדרו ליקויים אשר יאפשרו להגדיר דירה כ"בלתי מתאימה למגורים"

שוכר דירה יוכל לקזז משכר הדירה הוצאות לתיקון ליקויים מהותיים בה, שהבעלים לא תיקן ביוזמתו או לפי דרישת השוכר. חידוש זה בשוק השכירות התקבל היום (ג') בוועדת חוקה חוק ומשפט אשר מקדמת רפורמה בשוק, בהכנת תיקון בחוק לשכירות הוגנת לקריאה שנייה ושלישית. החוק הקיים לא טופל מיום קבלתו ב-1971, במשך 45 שנה.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן

 

הוועדה הסכימה לכלול בחוק סעיף המסדיר את אחריות הבעלים לתיקון הפגמים לפי הצעת ח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו, שמוביל את החקיקה. בלחציו והשפעתו הגיש משרד המשפטים לוועדה הצעה לתיקון החוק. בוועדה הוא מקדם השלמות להצעת הממשלה.

 

כך סוכם היום כי החוק המתוקן יכלול פגמים וליקויים מהותיים לפיהם "דירה שאיננה מתאימה למגורים" היא כזאת שאין בה מערכות סדירות לסילוק שפכים וקולחין, כמו לאספקת מים וחשמל; אם אין בה דלתות וחלונות תקינות לסגירת פתחי אוורור ותאורה טבעית, ואם דלת הכניסה הראשית חסרה אמצעי נעילה תקינים. פרטים אלה הוסיף היום ח"כ פולקמן להצעת החוק כמו גם את חובת התיקונים של הבעלים על חשבונם, או לחילופין, את זכותו של השוכר לבצע את התיקונים על חשבונו ולקזז את עלות התיקונים משכר הדירה.

 

הצעה משלימה נוספת של פולקמן אשר עלתה היום נועדה לחסל את הנוהג הקיים בשוק השכירות לזקוף על חשבון השוכר את דמי התיווך בגובה שכר הדירה החודשי. הצעתו כוללת חובה לחלוקה שווה של תשלום דמי התיווך בין השוכר והמשכיר לפחות, ורק בתנאי שהבעלים נזקק לשירותי התיווך. היא מחייבת את המתווך להציג לשוכר את חוזה השכירות לפחות 24 שעות לפני החתימה ואת זכות השוכר לבטל את הזמנת התיווך בפרק הזמן הזה. ח"כ פולקמן ציין כי בפועל מתווכים לא משיגים את פרטי הדירה ישירות מהבעלים, שאפילו לא יודעים כי השוכר שילם מכיסו את דמי התיווך.

 

הגדרה מעודכנת של "שכירות ארוכת טווח"

הוועדה ביקשה את הסכמת היועץ המשפטי שלה לנושא התיווך, והחלה לדון גם בהגדרה מעודכנת של "שכירות ארוכת טווח". העדכון כבר מופיע בחוקי התכנון והבניה ועידוד השקעות הון אך לא בחוק המקורי שהתקבל לפני 45 שנה. ח"כ פולקמן הציע הגדרה כזאת יחד עם כמה מהח"כים הנוספים שחתמו על הצעת הממשלה סתיו שפיר (המחנה הציוני) ואורלי לוי-אבקסיס. היא תחול על "חוזה שכירות של דירת מגורים שנחתם לתקופה של לפחות שלוש שנים, בשכר קבוע ואינו משתנה במשך תקופת השכירות, למעט הפרשי הצמדה למדד המחירים לצרכן לפי פרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה".

 

לדיון הוועדה שהחל היום על סעיפי החוק, קדם דיון כללי בישיבה קודמת על עצם הצורך בעדכון החוק שתכליתו להבטיח יחסים הוגנים יותר לצדדים בעסקאות השכירות, לתת פתרונות הולמים המותאמים לשוק המתפתח, ולהבטיח רמת איכות מינימאלית לדירות המושכרות למגורים. ח"כ פולקמן אמר שהמדינה חייבת את זה ל-2 מיליון הנזקקים לדירה בשכירות בהעדר דירות לרכישה במחירים ברי השגה. ח"כ שפיר הוסיפה, "הנושא היה עד כה בהסכמה עם האוצר לפיה משכיר שישכיר לזמן ארוך יקבל תמריץ של פטור ממס ההשכרה שהמדינה אכפה אותו רק על 15% מהחייבים ולכן לא יעלה לה שקל".

 

עו"ד רוני נויבאר ממשרד המשפטים אמרה: "עד היום חוק השכירות היה כללי. החוק המעודכן יחול גם על חברת ביטוח גדולה שתשכור מחברה קטנה. לכן, ראוי לדון בו בזהירות כי אי אפשר לומר שתמיד השוכר הוא פחות איתן כלכלית מגופים אחרים".

 

מעין נשר מהאוצר טענה כי "הגדרה כללית יכולה לפגוע, למשל שכירות לנצח אינה כלכלית בהרבה מקומות. לכן, אם לא מתכוונים לתת הטבה, מוטב להימנע בעיקר כשהאוצר טרם נתן את הסכמתו לחוק". בינתיים הנושא במחלוקת עם הממשלה, אך לא להרבה זמן. ח"כ פולקמן, יו"ר סיעתו של שר האוצר, לא היה דוחף את החקיקה ללא גיבוי של השר משה כחלון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים