שתף קטע נבחר

זעם בנורבגיה: כספי הסיוע הושקעו במרכז ע"ש מחבלת

לנורבגים נודע כי הרשות הפלסטינית החליטה לקרוא למרכז נשים שהוקם בסיועם על שם מחבלת שהשתתפה בפיגוע "אוטובוס הדמים" ב-1978, שבו נרצחו 35 ישראלים. הם דורשים להסיר את הלוגו הנורבגי מהבניין ולקבל בחזרה את כספי הסיוע

 

דלאל מוגרבי והפיגוע באוטובוס בכביש החוף ב-1978 ()
דלאל מוגרבי והפיגוע באוטובוס בכביש החוף ב-1978

שר החוץ של נורבגיה, בורגה ברנדה, גינה בחריפות את הרשות הפלסטינית על שימוש במימון נורבגי להקמת מרכז נשים בכפר בורקה, שנקרא על שם המחבלת דלאל מוגרבי. באופן חסר תקדים ברנדה דורש להסיר באופן מיידי את הלוגו של משרד החוץ הנורבגי מסמל הבניין ודורש מהפלסטינים להשיב לנורבגיה את כספי הסיוע שקיבלו.

 

דלאל מוגרבי פיקדה על חולייה שביצעה את פיגוע "אוטובוס הדמים" בכביש החוף בשנת 1978 שבו נרצחו 35 ישראלים, בהם 12 ילדים. מרכז הנשים החדש קיבל מימון מנורבגיה דרך ועדת הבחירות הפלסטינית וארגון בשם 'או"ם נשים בפלסטין' שמקדם השתתפות של נשים פלסטיניות בבחירות.

 

"האדרת התקפות טרור היא לחלוטין לא מקובלת ואני מגנה את ההחלטה הזו בלשון החזקה ביותר", אמר השר ברנדה. "נורבגיה לא תאפשר לעצמה להיות מזוהה עם מוסדות שנקראים על שמות של טרוריסטים בדרך כזו. לא נקבל את השימוש של סיוע נורבגי למטרות כאלה".

 

ברנדה ציין כי רק לאחר שנורבגיה הפסיקה את המימון למרכז נודע לה שהוא ייקרא על שם המחבלת הפלסטינית. זה קרה בעת פתיחת המרכז בשבוע שעבר. המארגנים לא התייעצו על כך עם הנורבגים או עם האו"ם וגם לא הזמינו אותם לטקס הפתיחה. משרד החוץ הנורבגי הגיב על כך מיד כשנודע לו על העניין היום.

 

הנורבגים דורשים מהפלסטינים להסיר באופן מיידי את הלוגו של משרד החוץ הנורבגי מסמל הבניין ואת השבת כל כספי הסיוע. "לא נכנס להסכם סיוע חדש עם ועדת הבחירות הפלסטינית ועם 'או"ם נשים בפלסטין' עד שייקבעו נהלים שיבטיחו שמעשים כאלה לא יישנו בעתיד", הדגיש ברנדה.

 

הפיגוע שהוביל למבצע ליטני

בשבת ה-11 במרס 1978, חדרה לשטח ישראל חוליית מחבלים פלסטינים שיצאה משטח לבנון והגיעה דרך הים לחוף שמדרום לקיבוץ מעגן מיכאל. פעולת המחבלים, שכללה השתלטות על אוטובוס אגד בכביש ת"א-חיפה, הסתיימה ב-35 הרוגים ישראלים, בהם משפחות שלמות, ולמעלה מ-70 פצועים. בעקבות הפיגוע האכזרי, יצאה ישראל למבצע ליטני נגד ארגוני הטרור הפלסטיניים בדרום לבנון. דלאל מוגרבי, מפקדת החוליה, נהרגה בקרב שהתחולל בין המחבלים לכוחות צה"ל.

 

בשנת 2009 הגיעה רשידה מוגרבי, אחותה של דלאל, לוועידת הפתח שהתקיימה בבית לחם והתראיינה לראשונה לכלי תקשורת ישראלי. "הרגשתי גאה ואני עדיין מרגישה מאוד גאה באחותי. שהישראלים לא יטיפו לנו על מה זה מוסר ועל מה זה אנושיות", אמרה מוגרבי. "הישראלים הם שאילצו את אחותי לבצע את הפיגוע, כי הם שגירשו אותנו וגזלו את אדמתנו. הם עשו לנו עוול בעצם זה שהפכו אותנו לעם של פליטים, ואלמלא הכיבוש דלאל לא הייתה מבצעת את הפיגוע. אולי היא הייתה חיה חיים נורמליים ובונה לה משפחה וקריירה".

 

היא הוסיפה שהיא לא בכתה כששמעה שאחותה נהרגה בפעולה. "לא שזה לא כואב - זה כואב, אבל יש בתוכי המון זעם שעצר את הדמעה מלרדת. אם אני מצטערת על דבר מה, זה על כך שלא הייתי איתה, כי אבו ג'יהאד סירב לכך שיהיו שתי אחיות מעורבות בפעולה אחת".

 

ממשרד החוץ הישראלי נמסר בעקבות המקרה: "נורבגיה נקטה בצעד הנכון. עמידה תקיפה נגד הנצחתם של טרוריסטים היא חלק שאין בלתו מהמאמץ הבינלאומי למגר את הטרור. אנו ממליצים לקהילה הבינלאומית לבדוק היטב לאן הולך הכסף שהיא משקיעה ברשות הפלסטינית ומצפים שכלל השותפים בפרויקט ינהגו כמו נורבגיה". 


פורסם לראשונה 27/05/2017 22:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים