שתף קטע נבחר

היסטוריה: ישראל מקבלת תרומות דם מהומואים ויוצאי אתיופיה

מרכז שירותי הדם של מד"א רכש מכשור המאפשר בדיקות ויראליות מהירות למנות הדם ובהתאם להנחיות משרד הבריאות מתיר להומואים ויוצאי אתיופיה החלה מהחודש לתרום דם. גם גיל האנשים שרשאים לתרום עלה

הסוף לאפליה בתרומות הדם בישראל: החל מהחודש מאפשר מרכז שירותי הדם של מד"א תרומות דם גם מהומואים וגם מיוצאי אתיופיה, לאחר שנים בהם נאסרה התרומה מקבוצות אלה. זאת בזכות מכשור חדיש שנרכש ומאפשר בדיקות ויראליות מהירות.

 

עד היום, אסרו שירותי הדם של מד"א על יוצאי אתיופיה והומואים לתרום דם, בשל החשש מהדבקה ב-HIV. החלטה זו רבת השנים עוררה גלי מחאה מצד קהילת יוצאי אתיופיה. 

 

קראו עוד:

החלטה תקדימית בארה"ב: מעתה הומואים יכולים לתרום דם

בעולם אין הגבלה על תרומת דם מיוצאי אתיופיה

 

כמו בכל העולם. הומואים יוכלו לתרום דם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כמו בכל העולם. הומואים יוכלו לתרום דם(צילום: shutterstock)

 

לפני כשלוש שנים פרסמה כתבת ynet מורן אזולאי את סיפורה של חברת הכנסת לשעבר פנינה תמנו-שטה, שביקשה לתרום דם בכנסת כמו עמיתיה, אך התבשרה כי בשל מוצאה היא אינה רשאית לתרום דם.

 

בעקבות המקרה, החליטה שרת הבריאות לשעבר ח"כ יעל גרמן, להקים ועדה שתקבע מהם הקריטריונים לקבל תרומות דם. בתוך כך אישרו מדינות מערביות רבות, בהן ארה"ב, קנדה ואוסטרליה, להומואים לתרום דם, בתנאי שלא קיימו יחסי מין שנה לפני התרומה.

 

בדיקות מהירות למנות הדם לאיתור נגיף HIV

השינוי במדינות העולמית נבע מהשיפור בבדיקות המעבדה שאיפשרו לערוך בדיקות מהירות למנות הדם לאיתור שרידים של נגיף ה-HIV. ועדת המומחים של משרד הבריאות קבעה בהמלצותיה כי הבדיקה החדשה תפחית את סיכון תרומות הדם בכל האוכלוסייה, כולל באלו בסיכון גבוה להדבקה ב-HIV.

 

כאמור, לפני כחצי שנה הכריז משרד הבריאות לראשונה על השינוי במדיניות תרומות הדם, וקבע כי עולים שנולדו באתיופיה יוכלו לתרום דם בדומה לישראלים ממוצא אתיופי שנולדו בארץ, זאת בתנאי שלא ביקרו באתיופיה שנה לפני מועד התרומה.

 

באופן דומה, יוכלו הומוסקסואלים לתרום דם, בתנאי שיצהירו בשאלון כי לא קיימו יחסי מין עם גברים בשנה שלפני התרומה.

 

על הצהרה זו, מתווספת הבדיקה החדשה במכשור שרכש מרכז שירותי הדם של מד"א, המאפשר להריץ את מבחנות דגימות הדם המתלוות לכל מנת דם ולאתר בהן הדבקה.

 

גיל התורמים עלה

המכשיר מאפשר לזהות הדבקה בנגיפים: HIV מסוג 1 ו-2, HTLV מסוג 1 ו-2, הפטיטיס B, הפטיטיס C וחיידק הסיפיליס. בנוסף, הבדיקה מאפשקת גם זיהוי של נגיף הנילוס המערבי שעלול לגרום למחלה קשה באוכלוסיות בסיכון כמו חולים, קשישים, תינוקות ונשים הרות.

 

חידוש נוסף עליו החליט בנק הדם הארצי הוא לאפשר מעתה תרומות דם ללא הגבלת גיל, זאת בניגוד למדיניות שהייתה נהוגה עד כה, המגבילה תרומות דם עד גיל 65 בלבד. תרומת הדם על ידי בני הגיל השלישי תתאפשר לאחר הצגת אישור רופא המשפחה המציין שהתרומה אינה מסכנת את בריאותם וציון מחלות ותרופות.

 

"איסור תרומות הדם לא היה רק מיוצאי אתיופיה", אומר ל-ynet ד"ר אשר מוזר סגן מנהלת שירותי הדם של מד"א, "ההגבלה התייחסה לכל אלה ששהו במדינות בעלות שכיחות גבוה של hiv כמו רוב מדינות אפריקה ואזורים במזרח אסיה. מעתה נוכל לבדוק בדיוק מקסימלי את מנות הדם באמצעות המכשור החדש ואנו שמחים שמתאפשר מעתה לכמה שיותר ישראלים לתרום דם".

 

ח"כ לשעבר עו"ד פנינה תמנו-שטה: "מדינת ישראל הפלתה את יוצאי אתיופיה במשך שלושה עשורים. הסתכלו עלינו כאל נגע מתהלך בחברה הישראלית, שמו עלינו תווית של חולים מנקודת מוצא גזענית. בעוד שקיבלו מנות דם ממדינות נגועות הרבה יותר, את מנות הדם שלנו זרקו".

 

היא מוסיפה ואומרת: "אין כאן בשורה אלא ניצחון ועל כך אני שמחה. מבחינתי זה היה מאבק על עצם קיומי והיכולת שלי להתקיים בשלום בחברה הישראלית. נדרתי נדר שלא יהיה מצב שמדינת ישראל תחשוב לעצמה שהיא תמשיך להפלות אותנו כל כך הרבה שנים. זה תיקון עוול שהגיע הזמן שיעמוד על מקומו ומסר חשוב לדור הצעיר שאסור לוותר על הצדק ועל האמת".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: liquidlibrary
מקבלים תרומות דם מהומואים ואתיופים
צילום: liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים