שתף קטע נבחר

ההורים שלא ישלחו את הילדים לקייטנה

הם לא רוצים להתעסק בלוגיסטיקה של הילדים גם בקיץ, ואין להם בעיה שהילדים יעסיקו את עצמם ואפילו ישתעממו. הכירו את ההורים שמעדיפים לא לשלוח את הילדים לקייטנות

 

 

אלה בת ה-11 סופרת את הימים לסיום הלימודים. היא, בניגוד לחבריה, לא רשומה לקייטנה ומחכה לרגע שתוכל לקום מאוחר. "היא תישאר בבית במהלך היום ובצהריים תוציא את אחותה מקייטנת 'בית ספר של הקיץ'", מסבירה אמה, שירה גולדשטיין.

 

תלמידי חטיבת הביניים והתיכון יוצאים היום לחופש הגדול, תלמידי בית הספר היסודי ממש בעוד כמה ימים - ולפניהם חודשיים של חופש. הרבה ילדים ילכו לקייטנות כדי "להעביר את הזמן" ולחוות חוויות בקייטנות מגוונות (גלישה, בישול, טיולים וכו'), אבל יש ילדים וגם הורים שלא מוכנים לשמוע על קייטנה. מה עושים עם כל הזמן הפנוי? ביררנו איתם.  

 

"אני לא מוכנה לשלם הון עתק על הקייטנות", מסבירה גולדשטיין. "ביומיים הראשונים אלה תתלהב ואחרי זה לא תרצה ללכת. היא ילדה עצמאית מאוד ויודעת לנהל את הזמן: מתי חברה באה אליה, לאן היא יוצאת, ואולי תלך להתנדב. היא דורשת את העצמאות שלה, ואני רוצה לממש אותה. אני מרגישה שעם תיווך הורי היא יכולה לנהל את היום. היום גם קל יותר, יש טלפון ואפשר להיות בתקשורת כל הזמן. אני פסיכותרפיסטית גופנית, באה והולכת, ולכן אהיה נוכחת בחלק מהזמן. יש מגוון אפשרויות של תעסוקה ולא צריך קייטנות".

 

שירה גולדשטיין: "אי אפשר להיות בחרדה כל היום" (צילום: אלבום פרטי) (צילום: אלבום פרטי)
שירה גולדשטיין: "אי אפשר להיות בחרדה כל היום"(צילום: אלבום פרטי)

יש חששות?

"יש חששות שנתבדה באמצע הדרך, אבל תמיד יש פתרונות. גם אם יום אחד מפוקשש, למחרת נמצא פתרונות חלופיים. נהיה בתקשורת כל הזמן, כמו שניהלנו את השנה מול החוגים. עכשיו צריך קצת יותר להתאמץ, אי אפשר להיות בחרדה כל היום. אני רוצה לבדוק את המערך המשפחתי, תהליך טבעי שמשמעותו להתחיל לשחרר. לאלה יש את המשאבים, זו השנה הראשונה שהיא לא בקייטנה והיא מתרגשת מאוד. יש לי תחושה שניווכח שהצלחנו".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

רוצים להתאוורר

"אני לא סומכת על הבטיחות והמקצועיות בקייטנות. אני חושבת שהפליירים רחוקים מהמציאות, בגדול זה בייביסיטר יקר", כך משתפת מאיה אריאלי ברון מפתח תקווה, אימא של אופיר (10), ליבי (7.5) וכרמל (4.5). עוד היא מוסיפה: "אני לא רואה ערך מוסף אמיתי בקייטנה, מי ששומר עליהם כל היום אלו נערים ונערות. העין שלי מאוד ביקורתית, כנראה שקשה לרצות אותי. חשוב לציין שהילדים שלי גם ממש לא רוצים ללכת, אחרת כנראה הייתי שוקלת ושולחת.

 

"ליבי, האמצעית, תלך ל'בית הספר של הקיץ'", מדגישה אריאלי ברון. "אבל מי שמעביר את הקייטנה אלו הם מורים, ומבחינתי זה המשך של השנה שחלפה. כל השנה הם במסגרת, רוצים להתאוורר. מאחר וגם אני לא חושבת שזה כיף, קל לי להתחבר לרצון שלהם".

אריאלי ברון: "כל השנה הילדים במסגרת" (צילום: אלבום פרטי) (צילום: אלבום פרטי)
אריאלי ברון: "כל השנה הילדים במסגרת"(צילום: אלבום פרטי)
 

אריאלי ברון, מפתחת מוצרי התפתחות לילדים, מסבירה שהעובדה שהיא ובעלה עצמאיים מאפשרת לה לשלב את הילדים בפעילויות שלהם ולהשאיר את אופיר הבכור לבד בבית לכמה שעות, כשהם לא נמצאים. "הוא ילד עצמאי ואחראי מאוד ויש לו צורך להיות לבד חלק מהזמן".

 

תכננתם לו"ז קבוע לחופש?

"אם נתכנן, זה כמה ימים קדימה מתוך מחשבה שזה בסדר גם לא לעשות כלום, זה חופש. אבל יש כללים ברורים - יש זמן מסכים מוגדר. אני לא מאפשרת להישאר ערים עד אמצע הלילה, ולכן הוא קם בשעות סבירות. אופיר אומנם לא הולך לקייטנה, אבל האלטרנטיבה היא לא לשבת בבית חסר תנועה עם חטיפים. הוא לא יישאר חודשיים במשך ימים שלמים אלא למספר שעות, מתוך אמונה כי ילדים זקוקים לנוכחות הורית וללא הכוונה הם עלולים ללכת לאיבוד".

 

הילדה גאה בעצמה

"קייטנות הן בייביסיטר מבחינתי, ואני לא מרגישה צורך לשלוח לשם רק כדי שיהיה לי שקט. להפך, אני נהנית לבלות איתן ולא רואה בחופש נטל או קושי", אומרת איילה אדלר מפתח תקווה, אימא לנועם (12) רוני (8) ושחר (4). שלושתן נשארות בבית במהלך החופשה. "בעבר, כשעבדתי בהייטק, הייתה המון לוגיסטיקה. אני הייתי לוקחת חופש, גם בעלי והסבתות. היום אני עצמאית, אני צורפת ומעצבת תכשיטים. כשיש לי סידורים או פגישות עם לקוחות, שלושתן נשארות לבד לכמה שעות וזה מאפשר לי שקט עבודה. הגדולה רוצה קייטנת גלישה של שבוע. אנחנו בשלבי בירור כרגע - אבל כחוויה, לא כמסגרת שתשמור עליה".

 

אדלר: "הבנות מדווחות על כל דבר" (צילום: אלבום פרטי) (צילום: אלבום פרטי)
אדלר: "הבנות מדווחות על כל דבר"(צילום: אלבום פרטי)

מדוע את חושבת שהן בשלות להישאר לבד?

"הן אחראיות, מדווחות על כל דבר, לא יעשו משהו שונה מבלי לשאול. הגדולה מכינה אוכל לאחיות: אורז, פתיתים, חביתה וארוחת בוקר. במקביל הן יודעות להעסיק את עצמן בלי טלוויזיה. האמצעית שלי יכולה שעות לצייר ולשחק עם אחותה הקטנה. במשך שנים היה לי קשה לשחרר אבל עברתי תהליך. אני מרגישה שהתקופות האלו עושות טוב לבנות שלי, הן מרגישות בטוחות בעצמן.

 

"בפעם האחרונה שהשארתי לבד לכמה שעות, הגדולה הייתה בעננים, גאה בעצמה וגם אני הייתי גאה בה. היא אמרה לי - 'אימא, אני יכולה יותר, אני אשמח אם תלכי ותשאירי אותי יותר לבד'. היא מרגישה שסומכים עליה".

 

אדלר מוסיפה שהיא תמיד על המשמר - כשהיא יוצאת היא מקפידה לסגור את כל הבית, החלונות, המרפסת, והיא מתקשרת ומסתמסת עם הילדות. "הבת שלי בת ה-12 נמצאת בחוגים כל הזמן או עם חברות, פתאום יש זמן לדבר, לעשות דברים יחד, פתאום יש הרבה אוויר לנשום וגם פחות לחץ על הבעל. הוא לא צריך לצאת מוקדם מהעבודה, למצוא סידור, לתמרן. הוא אומר בעצמו שזה מקל עליו, שהוא לא צריך לדאוג יותר. ההתעסקות לא קיימת וזה חוסך המון כסף כי מעבר לעלויות של הקייטנה יש עלויות של פעילות אחר הצהריים".

 

אולי יעניין אותך גם:

- כשהאבא טבעוני והילדים רוצים עוגת שוקולד

- אהבה של אמא - מול המצלמה

- "אתם חייבים עוד ילד"

 

יש עולם מלא בחוץ

"אני אימא לארבעה ילדים (6, 13, 18 ו-24) ולא חשבתי אף פעם לשלוח אותם לקייטנות. יש עולם מלא בחוץ, קייטנה בחינם", אומרת איריס סהר מכפר סבא. "הילדים התחילו להישאר לבד בבית כשהגדולה הייתה בת 12 ושמרה על אחיה, שהיה אז בן שלוש. הם שומרים אחד על השני. השנה, בת השש לא תלך אף היא לקייטנה ותישאר עם אחיה בן ה-13. היא מעדיפה להישאר בבית ומחכה לזה מאוד".

 

סהר לא עובדת יום שלם ולכן פנויה בבוקר או אחר הצהריים. "בזמן שאני לא נמצאת, הם שומרים אחד על השני", היא אומרת. "ילדים מוצאים מה לעשות גם בלי קייטנה וגם כשלא מפעילים אותם כל היום. יש משחקים, גן שעשועים, מצחיקים אחד את השני, מציקים לפעמים, והם יכולים לישון עד שעה מאוחרת. אנחנו לא הולכים לקניונים, אלא עושים דברים קטנים וכיפיים שממלאים את היום".

 

לא שמעת הרבה "אימא, משעמם לי"?

"מה רע במשעמם? ההפך, זה חשוב להתפתחות שלהם. הם לומדים למצוא עניין ולהעסיק את עצמם. פעם למשל הייתי מקפידה על סדר וניקיון, היום אני מכבדת את הבלגן, אבל מבקשת מהם לסדר אחריהם. ילדים הם אנשים קטנים. הם חכמים ויכולים להתמודד עם החופש מצוין".

 

כללי בטיחות

"חופשה של חודשיים היא תקופה ארוכה שבה ילדים מעסיקים את עצמם ודואגים לעצמם", מסבירה שרון צונץ, פסיכולוגית התנהגותית מומחית. "ילדים בני 12-9משתעממים מהר, ואם יש אחים במשפחה זה עלול להיגרר למריבות, אז ההורה מנסה להשליט סדר מרחוק, בטלפון. בנוסף, כשהם לא הולכים לקייטנה וכל היום בבית, יכולות להיות אינספור שעות של מסכים שעלולות לגרום הפרעת קשב וריכוז, עלייה בהשמנה וקושי ביחסים חברתיים. הרי גם כשאנחנו איתם המסך מושך, ואנחנו צריכים להיות אקטיביים כדי להוציא אותם משם".

 

איך מתנהלים נכון? לדברי צונץ, "סדר יום בשגרת חופש הוא אחד הדברים שמרגיעים ילדים, מפחית מתחים ומריבות. מומלץ לא להשאיר את הילדים ליום שלם ללא מבוגר בסביבה - יום אחד אבא מגיע לצהריים, יום למחרת בייבייסטר או סבתא אפילו לחצי שעה, כדי לתווך, להגיש עזרה, להיות איתם קצת. בנוסף, פעמים רבות יש לנו נטייה להפיל את האחריות על האח הבכור ואחר כך לכעוס עליו. זכרו כי אין זה מתפקידו להטיל משמעת, אל תכעסו עליו וקחו בחשבון שתהיה מהפכה אחרי שתחזרו הביתה".

 

עוד דבר שחשוב להקפיד הוא בטיחות בבית. ההמלצה של ארגון "בטרם" היא להכין את הבית, לדאוג שיהיה מקום בטוח ולצמצם סכנות אפשרויות: התקינו גלאי עשן, בצעו בדיקה לתקינות מערכת גז, ודאו כי מערכת החשמל תקינה והוציאו או נעלו כלי נשק וחומרים מסוכנים (כגון רעלים, חומרי הדברה). כמו כן, הילדים חייבים שתהיה להם דרך ברורה להשיג אתכם. הקפידו לתקשר עם הילדים באופן קבוע על מנת להבטיח שהם בטוחים ומרגישים טוב. דאגו תמיד שיהיה מבוגר אחראי זמין שיוכל לסייע לילד במקרה של מצב חירום ותאמו כללים ברורים לזמן השהייה לבד, למשל בנוגע להזמנת חברים, לבישול ולשימוש במכשירי חשמל.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום פרטי
אדלר: "פתאום יש זמן לדבר ולעשות דברים"
צילום: אלבום פרטי
מומלצים