שתף קטע נבחר

התפרצות חזרת בישראל: חשש שהחיסון כבר אינו יעיל

נתוני משרד הבריאות מגלים עשרות מקרים של תחלואה בחזרת - וירוס שעלול לגרום במקרים קשים גם לפגיעה מוחית, חירשות ועקרות. מרבית המקרים – בירושלים. משרד הבריאות: הווירוס התגבר על החיסון

עימות סוער באולפן ynet: מה אומרים המתנגדים לחיסונים?

 

 

בזמן שמגפת החצבת פוקדת את אירופה, אצלנו צצה ועולה מחלת עבר חדשה: נתונים של משרד הבריאות מגלים קפיצה של פי 6.5 ויותר בשיעור התחלואה בחזרת, מחלה ויראלית שעלולה, במקרים נדירים, לגרום אף לפגיעה מוחית, חירשות ועיוורון. על פי ההערכות, יעילות החיסון נחלשה בשנים האחרונות, כאשר תת זנים עמידים צצו וגרמו לתחלואה.

 

מהשוואת נתוני משרד הבריאות עולה כי בין החודשים ינואר ויוני השנה חלו בחזרת 121 ישראלים. בתקופה המקבילה אשתקד חלו במחלה רק 18 אנשים, ובשנת 2015 נרשמו 35 מקרים. מדובר אם כן בזינוק משמעותי במספר החולים במחלה. המספרים האמיתיים ככל הנראה גבוהים בהרבה.

 

 (איור: shutterstock) (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)

 

על פי הדיווחים שהגיעו למשרד הבריאות, מרבית מקרי ההדבקה נרשמו במחוז ירושלים. מחוז זה ידע בעבר התפרצויות ויראליות. במגפה הנוכחית לא ברור עדיין כמה מהלוקים במחלה לא היו מחוסנים נגד חזרת. את חיסון החזרת מקבלים בישראל בשתי מנות: פעם בגיל שנה ופעם נוספת בגיל 6.

 

עוד כתבות:

מחלת הילדים שאינכם מכירים ומתחזה לדלקת גרון

עקב התפרצות חצבת באירופה: "יש להתחסן לפני שטסים"

הנחיות חדשות: מותר להשאיר תינוק עם חום בגן

מה אם כן גרם לעלייה המשמעותית בשיעור התחלואה השנה? על פי ההערכות, בשנים האחרונות צצו תתי זנים חדשים של נגיף החזרת, שהתגברו על החיסון וגרמו לתחלואה המוגברת.

 

מאמר שפרסמו הפרופסור איתמר גרוטו, מנכ"ל משרד הבריאות, וד"ר אמיליה אניס, ראש היחידה לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, הציף את העלייה בתחלואה בחזרת כבר בעבר. במאמרם מציינים השניים כי עלייה בתחלואה נרשמת גם באירופה, חרף שיעור ההתחסנות הגבוה, מה שמעיד ככל הנראה על כך שהחיסון כבר אינו יעיל נגד וירוס החזרת, וייתכן שיש צורך בחיסון חדש או במנת דחף נוספת (חיסון הניתן תקופה לאחר החיסון הראשוני, במטרה להעלות את רמת הנוגדנים לכזו שתעניק את ההגנה המקסימלית נגד אותו וירוס).

 

"בסיכון מוגבר נמצאים תלמידי ישיבה, ואלה המתגוררים במעונות סטודנטים, שם סכנת התפשטות הנגיף היא הגבוהה ביותר", מזהירים גרוטו ואניס. "זן חדש של נגיפים החל לצוץ, ויש לשקול מתן חיסון דחף נוסף לאוכלוסיות בסיכון אלה".

 

חזרת: מחלה ויראלית שעלולה להיות מסוכנת מאוד

מחלת החזרת נגרמת על ידי נגיף ממשפחת הפראמיקסווירוסים, שקיים בבני אדם בלבד. הווירוס מופרש דרך נוזלי גוף – רוק, חלב אם, דם, שתן ונוזל שדרה. אדם שנדבק בווירוס מחוסן לכל חייו. במרבית המקרים, ההדבקה מתבצעת באמצעות חשיפה טיפתית – רסיסי רוק משיעול, עיטוש או נשיקה, או שימוש בכלי אוכל משותפים.

 

גם באירופה נרשמה עלייה בתחלואה. חזרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם באירופה נרשמה עלייה בתחלואה. חזרת(צילום: shutterstock)

 

הנגיף חודר למערכת הנשימה ולבלוטות הלימפה, שם הוא מתרבה בתוך 12 עד 25 יום, אז הוא פורץ לזרם הדם ומתחיל להדביק איברים נוספים בגוף. במרבית המקרים תסמיני המחלה כוללים סימפטומים דמויי שפעת, בהם כאבי שרירים, כאבי ראש, נזלת, ירידה בתיאבון ועליית חום הגוף.

 

אצל 30 עד 40 אחוזים מהחולים תתרחש דלקת של בלוטות הרוק, לרוב בצד אחד של הלסת שתיראה נפוחה, מלווה בכאבי אוזניים או כאבים בזווית הלסת התחתונה. במקרים נדירים עלולה להתרחש דלקת מוחית, חירשות, דלקת באשכים העלולה לגרום לעקרות או דלקת של הלבלב. בכרבע ממקרי ההדבקה של נשים הרות, תחלואה בחזרת בטרימסטר הראשון תגרום להפלה.

 

"חזרת היא מחלה לא פשוטה שעלולה להוביל גם לפגיעה מוחית ואפילו לעקרות", אומר פרופ' דני מירון, מנהל היחידה למחלות זיהומיות ילדים במרכז הרפואי העמק, "ייתכן שנוצרים תתי זנים חדשים, אך ההדבקה נובעת גם משיעור התחסנות לא גבוה באוכלוסיות מסוימות. הדרך הטובה ביותר להתגונן היא להביא לכיסוי מלא של החיסונים, והשלמת חיסון למי שטרם התחסן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הווירוס החל לפתח עמידות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים