שתף קטע נבחר

מלכודת האנטי-אייג'ינג: הנזק האפשרי של מוצרי הטיפוח

החשש של נשים מפני ההתבגרות הטבעית של העור גורם לרבות מהן לעשות שימוש לא נכון בתכשירים קוסמטיים שמתהדרים בתכונות "אנטי אייג'ינג". התופעה עלולה לגרום לנזקים משמעותיים לעור, בהם אקנה חמור, נפיחות והזדקנות מוקדמת. על מה חשוב להקפיד ואיך נמנעים מהנזק? רופא עור עם התשובות

 

 

גילית על הפנים פצעי בגרות אבל גיל ההתבגרות חלף מזמן? עשוי להיות לכך הסבר מצוין: "אקנה קוסמטיקה" הוא מושג רפואי ותיק שמתאר הופעת פצעונים על הפנים שנראים כפצעי אקנה לכל דבר, פרט לעובדה אחת המבדילה אותם מפצעי בגרות רגילים - הגורם להופעתם. בעוד פצעי בגרות נגרמים בגלל נטייה גנטית, עלייה בהפרשת שומן בעור, ליקוי בקרטיניזציה תקינה או זיהום חיידקי משני, "אקנה קוסמטיקה" נגרמת משימוש מופרז בתכשירי טיפוח.

 

נשים רבות שחצו מזמן את גיל עשרים, שלושים ולעיתים גם ארבעים, מתחילות לסבול מהופעתם של פצעי אקנה קשים, וחלקן לא סבלו מפצעי בגרות אפילו בנעוריהן. הסיבה לכך היא שימוש אינטנסיבי בתכשירי קוסמטיקה ובתכשירי איפור מסוימים - שעלול בהחלט לגרום להופעת פצעונים בדרגת חומרה גבוהה, ואף להופעתם של פצעונים שמלווים במוגלה.

 

שימוש מופרז בתכשירי טיפוח. אקנה קוסמטיקה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימוש מופרז בתכשירי טיפוח. אקנה קוסמטיקה(צילום: shutterstock)

 

הטעות הנפוצה: מתחילות מוקדם מדי

חלק מהנשים מתחילות לפתח מודעות לתהליך התבגרות עורן כשהן מגיעות לגיל 30. השינוי שהן מתחילות לחוש בגוון העור ובמרקמו גורם להן (וגם לחלק מהגברים כמובן) לרצות לנסות להחזיר את "זוהר הנעורים" שאפיין את עורן בגיל צעיר יותר. הבעיה היא שהניסיון הזה גורם לרבות מהן לנסות כל תכשיר חדש שמופיע בשוק. רבות סבורות גם כי ככל שיתחילו לטפל בעורן בשלב מוקדם יותר בתכשירי קוסמטיקה שמתהדרים בכינוי "אנטי-אייג'ינג", כך יצליחו להימנע מההליך הבלתי נמנע של הופעת סימני הגיל על עור הפנים.

 

קראו גם:

10 סיבות להזדקנות מוקדמת של עור הפנים

רופאת עור: הקרם הכי יעיל ניתן במרשם ועולה שקלים

כך תכינו בבית: מסיכות כורכום לחידוש עור הפנים

 

קרמים אשר מיועדים, לדברי יצרניהם, לעור מבוגר - שלרוב יהיה יבש יותר ומוצק פחות - אינם מתאימים לעיכוב הזדקנות בעור צעיר. הם עשירים מדי, פעילים מדי ומכילים חומרים רבים שעלולים לעורר גירוי כשמשתמשים בהם על עור לא מותאם. חלק מהחומרים הנפוצים בתכשירי קוסמטיקה לעור מבוגר, כמו למשל פרפינום ליקווידום, ביסווקס, פטרולטום, לנולין ועוד, משמשים כקומדוגנים (מחוללי פצעים) מובהקים.

 

גם תכשירי קוסמטיקה המתהדרים בהבטחה "אינו גורם לקומדונים" לא תמיד יכולים לעמוד בהבטחה זו, במיוחד בארצות חמות כשלנו, וכשמדובר בסוגי עור מעורבים וצעירים. חלק מהחומרים הפעילים בתכשירים הללו עלולים לגרום לדלקות בעור שגורמות דווקא להאצה בהזדקנות העור (על ידי עלייה בייצור הרדיקלים החופשיים), כמו גם לדלדול בקצב ההתחדשות הטבעי של העור ופגיעה בייצור חומרי סיכה ורקמת חיבור (חומצה היאלורונית, סבום ואפילו עיכוב השלת תאי קרן מתים).

  

גם שימוש בסרומים קוסמטיים עלול לגרום לנפיחות בפנים (במנגנון של אגירת נוזלים) - נפיחות שאולי מועילה לעור עם קמטים, אך לפנים צעירות עלולה לגרום דווקא למראה מבוגר ותפוח יותר.

 

בעיה נפוצה נוספת היא שימוש שגוי בקרמים לעיניים, כמו מריחתם על פני העפעף התחתון עד לצינורית ניקוז הדמעות - פעולה שעלולה לגרום לנפיחות מתחת לעיניים ("שקיות"). לעתים הטיפול היעיל ביותר ב"שקיות" מתחת לעיניים איננו שימוש בג`ל הכי יקר על המדף, אלא דווקא להפסיק למרוח כל קרם קוסמטי באזור העיניים למשך שבוע.

 

מה לחפש על האריזה?

מאידך, אפשר ורצוי לדאוג לטיפוח העור בכל גיל, וחשוב להבין שתשומת לב לכך אכן יכולה להשפיע על אופן התבגרות הפנים, אבל צריך לדעת לבחור את המוצר הנכון ולהקפיד להשתמש בו נכון.

 

אל תתפתו להתחיל מוקדם מדי עם אנטי-אייג'ינג (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תתפתו להתחיל מוקדם מדי עם אנטי-אייג'ינג(צילום: shutterstock)

 

עד לשלהי גיל העשרים, לצד הקפדה יומיומית של שימוש במקדמי הגנה, ניתן להסתפק בקרם לחות. על מדפי הפארם אפשר למצוא תכשירים שמשלבים לחות, צבע והגנה מפני השמש. הם מכונים BB creams ומספקים תשובה הולמת לעור צעיר.

 

מגיל 30 והלאה, רצוי להעדיף תכשירים קוסמטיים בעלי יעילות והשפעה מוכחת על התהליכים האופייניים המתחוללים בעור. תכשירים המיועדים לטיפול בעור בוגר יותר מכילים מרכיבים המשפיעים במגוון דרכים על סימני הזדקנות העור הניכרים לעין.

 

מבין המרכיבים הנחשבים ליעילים ביותר לעיכוב הזדקנות העור ושכדאי לחפש על אריזת מוצרי הקוסמטיקה נזכיר את הבאים:

 

פפטידים: חלבונים זעירים המשמשים לתקשורת בין התאים ומשפרים את תפקודם.

חומצה אלפה ליפואית (ala): מתקנת את נזקי העבר במטען הגנטי של התאים.

די מתיל אמינו אתנול (dmae): מחליק קמטוטים קיימים ומונע חדשים.

ניאצינאמיד: החיוני למניעת כתמי גיל אופייניים.

ויטמין c: חיוני לייצור סיבי הקולגן ומשמש כנוגד חמצון יעיל.

ויטמין e: נוגד חמצון יעיל וחיוני לשמירת טריות הקרם.

רטינול: נגזרת ויטמין a בעלת יעילות מוכחת להאצת התחלקות התאים.

סרמידים: חומצות שומן הדומות בהרכבן לשומן העור הטבעי.

 

מגיל 35 בערך, או בגיל צעיר יותר במקרה של עור שמן או צלקות אקנה ישנות, אפשר להתחיל ולשלב יחד עם השימוש בתכשירים הקוסמטיים הללו גם שימוש לילי בתכשירים רפואיים המחייבים מרשם רופא ומבוססים על חומצה רטינואית.

 

תכשירים אלה, המחייבים זהירות מחשיפה לשמש, מונעים את היווצרותם של ראשים שחורים ופצעונים חדשים בנשים שנוטות לכך גם בגיל המבוגר, ובשימוש סדיר מביאים להחלקת צלקות אקנה והפחתת היווצרותם של קמטים ומסייעים באופן דרמטי בהבהרת כתמי עור ופיגמנטציה.

 

הכותב הוא רופא ומומחה לעיכוב תהליכי הזדקנות

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנזק הפוטנציאלי של תכשירי הטיפוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים