שתף קטע נבחר

מחקר ענק: קפה מפחית את הסיכון למות

חוקרים שעקבו אחר 750,000 איש במשך 16 שנים בשני מחקרי ענק מצאו כי אנשים שצורכים קפה באופן קבוע נמצאים בסיכון נמוך למות מכל סיבה שהיא. עדיין לא ברור איך הקפה משפיע, אך מחקרים קודמים כבר מצאו שורה של יתרונות בריאותיים לגוף האדם מהקפה

 

60 שניות על יתרונות הקפה:

  

 

הקפה של הבוקר עשוי להציל את חייכם: שני מחקרי ענק שכללו מאות אלפי אנשים ונמשכו 16 שנים, מצא שאלה ששותים קפה נמצאים בסיכון נמוך יותר למות מאשר אלה ששותים כמות מעטה או נמנעים מהמשקה.

 

המחקר אינו קובע בהכרח שהקפה עצמו מונע ישירות תמותה, אבל הוא מתווסף לשורת מחקרים מהעבר המעידים כי לקפה יש ככל הנראה יתרונות בריאותיים מובהקים, לצד אפקט העוררות.

 

מחקרים קודמים כבר מצאו סיכון תמותה מופחת בקרב חובבי הקפה, אולם מעט היה ידוע אם אכן זהו הקפה שמפחית את התמותה. באחד משני המחקרים החדשים שפורסם בכתב העת annals of internal medicine, נבדקו נתונים שנאספו במשך למעלה מ-16 שנים מ- 521,330 איש החיים ב-10 מדינות באירופה. במהלך תקופת המחקר נרשמו 41,693 מקרי תמותה.

 

גברים שדיווחו על שתיית הכמות היומית הגבוהה ביותר של קפה, היו בסיכון נמוך ב-12% למות במהלך תקופת המחקר, בהשוואה לגברים שלא שתו כלל קפה. באופן דומה, נשים ששתו את כמות הקפה הגבוהה ביותר, היו בסיכון נמוך ב-7% למות בהשוואה לנשים שלא שתו קפה כלל.

 

החוקרים מציינים כי המחקר נערך במדינות שונות באירופה, שם קיימת שונות בין הרגלי הקפה של התושבים. כך למשל, איטלקים ידועים בחיבתם לכוס קפה קטנה ועוצמתית כמו אספרסו, בעוד שתושבי סקנדינביה המעדיפים את הקפה שלהם חלש יותר ובכוס גדולה.

 

ההבדלים התרבותיים בשתיית קפה. מפחית תמותה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ההבדלים התרבותיים בשתיית קפה. מפחית תמותה(צילום: shutterstock)

 

אבל חרף ההבדלים הללו בין מדינה למדינה, החוקרים הבחינו בקשר עקבי בין ההפחתה בשיעור התמותה וצריכת הקפה. עוד נמצא במחקר כי צרכני הקפה, נשים וגברים, היו בסיכון מופחת למות ממחלות דרכי עיכון, ומחלות לב וכלי דם, בהשוואה לגברים ונשים שלא צרכו את הקפה. עם זאת, נשים שצרכו את הכמות הגבוהה ביותר של קפה, היו בסיכון גבוה יותר למות מסרטן השחלות. לחוקרים לא ברור מהו הקשר בין הקפה לסיכון מוגבר זה.

 

מחקר נוסף שפורסם על ידי חוקרים מאוניברסיטת דרום קליפורניה שבלוס אנג'לס, בחן אף הוא את הקשר בין תמותה לצריכת קפה. החוקרים ניתחו נתונים מ-185,855 אנשים בגילאי 45 עד 75 ממוצא אפרו אמריקני, הוואי, יפני אמריקני, לטיני או לבן. במהלך תקופת המחקר שנמשכה אף היא 16 שנים, מתו 58,397 אנשים.

 

בהשוואה לאלה שלא שתו קפה כלל. מצאו החוקרים כי אלה ששתו כוס קפה אחת ליום היו בסיכון מופחת של 12 אחוז למות מכל סיבה שהיא. אלה ששתו 2 או יותר כוסות קפה ביום, היו בסיכון נמוך ב-18% למות מכל סיבה שהיא.

 

לחוקרים כאמור, עדיין לא ברור האם קיים קשר ישיר בין הקפה לבין סיכון התמותה הנמוך, אחת ההשערות שהעלו, היא שייתכן ואלה ששותים קפה צורכים פחות משקאות ממותקים, הידועים כתורמים להשמנה וממנה למחלת הסוכרת ומחלות לב וכלי דם.

 

היסטוריה של בריאות בקפה

על אף השפעתו המעוררת של הקפה, שעלולה לפגום במעגלי השינה, הרי שמחקרים רבים בשנים האחרונות, גילו קשר ישיר בין המשקה הפופולרי לבין הבריאות.

 

שיפור מצב הרוח: כתב העת לפסיכיאטריה ביולוגית, מצא שאלה ששתו יותר מארבע כוסות קפה ביום היו בסיכון מופחת להתאבדות ב-53%. אלה ששתו שתיים עד שלוש כוסות קפה ביום היו בסיכון מופחת להתאבדות ב-45%. לדברי החוקרים הקפאין במשקה מעלה את רמת המעבירים העצביים (נוירוטרנסמיטורים) אשר עשויים לשפר את מצב הרוח ולתפקד כנוגדי דיכאון.

 

תוחלת חיים ארוכה: מחקר רחב היקף שגילה כי אלה ששתו קפה באופן קבוע חיו זמן רב יותר. המחקר, אותו ערכו חוקרי המכון האמריקני לבריאות, עקב אחרי יותר מ-400 אלף גברים ומצא כי אלו ששתו שש כוסות קפה או יותר ביום היו בסיכון נמוך ב-10% למות במהלך תקופת המחקר.

 

נשים ששתו כמות דומה של קפה היו בסיכון תמותה נמוך ב-15%, בהשוואה לאלו שלא שתו קפה.

 

עוד נמצא כי גם צריכת קפה מתונה הביאה להישרדות גדולה יותר. החוקרים מצאו כי שתייה של כוס אחת ביום הפחיתה את הסיכון לתמותה ב-6% בקרב גברים וב-5% בקרב נשים.

 

כאשר החוקרים הסירו משתנים שעשויים היו להשפיע על התוצאות, כמו מחלות לב, ריאה, זיהומים, תאונות ופציעות, מצב סוציואקונומי, משקל, צריכת אלכוהול, עישון ופעילות גופנית - נותרו הממצאים בעיניהם.

 

החוקרים ציינו כי עדיין לא ברור מה בקפה מפחית את סיכויי התמותה, אולם הם משערים כי חלק מאלף מרכיבי הקפה מכילים נוגדי חמצון, המפחיתים תהליכים הרסניים בגוף ומאריכים את תוחלת החיים.

 

פרקינסון: מחקר קנדי אחר, שפורסם אף הוא בשנה שעברה, מצא כי קפאין הביא להקלה בתסמיני מחלת הפרקינסון. המחקר, שפורסם בכתב העת Neurology, מצא כי אלה שטופלו בכדורי קפאין במינון 100 מיליגרם, השווה לכמות הקפאין בכוס קפה, סבלו פחות מרעד ונוקשות האופייניים לפרקינסון.

 

פעילות גופנית: בשנת 2005 פורסם מחקר שמצא כי קפאין עשוי לסייע לספורטאים, באמצעות שיפור ספיגת פחמימות. החוקרים מאוניברסיטת בירמינגהם שבבריטניה נתנו לספורטאים משקאות קפאין שהצליחו להגביר את ספיגת הפחמימות בשיעור של 26%.

 

צריכה של 2 כוסות קפה ליום מפחיתה הדיכאון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צריכה של 2 כוסות קפה ליום מפחיתה הדיכאון(צילום: shutterstock)

 

דיכאון: בשנת 2011 פורסם בכתב העת Archives of Internal Medicine מחקר אמריקני שכלל 50 אלף נשים, שהראה כי צריכה של שתי כוסות קפה או יותר ליום, הפחיתה את הסיכון ללקות בדיכאון בשיעור של עד 20%.

 

סרטן כבד: מחקר שפורסם בשנת 2005 על ידי חוקרים מיפן, ועקב אחר יותר מ-90 אלף נבדקים מטוקיו, מצא כי שתייה יומיומית של קפה מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן הכבד. האפקט המגן היה מקסימלי אצל אלה ששתו כוס עד ארבע כוסות ליום. החוקרים לא בדקו את ההבדלים בין קפה רגיל לנטול קפאין, משום שזה האחרון כמעט שאינו משווק ביפן.

 

סוכרת: חוקרי אוניברסיטת הארוורד פרסמו בשנת 2004 מחקר שכלל עשרות אלפי נבדקים, ומצא כי צריכה של יותר משש כוסות קפה ביום מפחיתה את הסיכון לסוכרת אצל גברים ב-50% ואצל נשים בשיעור של 30%.

 

תוצאות המחקר תואמות מחקר הולנדי שנערך בשנת 2000 בקרב 17 אלף נבדקים, שמצא כי אלו אשר שתו לפחות שבע כוסות קפה ליום, היו בסיכון נמוך ב-50% ללקות בסוכרת מבוגרים. עם זאת, לחוקרים עדיין לא ברור האם הסוד טמון בקפה עצמו או בשותים אותו הזוכים להגנה מפני הסוכרת.

 

אבני מרה: בשנת 2003 פרסם כתב העת "גסטרואנטרולוג'י" כי שתייה של לפחות ארבע כוסות קפה ביום מפחיתה את הסיכון לאבני מרה ב-25% לעומת אלה שלא צרכו קפה כלל. החוקרים הסבירו כי ייתכן והקפה גורם להתכווצויות בכיס מרה, ובכך משפר את תפקודו.

 

סרטן שד: חוקרי אוניברסיטת טורונטו בדקו את הקשר בין צריכת קפה והסיכון לסרטן השד בקרב 1690 נשים הנמצאות בסיכון גבוה ללקות במחלה.

 

נשים ששתו ארבע עד חמש כוסות קפה ליום, הפחיתו את הסיכון ללקות במחלה בשיעור של 25%, בעוד שאלה ששתו שש כוסות קפה ליום או יותר הפחיתו את הסיכון לסרטן השד בשיעור של 69%.

 

החוקרים שיערו כי הקפה מצליח להגן בפני סרטן השד מאחר והוא מהווה מקור לפיטואסטרוגנים, חומרים צמחיים בעלי פעילות הדומה להורמון הנשי אסטרוגן. צריכה שלהם ככל הנראה הקשורה להפחתת הסיכון להופעת גידול סרטני בשד.

 

לחץ דם: ואם דאגתם מעליית לחץ הדם בעקבות שתיית הקפה, אפשר להירגע: מחקר שפורסם במאי 2011, וסיכם מחקרים קודמים שכללו מעל 172 אלף איש, מצא כי הסיכון ללקות ביתר לחץ דם היה דומה הן אצל אלה ששתו יותר מחמש כוסות קפה ביום, והן אצל אלה ששתו פחות מכוס אחת ליממה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יתרונות בריאותיים לקפה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים