שתף קטע נבחר

"האמירויות אחראיות לפריצה שבה פורסמו ציטוטי אמיר קטאר שהובילו למשבר"

"הוושינגטון פוסט" דיווח מפי גורמי מודיעין אמריקניים כי איחוד האמירויות אחראית לפריצה למחשבי סוכנות הידיעות הקטארית ולפרסום ציטוטים שקריים של אמיר קטאר. הציטוטים, שהיללו את איראן וחשפו מתחים מול טראמפ, הובילו למשבר בין קטאר למדינות המפרץ, בהן גם האמירויות. שגריר האמירויות בוושינגטון הכחיש את הדיווח

אמיר קטאר אל ת'אני ומזכיר המדינה האמריקני טילרסון (צילום: AP) (צילום: AP)
אמיר קטאר אל ת'אני ומזכיר המדינה האמריקני טילרסון(צילום: AP)

 

אחת המדינות המחרימות - "אחראית לחרם": איחוד האמירויות עמדה מאחורי מתקפת הסייבר נגד מחשבי סוכנות הידיעות הממשלתית בקטאר שבמהלכה פורסמו ציטוטים שקריים של אמיר קטאר - שהציתו את המשבר עם מדינות המפרץ. כך דיווח הלילה (ב') ה"וושינגטון פוסט" מפי גורמי מודיעין אמריקניים. הציטוטים של האמיר שייח תמים בן חמד אל ת'אני הופצו בסוכנות ההממשלתית ובחשבונות הרשמיים ברשתות החברתיות בחודש מאי האחרון, והובילו לחרם על קטאר מצד איחוד האמירויות, סעודיה, מצרים ובחריין.

 

בהודעה שהופצה בסוף מאי צוטט האמיר כשהוא מתייחס לאיראן כ"מעצמה איסלאמית" ואומר כי לדוחא "יחסים מתוחים" עם ממשל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על רקע התבטאויותיו נגד איראן. בנוסף צוטט אל ת'אני אומר שיחסי קטאר עם ישראל "טובים", וכי "חמאס הוא הנציג הלגיטימי של הפלסטינים" - התבטאות שחייבה את שר החוץ הקטארי להסביר למזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, כי מדובר בציטוט שקרי. כבר בליל הפרסום הכחישה קטאר את הנאמר בה ובסוכנות הידיעות הרשמית נמסר: "אתר הסוכנות נפרץ ופורסמו התבטאויות שקריות שיוחסו לאמיר". קטאר טרם פרסמה את ממצאי חקירתה בנושא.

 

על פי הדיווח ב"וושינגטון פוסט", בסוכנויות המודיעין האמריקניות גילו בשבוע שעבר על פי מידע חדש, כי יום לפני הפריצה דנו בכירים בממשלת האמירויות במהלך הפריצה וביישומו. על פי גורמי המודיעין, לא ברור אם איחוד האמירויות ביצעה את הפריצה בעצמה או השתמשה בצד שלישי. 

 

 

באיחוד האמירויות דחו הלילה את הדיווח של ה"וושינגטון פוסט". שגריר המדינה בארצות הברית, יוסף אל-עותאיבה, טען כי הדיווח שקרי: "לאיחוד האמירויות אין שום קשר לפריצה המתוארת בכתבה. הדבר הנכון הוא התנהגותה של קטאר – המממנת ותומכת בגורמי טרור כמו הטליבאן וחמאס".

 

בעקבות ציטוטי האמיר סעודיה והאמירויות חסמו אתרי חדשות בקטאר ואף את אתרי רשת "אל-ג'זירה". המדינות, יחד עם מצרים בחריין, פתחו בחרם כלכלי ודיפלומטי על קטאר שנמשך עד היום. ההתבטאויות הנפיצות, שהביעו תמיכה באיראן ויצאו נגד טראמפ, הגיעו זמן קצר אחרי ביקורו של טראמפ בפסגה בריאד, שם נפגש בין היתר עם האמיר אל ת'אני. בנאומו המרכזי של טראמפ באותה הפסגה הוא האשים את איראן ב"מימון טרוריסטים ופלגים קיצוניים שמפיצים הרס וכאוס באזור" וקרא למדינות ערב להלחם בטרור.

  

לפני כשבועיים הודיעו המדינות המחרימות כי קטאר השיבה בשלילה ל-13 הדרישות שהעבירו לה כתנאי לסיום החרם. המדינות המחרימות הדגישו כי הצעדים שנקטו נגד קטאר הם תוצאה של התערבות קטארית עקבית בענייניהן הפנימיים של מדינות הערב. בין הדרישות שהועברו הייתה הדרישה לצמצם את תמיכתה של קטאר באחים המוסלמים, לסגור את רשת הטלוויזיה "אל-ג'זירה" שבה הן רואות מסיתה עיקרית, לסגור בסיס צבאי טורקי הנמצא בשטחה ולהוריד את דרג היחסים שלה עם איראן השיעית, שבה הן רואות יריבה גדולה. 

 

תומך במדינות המפרץ. טראמפ (צילום: AP) (צילום: AP)
תומך במדינות המפרץ. טראמפ(צילום: AP)
 

מנסה לייצר פשרה. טילרסון בפגישה עם אמיר כוויית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנסה לייצר פשרה. טילרסון בפגישה עם אמיר כוויית(צילום: AFP)
 

 

המשבר במפרץ חשף הבדלים גדולים בגישותיהם של נשיא ארה"ב טראמפ למזכיר המדינה שלו, רקס טילרסון. טראמפ תומך באופן גלוי בסעודיה ובאיחוד האמירויות בציוצים בטוויטר ובהצהרות, ומנגד טילרסון קורא להגעה לפשרה בין הצדדים. את רוב השבוע שעבר בילה טילרסון בפגישות עם גורמים בקטאר ובמדינות המפרץ כדי להגיע לפתרון המיוחל – אך ללא הועיל. על פי מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון, המצב במפרץ יכול לפגוע במאמץ האמריקני להלחם בדאעש.

 

"אנו לא מצפים לפתרון בטווח הקרוב", אמר בסוף השבוע אר.סי המונד, יועצו של טילרסון. הוא הוסיף כי טילרסון השאיר הצעות למדינות המפרץ ולקטאר הכוללות

"סט ערכים משותף שכל המדינות יכולות להסכים עליו, כדי שנתחיל ממקום משותף".

 

בשבוע שעבר, כחודש מתחילת ניתוק היחסים בין מדינות המפרץ לקטאר, פורסמו הסכמים שחתמו אותן המדינות עם קטאר לפני כמה שנים - שהיא הפרה. על פי הדיווח, מדובר בסיבה לניתוק היחסים בין הצדדים. כלי תקשורת בסעודיה ובאיחוד האמירויות פרסמו את ההסכמים שעליהם חתמה מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ עם קטאר. הסכמים שקיומם היה ידוע, אך נוסחם המדויק התפרסם לפני שבוע לראשונה ועד כה נשמר בסודיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"ציטוטים שקריים". אמיר קטאר אל ת'אני
צילום: EPA
מומלצים