שתף קטע נבחר

"מוצא עצמי במחלקה סגורה": החרדה והדיכאון יוצאים מהארון

אחד מכל שישה ישראלים סבל או יסבול מדיכאון במהלך חייו, אך המחלה וההתמודדות איתה הן עדיין נושא מושתק בשיח הציבורי. מומחים הגדירו את החרדה כמגפה של המאה 21, ובכל זאת הסובלים ממנה מדווחים שהם חשים בודדים בהתמודדות עימה. שתי סטודנטיות החליטו לשים סוף לשתיקה והכינו שני סרטונים יצירתיים ונוגעים ללב על דיכאון וחרדה. "זה מאוד מרגיע לגלות שאתה לא לבד בהתמודדות עם הקושי"

 צפו בסרטון של הלן על האשפוז במחלקה הסגורה:

 

 

האשפוז בכפייה במחלקה סגורה לבריאות הנפש של אדם הקרוב אל הלן בר (26), סטודנטית מהמכון הטכנולוגי HIT בחולון, טלטל את עולמה.

 

"זו הייתה חוויה מאוד לא צפויה וקשה", משתפת הצעירה. "עד לאותו רגע לא ידעתי איך נראית מחלקה סגורה". הלן מרחיבה ומספרת כי האדם שאושפז התמודד תקופה ארוכה עם דיכאון עמוק. חוסר הרצון שלו לפנות לעזרה הוביל להידרדרות במצבו עד לאשפוז הכפוי.

 

"זהו נושא מאוד מושתק ולא מדובר", מאבחנת הסטודנטית. "הרבה אנשים חווים תחושות של דיכאון וחרדה, אך הסביבה של אותו מכר התקשתה לדבר איתו על התחושות שלו. בעיניי זה היה אחד הגורמים לכך שהוא לא הצליח להיחלץ מהמצב שאליו נכנס. השתיקה סביב התחושות הללו גורמת לכך שאנשים חושבים שהם לבד בהתמודדות. בפועל זה ממש לא כך".

 

"חשוב להציף ולדבר על הנושא כמה שיותר" (שלי לבבי - צילום מסך) (שלי לבבי - צילום מסך)
"חשוב להציף ולדבר על הנושא כמה שיותר"(שלי לבבי - צילום מסך)

 

הלן החליטה לשים סוף לשתיקה. הסטודנטית הקדישה את פרויקט הגמר שלה בלימודים לתואר בתקשורת חזותית לדיכאון. בסרטון אנימציה נוגע ללב שיצרה מנסה הלן לספר את הסיפור של החבר שאושפז.

 

"אותו אדם קרוב חווה טראומה מאוד קשה באשפוז", מתארת היוצרת. "הסטיגמה כלפי חולי נפש גרמה לו לאבד את הזהות שלו. הוא היה עסוק בלהוכיח לסביבה שהוא בסדר וזה גבה ממנו מחיר כבד מאוד".

 

הסטודנטית מוסיפה כי בעבודת הגמר שלה היא ניסתה להציף את הסטיגמות שמדביקה החברה למטופלים במערך לבריאות הנפש. "האימא בסרטון מתכחשת למצב של הבן שלה בעוד האב מודאג מכך שהבן שלו יתויג כחולה נפש. אלו הן סטיגמות אמיתיות שכל מטופל מוטרד מאוד לגביהן, לפעמים לא פחות מסיבת האשפוז עצמה", מסבירה היוצרת.

 

"שיח על דיכאון יכול להציל חיים". הלן בר (באדיבות המצולמת) (באדיבות המצולמת)
"שיח על דיכאון יכול להציל חיים". הלן בר(באדיבות המצולמת)

 

התגובות לסרטון, כך מציינת הלן, היו אמוציונליות במיוחד: "הרבה מכרים בירכו אותי על העיסוק בנושא שכל כך לא מצוי בשיח הציבורי. עצם העובדה שאני מתראיינת על הדיכאון ונוצר לגביו דיאלוג, זה ההישג האמיתי של הסרטון. צריך לשים סוף לבושה. זה חשוב לדבר ולהציף את הנושא כמה שיותר. אם יתחיל שיח פתוח על דיכאון והתמודדות עם מחלות נפש, זה יכול אפילו להציל חיים".

 

מערכת יחסים ארוכה עם החרדה

גם פרויקט הגמר של שלי לבבי (26) עסק בנושא המושתק של בריאות הנפש. שלי יצרה סרטון סטופ מושן שכולל שלל דימויים לתחושות שאיתן מתמודד אדם שסובל מחרדה. "לחרדה ולי יש מערכת יחסים מאוד ארוכה", משתפת שלי. "בלימודים תמיד עודדו אותנו להביא את עצמנו ליצירה. כשיוצרים מהבטן דברים תמיד יוצאים יותר מוצלחים".

 

צפו בסרטון שיצרה שלי לבבי:

 

 

שלי מסבירה כי בחרה לעסוק בהתמודדות עם חרדה כיוון שהרגישה שחרדה היא המחלה של הדור שלה. "רציתי לגעת לא רק באנשים שחווים חרדה, אלא גם בסביבה הקרובה שלהם", מתארת הסטודנטית. "כשהקראתי את הטקסט לקרובי המשפחה שלי הם אמרו שהם לא דמיינו שאלו התחושות שאיתן אני מתמודדת".

 

"אומנות טובה מגיעה מהבטן". שלי לבבי (באדיבות המצולמת) (באדיבות המצולמת)
"אומנות טובה מגיעה מהבטן". שלי לבבי(באדיבות המצולמת)

 

"היה לי חשוב מאוד להעלות את הנושא ולגעת בו כמה שיותר עמוק וממקום כמה שיותר אישי" מסבירה שלי, "חרדה היא משהו שכולנו מתמודדים איתו ברמה כזו או אחרת.

 

"זה מאוד מרגיע לגלות שאתה לא מתמודד עם קושי לבד, שאתה לא חריג. הסרטון שיצרתי הוא גם ההתמודדות שלי החרדה – לדעת איך לטפל בה ואפילו לחבק אותה, ולא רק לפחד ממנה".

 

הסטודנטית מוסיפה: "אף פעם לא הצלחתי להעביר את התחושות שמעוררת אצלי החרדה כפי שהצלחתי בסרטון. אנשים שמעולם לא דיברו איתי על הנושא שיתפו אותי בתחושות שלהם אחרי שהם צפו בסרטון.

 

"זה היה מאוד משמח לגלות שהצלחתי לנגוע באנשים ולהראות להם שהם לא לבד בסיטואציה. אני שופכת את הקרביים שלי בסרטון הזה. זה אקט די מלחיץ. לקח לי הרבה זמן להחליט על הנושא ולכתוב את הטקסט. אחרי שהחלטתי שאני הולכת על זה חשתי הקלה מאוד גדולה. אומנות טובה היא כזו שמגיעה מהבטן".

 

דימויים שיעבירו את תחושת החרדה. צילום מסך מתוך הסרטון  (שלי לבבי - צילום מסך) (שלי לבבי - צילום מסך)
דימויים שיעבירו את תחושת החרדה. צילום מסך מתוך הסרטון

 

הפרויקטים יוצגו בתערוכת הבוגרים "חדשות טובות" של HIT מכון טכנולוגי חולון שתתקיים בתאריכים 9.8-27.7. 

בתערוכה יציגו המחלקות לעיצוב תקשורת חזותית, עיצוב פנים ועיצוב תעשייתי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלי לבבי - צילום מסך
דיכאון וחרדה - נושאים מושתקים
שלי לבבי - צילום מסך
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים