שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    המסעדות השוות באור יהודה
    מצאנו את העיר עם האוכל הכי טעים בגוש דן: מסעדה בוכרית, חנויות תבלינים אותנטיות, מאפים בשיטות ייצור של פעם, דוכן עם מתוקים טריפוליטאים ועוד - באור יהודה מחכה לכם אוכל עם נשמה (ובלי להזכיר את מסעדת "אנטבה")

    צילום:ירון ברנר

    צילום:ירון ברנר

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    מבשלים ומבשלות זה לא שפים ושפיות. אלה אנשים שנולדו והתחנכו לתוך האוכל, והאוכל הוא חלק מהתרבות שלהם. בימים הראשונים של המדינה, נהגו לסדר את העולים בקבוצות בתוך אזורים גיאוגרפים, ולפי זה גם השתרש האוכל.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
     

    אוכל הודי למשל, תמצאו בכמה מושבים בפרוזדור ירושלים, ששם יש מאמות שמבשלות; ביהוד תמצאו לא מעט אוכל טורקי ותימני; בחיפה יש המון מסעדות רומניות וקצת קונדיטורות של יקים; ובאור יהודה נמצא אוכל עיראקי וגם טריפוליטאי ובוכרי.

    סמרקנד, מסעדה בוכרית אותנטית (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    סמרקנד, מסעדה בוכרית אותנטית(צילום: ירון ברנר)
    אותו הבדל תמצאו גם בכפרים הערבים - יש הבדל גדול בין הצפון לדרום – שמן הזית שונה, החומוס שונה, חומרי הגלם שונים.

    פיתות עיראקיות במאפיית סאלמן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    פיתות עיראקיות במאפיית סאלמן(צילום: ירון ברנר)
     

    מה שהרבה לא יודעים זה שאור יהודה היא בירת האוכל של גוש דן, לפחות בארבעה העשורים האחרונים. תמצאו שם אוכל מקומי מסורתי של עיראקים, טריפוליטאים ובוכרים - שלוש העליות שהגיעו לאזור הזה.

    מבנה בית הקולנוע הישן באור יהודה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    מבנה בית הקולנוע הישן באור יהודה(צילום: ירון ברנר)

    לא תמצאו באור יהודה מסעדות גורמה. כל בתי האוכל שם הם יותר "חדרי אוכל", חללים של אוכל מסורתי מקומי של אותן עדות. ברוב המקומות כל העסקים מנוהלים על ידי המשפחה עצמה, וזה מה שכל כך יפה שם. כל אחד מהמקומות הוא בן 2-4 עשורים. אין מישהו שפתח אתמול ואין מישהו שסגר. אגב, כל המקומות המצוינים בכתבה – כשרים. ברוכים הבאים לגן עדן של הקולינריה.

     

     (  )
     

    סמרקנד

    מסעדה בוכרית ביתית, שהוקמה ב-1995 על ידי אליהו פוזיילוב האב, ומנוהלת עד היום על ידי אשתו שרה וילדיו סטלה ודוד. וכן, זה בדיוק כמו שזה נשמע: מסעדה חמה, ביתית ומשפחתית.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    הם מתמחים במאכלים בוכרים מסורתיים כמו עוף טבאקה (עוף שלם דחוס במחבת שאחר כך שופכים עליו רוטב שום ולימון, חגיגה) ומאפים כמו גודג'ודג'ה, באחש, אשפלו, שיפודים בוכרים, דושפרא, ואווירה בוכרית אותנטית מהרגע שפותחים את הדלת ועד הרגע שיוצאים.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    עוף טבאקה - לפני ואחרי (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    עוף טבאקה - לפני ואחרי(צילום: ירון ברנר)

    בני המשפחה עצמם מגלגלים את הבצקים ביד, ולכל אחד תפקיד משלו. הם עושים את זה כל כך במומחיות שבא לכם לטרוף את הכל - עם מרק או בלי.

    יחזקאל קזז 18 אור יהודה, 03-5333448

     

    השקשוקה של אפי

    המקום הוקם בשנת 1994 על ידי אפי ואליס גואטה. כיוצאי טריפולי שאוהבים אוכל, אוהבים אנשים ואוהבים לארח, הם הקימו מסעדה קטנה עם אוכל טוניסאי, שמוכרת שקשוקה, סנדוויץ טוניסאי מדהים, קוסקוס, כל סוגי הטבחות (תבשיל בבישול ארוך), חריימה, ממולאים, קציצות בשטיל (קוקלה) וגם מפרום. בימי שישי אפשר להזמין מראש אוכל לקחת הביתה.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
     

     

    יחזקאל קזז 12 אור יהודה, 03-5339252

     

     (  )
     

    אטליז לגזיאל

    לגזיאל זה אטליז ומפעל לבשר שמנוהל על ידי חיים, איש בשר ותיק, אשתו נורית, ושני הבנים – שלומי ורועי. באטליז מתמחים בעיקר בצאן ובבקר, וחיים מפקח על הגידול בעצמו (כל הבשר מקומי, גדל בארץ) ואחראי על כל שרשרת הייצור. המקום מיועד לחובבי בשר שמבינים עניין.

    חיים לגזיאל (במרכז) ובניו (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    חיים לגזיאל (במרכז) ובניו(צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    האטליז נראה כמו בית מרקחת, ולקנות אצל חיים לגזיאל זה לקנות בשר עם תעודת ביטוח.

     

    ההגנה 14 אור יהודה, 03-5332360

     

     (  )
     

    עיראק הקטנה

    חנות שנפתחה בשנת 1996 על ידי דידי חיים. המקום מוכר לבודדים ומשווק לחנויות ומסעדות מתוצרתו, בכל חלקי הארץ. יש שם אינסוף של תבלינים, קטניות, תערובות תבלינים, פירות יבשים, פיצוחים שנקלים במקום, מעל 300 סוגי סוכריות וממתקים ובעיקר מוצרים שייחודיים למקום ולעדה העירקאית. אל תצאו משם בלי שקית להכנת עמבה ביתית.

    אבקה מושלמת להכנת עמבה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    אבקה מושלמת להכנת עמבה(צילום: ירון ברנר)

     

    יוסף חיים 15 אור יהודה, 03-5336222

     

     (  )

    מאפיית סאלמן

    מאפייה עיראקית מסורתית, שנראית ממש כמו המאפיות של פעם. היא נוסדה בשנת 1948 על ידי חי אשר שהגיע מעיראק. עד היום משתמשים דורות ההמשך באותם תנורים, באותו מתכון של הבצק, ומייצרים את אותם מוצרים טריים על המקום. תמצאו שם לאפות עירקאיות רגילות, לאפות מתובלות באניס וחוואיג' וגם פיתות עם שומשום.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    במדף "המוצרים המיוחדים" יש גאווראג, כעכים לבריתות, בעבע (עוגיות עירקאיות עם תמרים). כיום המקום מנוהל על ידי אליה בן דויד, בחור שעבד במאפייה עם המשפחה כמעט 20 שנה וקנה מהם את המקום.

     

    השלהבת 6 אור יהודה, 03-5332879

     

    מאפייה עיראקית נעמה

    המקום נוסד לפני שני עשורים על ידי סאלי עזורי ויוסי מורד, שני שותפים שלשתי נשותיהם קוראים נעמה ושתיהן מתמחות במאפים עיראקים. בינגו.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    תמצאו שם סמסובסק במילוי גבינה או חומוס, זנגולה, באבא תמרים, בקלאווה, כעכים לברית, באבא בג'יבן, פיתו עיראקיות, גאווראג, ואת אחת ממנות הסביח הכי טעימות – סביח המוגש בתוך סמבוסק חומוס שזה הרגע טוגן.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    יוסף חיים 20 אור יהודה, 03-6345750

     

     

    מאפיית בן פורת יוסף

    לפני שני עשורים יגאל יעקובבו יוצא בוכריה הקים שם את המאפייה המסורתית, ופנה בעיקר לאוכלוסיה הבוכרית במקום. במאפייה, שנמצאת בתוך מרכז מסחרי ישן, מייצרים בתנורי אבן בוכרים מסורתיים לחם בוכרי עם קצח, שסימן ההיכר שלו זו ההטבעה באמצע. יש שם גם טוקי (טוסט בוכרי), גודג'גודג'ה עם דלעת, תפוח אדמה, פטריות, בשר בקר, או עוף. הכל מתובל בבצל ושומן כבש, חוץ מהמאפה הצמחוני שמתובל בסוכר.

     

    נראה שאין סוף לכל הטוב במאפייה הזאת: צ'יבורק מתובל וממולא בבשר טחון ומאנטו בשר (כיסון בצק מאודה שאוכלים בדרך כלל במרק) וגם קושקולוק (שבלול בצק).

     

    אליהו סעדון 122 (ליד כיכר העירייה) אור יהודה, 050-2214492 

     

     (  )
     

     

    הדוכן של זוארץ (קפלא)

    במקום הכי הזוי, מתחת לגרם מדרגות בפינה של הרחוב, נמצאת אחת מחנויות המתוקים הכי מטריפות ארץ. השכנים מספרים שהמקום נוסד בטריפולי לפני 100 שנה על ידי הסבא עמוס זוארץ, המכונה קפלא.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    הבן חלאפו עוד עבד איתו בטריפולי ועלה איתו לארץ. במשך היום הם עבדו בעבודות מזדמנות, ובערב היו מייצרים מתוקים ומוכרים אותם בדיוק שם בפינה, לא רחוק מבית הקולנוע, על תל אופן. אחר כך הם התמסדו בחנות הזאת והיום עובד שם הנכד של עמוס, יוסי. אבל לא רק בשביל המתוקים שווה להגיע לכאן -  יש להם את אחת הרוזטות והתמרהינדי הטובים בארץ, שהם מכינים בעצמם.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    הם מייצרים מי ורדים ומי שושנים, בוקדימה (עוגיות שקדים), עבאמבר (עוגיות שקדים טריפוליטאיות), בקלאווה ממולא שקדים, בוריק ממולא בשקדים טחונים, מקרוט, דבלה, וגם בולו בימי שישי. בהזמנה מראש אפשר לקנות שם עלים של בוריק.

     

    יחזקאל קזז 12 אור יהודה, 03-6346641

     

    מזנון נגה

    נוסד ב-1992 על ידי האחים נגה ומוני ואזה. המקום התפרסם בעיקר בזכות הסנדוויצ'ים הגדולים והטעימים עם שניצל, קציצות בקר, חביתות ירק, דגים מבושלים, סביח וסנדוויץ' טוניסאי.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     

    אריק איינשטיין 30, 03-6349335

     

     (  )
     

    שיפודי חזי

    נוסד ב-2002 על ידי חזי מאיר כשיפודייה עיראקית. שמו יצא למרחקים בגלל הקבב העיראקי המיוחד שהוא מייצר מבשר שהוא טוחן במקום, מספר פעמים ביום. זה קבב מתובל בבצל שומן טלה ותערובת תבלינים שחזי רוקח, והוא טעים כמו שאתם לא מדמיינים. על יד זה אפשר לאכול ירקות על הגריל וסלטים טריים, ועל האש יש גם אנטרקוט, פילה, לבבות, שקדי עגל ועוד.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    כשתכנסו למקום ותסתכלו על הגריל, תרגישו כאילו אתם נמצאים בתוך כפר טורקי. חגיגה לאוהבי בשר.

     

    השלהבת 5 אור יהודה, 03-7653358

     

     

     (  )
     

    הטורקי

    נוסד ב-1952 על ידי האב יצחק דואניס שהחל למכור קבב בפיתה בעגלה מעץ ליד בית הקולנוע הישן באור יהודה. עם השנים, הבנים יעקב וישעיהו הקימו את המסעדה, ושניהם מנהלים אותה עד היום.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    יש להם גם את אחת השווארמות הטובות בגוש דן, וכמובן שיפודי קבב, פרגיות, לבבות, חזה עוף, כבד אווז, שיפודים, צלעות של כבש, וכ-15 סוגי סלטים שאותם מייצרים במקום. הכל טרי טרי וטעים.

    אחת השווארמות הטובות בגוש דן, הטורקי (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    אחת השווארמות הטובות בגוש דן, הטורקי(צילום: ירון ברנר)

     

    הראשונים 2 אור יהודה, 03-5331352

     

     

     (  )
     

    בוריק בלאמו (סאסי ובלאמו)

    בשנת 1948 כשעלה מלוב, הקים סאסי, אבא של בני, דוכן בוריק על עגלה, ומכר בוריק ממולא תפוח אדמה או ביצה. ב-1967 הצטרף הבן בני לעסק, והעביר אותו למיקום הנוכחי שלו, והוא מנהל אותו עד היום יחד עם הבן שלו. חנה, אשתו של בני, עושה את עלי הבוריק בעצמה. יש שם בוריק ביצה ויש בוריק תפוחי אדמה, והוא מוגש לא פחות בתוך שתי פרוסות לחם עבות עם פלפל צ'ומה. המקום קטן ונקי. יותר מזה לא צריך כלום.

     

    יחזקאל קזז 9 אור יהודה, 050-5352241

      

    הכותב הוא מנהל בית הספר לאסכלה גבוהה

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ירון ברנר
    אור יהודה: מצאנו את העיר עם האוכל הכי טעים בארץ
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים