שתף קטע נבחר

כאבי שרירים וחולשה: האם גם לכם יש שפעת קיץ?

דווקא בשיאו של עומס החום תקפו אתכם נזלת, שיעול, חום ושלשול? ייתכן שאתם סובלים, כמו הרבה ישראלים אחרים, משפעת הקיץ. איך תדעו שנדבקתם, מה אפשר לעשות כדי למנוע אותה ואיך מטפלים במי שכבר נדבק?

 

 

שפעת באמצע הקיץ: אם אתם סובלים מחום גבוה, תשישות, נזלת, כאבי שרירים, שיעול, הקאות ושלשולים, כנראה שגם אתם נדבקתם ב"שפעת הקיץ" - התופעה שישראלים רבים סובלים ממנה בחודש האחרון.

 

למעשה, קיץ כל כך קשה לא נרשם בעולם הרפואה כבר שנים רבות. על פי דיווחים של רופאות ורופאים ממרפאות קופות החולים, אף שבעונה החמה אמורה להיות נסיגה בשיעור התחלואה במחלות ויראליות, המרפאות עמוסות בפניות של אזרחים, תינוקות, ילדים ומבוגרים שסובלים מתופעות שאופייניות דווקא לחורף.

 

שפעת הקיץ נגרמת מווירוסים שונים ומתבטאת בתסמינים שמזכירים שילוב של הצטננות ושפעת, בהם חום גבוה, עייפות, כאבי שרירים, נזלת, שיעול ותסמיני מערכת העיכול כגון הקאות ושלשולים. הווירוסים הללו עוברים בקלות דרך רוק או רסיסי שיעול וגם דרך מגע עם שאר הפרשות הגוף.

 

כולם נדבקים. שפעת הקיץ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כולם נדבקים. שפעת הקיץ(צילום: shutterstock)

 

מדוע הנגיפים הללו משגשגים דווקא בקיץ? משתי סיבות עיקריות: ראשית, החיידקים מתפשטים בחדרים הממוזגים הסגורים ממש כמו בחדרים הסגורים בחורף. בנוסף לזה המזגנים גורמים גם לירידה בלחות ויובש בריריות הנחיריים - המקלים על הווירוסים לחדור לגוף.

 

מה אפשר לעשות?

איך בכל זאת אפשר להימנע מהצרה הזו? הקפידו לשטוף היטב ידיים במים וסבון לאחר ביקור בשירותים ולפני מגע עם אוכל. אם אתם סובלים משיעול, השתעלו לתוך המרפק ולא לחלל האוויר או לכף היד. ודאו שגם בחדרים ממוזגים יהיה לפחות פתח אוורור קטן והקפידו על שתייה מספקת כדי לחזק את ריריות האף, שתפקידן למנוע את חדירת הנגיפים, אך הו מתייבשות באוויר הממוזג.

 

אם כבר נדבקתם ואתם סובלים משיעול ללא חום גבוה, תוכלו להיעזר באינהלציות של תמיסת סלאיין להקלת השיעול. ממלאים בכוסית המילוי 2 מיליליטרים של תמיסת סלאיין ומבצעים לפחות שש אינהלציות ביממה. האינהלציה תגביר את הלחות בדרכי האוויר ותסייע לנשימה וגם לכיוח.

 

לשטוף ידיים היטב במים וסבון. הדרך הטובה למניעה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשטוף ידיים היטב במים וסבון. הדרך הטובה למניעה(צילום: shutterstock)

 

אם אתם סובלים מהקאות ושלשולים, תוכלו להיעזר בתמיסת מינרלים כמו "מינרלי" או "אלקטרורייס", שמכילות רמות מלחים וסוכרים גבוהות למניעת התייבשות.

 

הורידו את החום באמצעות התרופה פראצטמול (אקמול, דקסמול, נובימול) במרווחים של ארבע שעות לפחות, עם או בלי נורופן - שניתן לקחת עד שלוש פעמים ביממה. הקפידו על שתייה מרובה, שכן התייבשות כשלעצמה עלולה להוביל לעליית חום.

 

מתי לפנות לרופא?

1. במצב של חום ממושך מעל חמישה ימים.

 

2. בכל מצב של קוצר נשימה המתבטא בכיחלון בשפתיים, נשימת יתר (בילדים מעל 40 נשימות בדקה, במבוגרים מעל 20 נשימות בדקה).

 

3. בכל מצב של הופעת חום עם פריחה נקודתית אדומה על העור שאינה נעלמת בלחיצה או מתיחה של העור.

 

4. אם מתרחשת ירידה במצב ההכרה, אם ניכרים בלבול, חוסר יציבות בהליכה או חוסר הכרה.

 

5. בכל מצב של התייבשות: הקאות מרובות, שלשול דמי או רירי, יובש בריריות הפה או אי-מתן שתן מעל עשר שעות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דווקא כשחם בחוץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים