שתף קטע נבחר

פריצת דרך: מדענים הצליחו לרפא מחלה גנטית בעובר

חוקרים מארה"ב וקוריאה הדרומית הצליחו לרפא בעובר מחלה גנטית שגורמת לכשל לבבי פתאומי. ההצלחה עשויה לאפשר ריפוי של אלפי מחלות גנטיות אצל עוברים, אך מעלה גם שאלות מוסריות באשר להנדסת גנטית

מדענים מארצות הברית וקוריאה הדרומית הצליחו לראשונה לתקן פגם גנטי בעובר אדם. ההצלחה עשויה להוות פריצת דרך למניעת העברת אלפי מוטציות, ובכך ליצור עובר נקי מליקויים גנטיים.

 

החוקרים, אשר נתנו לעוברים להתפתח במשך חמישה ימים לפני שעצרו את הניסוי, הצליחו לרפא את העוברים ממוטציה גנטית שגורמת למחלת לב קטלנית.

  

יחד עם האפשרויות המרגשות המחקר מעלה גם שאלות מוסריות. לצד היכולת להגן על עוברים מפני מחלות תורשתיות, ההתפתחות יכולה בעתיד לאפשר בחירת תכונות גנטיות של הילוד.

 

42 מתוך 58 העוברים רופאו (צילום: index open) (צילום: index open)
42 מתוך 58 העוברים רופאו(צילום: index open)

 

המוטציה שהצליחו לתקן החוקרים גורמת לפגם המוביל כשל לבבי פתאומי. לנושאים את המוטציה יש סיכוי של חמישים אחוזים להעביר אותה לצאצאים שלהם.

 

המחקר, אשר פורסם במגזין Nature, מפרט כי תיקון הועבר נעשה במהלך ההפריה. הנדסת העובר התאפשרה תודות לטכנולוגיה הנקראת "קריספר". הטכנולוגיה מאפשרת לערוך שינויים נקודתיים ומדוייקים בקוד הגנטי של העובר. היא מבוצעת באמצעות אנזים שבאפשרות לחתוך קטעים לא רצויים בקוד הגנטי ולהרכיב במקומם אחרים.

 

 בכ-72% מהעוברים השיטה הצליחה לתקן את הפגם הגנטי - 42 מתוך 58 העוברים שעברו את ההליך רופאו.

 

אחד החוקרים בניסוי אמר ל-BBC כי הליקוי הוסר מהדנ"א של העובר, ולכן אם יתפתח הוא לא יעביר את המחלה לצאצאיו. לדברי החוקר יותר מעשרת אלפים מחלות גנטיות שנגרמות כתוצאה מגן יחיד יוכלו באופן תאורטי להיות מתוקנות.

 

פריצת הדרך מעלה גם שאלות משפטיות. ארבעים מדינות הגבילו את האפשרות לערוך ניסויים בתאי ההורשה האנושיים. מדינות רבות אחרות הציבו הגבלות רבות על ניסויים בתחום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פריצת דרך בהנדסה גנטית
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים