שתף קטע נבחר

מרווה, רוזמרין ולימונית: לשיפור מצב הרוח ונגד דלקות

צמחי מרפא הם דרך טבעית לשמור על הגוף ולהגן עליו מפני מחלות שונות, ושימוש בהם הוא חלק מהשמירה על אורח חיים בריא. איזו חליטה כדאי לשתות כדי להקל על התכווצויות בבטן, מהו הצמח שמסייע להילחם בתופעות גיל המעבר, ושמן של איזה צמח כדאי לשים במבער של סטודנטים שלומדים למבחן? הנטורופתית גפן בן צור מסבירה

 


צמחי מרפא הם דרך טבעית ונפלאה לשיפור הבריאות, טיפול במחלות ומניעתן. השימוש בהם נהוג משחר ההיסטוריה האנושית והם טומנים בחובם יתרונות בריאותיים שאפשר לשלב בקלות בחיי היומיום.

 

ניתן להשתמש בצמחי מרפא לטיפול במגוון בעיות רפואיות ומחלות וכחלק מאורח חיים בריא - תוכלו לשלב אותם במאכלים ומשקאות, הם יוסיפו טעם, צבע ושפע של בריאות. הנה כמה צמחים שכדאי שיהיו בבית.

 

לימונית

מוכרת גם כעשב לימון או למון-גראס, הלימונית היא צמח מרגיע ומפחית מתח, נוגדת פטריות וחיידקים, תורמת לפעילות עיכול תקינה ומקלה על התכווצויות, כאבי בטן והקאות. היא מכילה ציטראל - חומר המקנה לה את הניחוח והטעם הלימוני.

 

תורמת לפעילות עיכול תקינה. לימונית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תורמת לפעילות עיכול תקינה. לימונית(צילום: shutterstock)

בניסוי שנערך באוניברסיטת בן גוריון בשנת 2005 התגלה כי ציטראל הורג תאים סרטניים מבלי לפגוע בתאים בריאים. הוא עושה זאת על ידי עידוד מוות תאי מתוכנן, מנגנון הרס עצמי הגורם לתאים שאינם תקינים להשמיד את עצמם.

 

הניסוי נערך במבחנות שהכילו תאים סרטניים ותאים תקינים וריכוז הציטראל שהוסף למבחנות דומה לריכוזו בחליטת תה רגילה. נמצא כי הציטראל פגע רק בתאים הסרטניים במבחנה ולא בתאים הנורמליים - עוד סיבה טובה ליהנות מחליטת לימונית.

 

שימוש בלימונית: עשב הלימון משמש במטבח האסייתי כתבלין, הוא מתאים מאוד לרטבים, לעוף, דגים או טופו. אפשר להכין חליטת לימונית חמה או להוסיף אותה ללימונדה קרה ומרעננת.


טיפ:
שטיפת הרצפה עם מים חמים בתוספת מספר טיפות של שמן אתרי עשב לימון, תמלא את הבית בריח נקי ונהדר שישפר את מצב הרוח ואף ירחיק יתושים, זבובים ונמלים.

 

מרווה

מתוך כ-700 מיני המרווה השונים שקיימים בטבע, ברפואת הצמחים משתמשים בעיקר במרווה הרפואית, שאינה גדלה בר בישראל. המרווה הרפואית מחטאת, מקלה על כאבי בטן עוויתיים וגזים. חליטת מרווה מסייעת גם בהורדת חום.

 

המרווה הרפואית היא היחידה מבין מיני המרווה המוכרת כצמח אדפתוגן - היא מכילה חומרים המסייעים בטיפול בגיל המעבר אצל נשים, הכולל הזעות מרובות וגלי חום. המרווה הנפוצה בארץ היא המרווה המשולשת - מרווה עדינה יותר מהמרווה הרפואית. לכל מיני המרווה השפעה מחטאת, מרגיעה ומרוממת מצב רוח.

 

מטהרת אנרגיות שליליות. מרווה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מטהרת אנרגיות שליליות. מרווה(צילום: shutterstock)

שימוש במרווה: שפים רבים משתמשים במרווה לתיבול פסטות ודגים. תה מרווה מתאים לאחר ארוחה כבדה ומסייע לעיכול תקין. חליטת מרווה מרוכזת מומלצת כשטיפת פה לטיפול בדלקות חניכיים ודימומים. גרגור חליטת מרווה מקל על צרידות וגרון כואב.

 

טיפ: בתרבויות רבות, שריפת עלי מרווה מיובשים משמשת לטיהור אנרגיות שליליות.

 

רוזמרין

הרמב"ם כינה את הרוזמרין "מטאטא גן עדן" בזכות תכונותיו המחטאות. הרוזמרין משפר זרימת דם פריפריאלית, ולכן הוא משפיע לטובה על הריכוז והזיכרון - יתרון לסטודנטים עייפים וחסרי אנרגיה. גם בהרחה יש לו השפעה על הריכוז ולכן הוא מצוין במבער בזמן שלומדים למבחנים.

 

בנוסף, הרוזמרין משפר את מצב הרוח, נוגד דלקות, מכייח ופותח את הנשימה. ניתן להרתיח ענפי רוזמרין או להוסיף מספר טיפות של שמן אתרי לסיר מים רותחים להקלה על סינוסיטיס ושיעול.

משפיע לטובה על הריכוז והזיכרון. רוזמרין (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
משפיע לטובה על הריכוז והזיכרון. רוזמרין(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

שימוש ברוזמרין: הוא משתלב נהדר במאכלים כמו פוקצ'ה, תפוחי אדמה וירקות אנטיפסטי. בנוסף, הרוזמרין ידוע ביכולותיו להרחיק כינים - מרתיחים כמה ענפי רוזמרין 10 דקות, מקררים ושוטפים את הראש לאחר החפיפה.

 

טיפ: רוזמרין מחזק את שורשי השיער ומומלץ לסובלים מנשירה. מסכה משמנים צמחיים כמו שמן זית, המפ, חוחובה ולפה עם מספר טיפות שמן אתרי רוזמרין מחזקת את שורשי השיער ומעודדת צמיחה. את המסכה יש למרוח על הקרקפת והשיער ולהשאיר למשך 30 דקות לפחות, לאחר מכן יש לחפוף את השיער כרגיל.

 

אולמוס

האולמוס, ששמו העברי הוא בוקיצה חלקה, מופק מהחלק הפנימי של קליפת העץ. הוא מכיל חומרים ג'לטיניים בשם מוצילגים, חומרים המצויים גם בפשתן, צ'יה ושיבולת ושועל. חומרים אלה יוצרים שכבת הגנה ומסייעים בריפוי רקמות פגועות.

 

אולמוס הוא אחת התרופות הטבעיות הטובות ביותר לדלקת בקיבה או בוושט, לכיבים בקיבה ולדלקות במעיים. תכונתו כסותר חומצה עוזרת גם בטיפול בצרבת - מערבבים כפית שטוחה של אבקת אולמוס בכוס מים פושרים ושותים לאט. בשילוב עם צמחים נוספים, האולמוס עוזר גם לטיפול טבעי בברונכיט, מכייח ומרגיע שיעול יבש. אבקת אולמוס בשימוש חיצוני מרגיעה גרד וגירויים בעור.

 

חומרים שיוצרים שכבת הגנה. אולמוס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חומרים שיוצרים שכבת הגנה. אולמוס(צילום: shutterstock)
 

שימוש באולמוס: ניתן להוסיף אולמוס טחון לדייסת שיבולת שועל, גרנולה או חביתה. יש להמתין כשעתיים בין השימוש לבין נטילת תרופות או תוספי ברזל, שכן האולמוס עלול לעכב את ספיגתם.

 

רויבוש

צמח שגדל בדרום אפריקה, ועשיר בנוגדי חמצון המפחיתים את השפעתם המזיקה של הרדיקלים החופשיים. הרויבוש עשיר במינרלים כמו סידן, מגנזיום, ברזל ומנגן. תה רויבוש מפחית נדודי שינה, עצבנות וחוסר שקט ואינו מכיל קפאין. הוא עוזר לכאבי בטן וצרבות ובטוח לשימוש גם לילדים. כמו כן, הרויבוש עוזר באיזון רמות הסוכר בדם ומפחית את התשוקה למתוק, ועוזר לשלוט בתיאבון.

 

עשיר בנוגדי חמצון. רויבוש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עשיר בנוגדי חמצון. רויבוש(צילום: shutterstock)

שימוש ברויבוש: מלבד שתייתו כחליטה, לרויבוש יש יתרונות קוסמטיים. הוא מכיל חומצה אלפא הידרוקסית שמיטיבה עם העור. טבילת רטיות בחליטת רויבוש טובה לטיפול באקזמה, כוויות ופצעונים וגם לטיפוח והרגעת עור הפנים.

 

הכותבת היא נטורופתית N.D

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דרך טבעית לשמירה על הבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים